Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


google-site-verification: google5307c860f32e51bd.html


besplatni upit na
e- mail:
ridddert@gmail.com



BROJAČ POSJETA
Symptoma

IUS BLOGER-PRAVNA POMOĆ-BESPLATNI PRAVNI SAVJETI
23.08.2019., petak
Zastara grobne naknade

isam 4 godine platila račun za održavanje groblja koje se nalazi u ,razlog neplaćanja naknade za održavanje groblja grobovi koje nitko ne posjećuje zarasli u agaciju,a kako je grob roditelja mog supruga u blizini da sami ne sječemo istu zarastao bih.
Načelnika općine Vrhovine upoznali smo sa time,te smo ga pitali po kojima kriterijama određuju grobnu naknada,dali po kvadratu zauzete zemlje ili po ukopnom mjestu,nisam dobila odgovor,jer i u jednom i u drugom slučaju obračuna ne bih trebali plaćati naknadu isto kao drugi jer su u pitanju urne koje nisu ni metar kvadratni zauzele,a kako živimo u Zagrebu nitko se više tamo neće pokapati.

Zato smo dobili obavijest o neplaćenom dugovanju uz napomenu pokretanja postupka ovrhe.

Napominjem,nikada ništa ni s općinom ni sa tvrtkom koja održava groblja nismo potpisivali niti nas je itko ikada o čemu izvještavao samo unazad 4 godine počeli su slati uplatnicu s naznakom naknada za grobno mjesto od 70 kn,pa unazad 3 godine od 100 kn.

kako u zakonu o grobljima nigdje nisam našla da dugovanja za to mogu ovrhama naplaćivati,sem da ako 10 godina ne platim gubim pravo na grobno mjesto.

Molim Vas i pitam: po kojem to zakonu oni mogu pokrenuti ovrhu za to

dali postoji neki zakon i točka u njemu na koju se ja mogu pozvati za sve ove gore navode: ne održavaju,da ne plaćam za 2 urne kvadrat zemlje ko onaj tko ima 5 grobnih mjesta,da nismo s nikim nikada ništa potpisali,da tamo ne živim niti ću,da nisam dobila odgovor po kojim kriterijima ili zakonu oni određuju visinu - cijenu naknade po kvadratu ili grobnom mjestu npr.u Varaždinu je po kvadratu 32 kn,a u Gospiću isto lika 10 kn za jedno grobno mjesto,dva 18,tri 22 kn.

Molim Vas odgovor jer 8 dana mi je rok.
..............................................

Po zakonu o grobljima-gospodarenje i upravljanje njima dana je jedinicama lokalne samouprave-a po kojem Zakonu iste donose podzakonska akte

-te na temelju istih naplaćuje usluge grobnih mjesta

Budući ste vi korisik tog mjesta-grobnog mjesta-Korisnik,a ne vlasnik i sva dok se u očevidniku groblja vodite-i u obavezi ste plaćanja grobne naknade

Ukoliko iz xy razloga dođe do neplaćanja uprava groblja može pokrenti prisilnu naplatu

Zastara je 3 godine od posljednjeg dospjelog računa-to su povremena potraživanja
---------------------------------------------------------
Izvadak iz Zakona o grobljima

NN 19/98, 50/12

Članak 2.

Groblja su komunalni objekti u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, odnosno Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: jedinice lokalne samouprave) na čijem području se nalaze.

Članak 14.

(1) Grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena deset godina, smatra se napuštenim i može se ponovo dodijeliti na korištenje, ali tek nakon proteka petnaest godina od posljednjeg ukopa u grob, odnosno nakon proteka trideset godina od ukopa u grobnicu.

(2) Prijašnji korisnik grobnog mjesta za koje se prema stavku 1. ovoga članka smatra da je napušteno može raspolagati izgrađenom opremom i uređajem groba (nadgrobna ploča, nadgrobni spomenik i znaci, ograda groba i sl.) nakon što plati dužni iznos grobne naknade sa zakonskim zateznim kamatama. U protivnom smatrat će se da se radi o napuštenoj imovini kojom uprava groblja može slobodno raspolagati.

(3) Uprava groblja je dužna prije dodjele grobnog mjesta, odnosno grobnice drugom korisniku premjestiti ostatke preminulih iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu izgrađenu za tu namjenu.

III. UPRAVLJANJE GROBLJEM

Članak 10.

(1) Grobljem upravlja pravna osoba ili drugi subjekt osnovan prema uvjetima i na način propisan posebnim propisom (u daljnjem tekstu: uprava groblja).

(2) Upravljanje grobljem razumijeva dodjelu grobnih mjesta, uređenje, održavanje i rekonstrukciju groblja (promjena površine, razmještaj putova i sl.) na način koji odgovara tehničkim i sanitarnim uvjetima, pri čemu treba voditi računa o zaštiti okoliša a osobito o krajobraznim i estetskim vrijednostima.

(3) Upravljanje grobljem treba obavljati na način kojim se iskazuje poštovanje prema umrlim osobama koje u njemu počivaju.

(4) O uređenju i održavanju dodijeljenih grobnih mjesta dužni su brinuti se korisnici.



Izvadak iz Zakona o obveznim odnosima

NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15

Povremene tražbine

Članak 226.

(1) Tražbine povremenih davanja koja dospijevaju godišnje ili u kraćim razdobljima, pa bilo da se radi o sporednim povremenim tražbinama, kao što je tražbina kamata, bilo da se radi o takvim povremenim tražbinama u kojima se iscrpljuje samo pravo, kao što je tražbina uzdržavanja, zastarijevaju za tri godine od dospjelosti svakoga pojedinog davanja.

(2) Isto vrijedi za anuitete kojima se u jednakim unaprijed određenim povremenim iznosima otplaćuju glavnica i kamate, ali ne vrijedi za otplate u obrocima i druga djelomična ispunjenja











Oznake: Zastara grobne naknade


- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.