Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


google-site-verification: google5307c860f32e51bd.html


besplatni upit na
e- mail:
ridddert@gmail.com



BROJAČ POSJETA
Symptoma

IUS BLOGER-PRAVNA POMOĆ-BESPLATNI PRAVNI SAVJETI
08.08.2019., četvrtak
Pravo uvida u državne matice

Naime, zanima me da li imam pravo ja ili moja djeca rođena u bračnoj zajednici (jedno dijete punoljetno) uvid u Rodni list djeteta i/ili utvrđivanje očinstva za to dijete za koje imam saznanje da je otac moj suprug. Znači njegovo dijete i njegove ljubavnice. Mi već neko vrijeme ne živimo zajedno i uslijedit će razvod braka. On navodi da nije, dok mi ta žena ne želi ništa odgovoriti. Da li moja djeca imaju pravo znati imaju li po polubrata/sestru.
------------------------------------------------------------
Slijedom vašeg teksta-upita i danog izvoda iz predmetnog zakona –predlažem vam slijedeće-neka dijete se obrati pismeno matičnom uredu-a po kojem podnesku će navesti upit .Po tom podnesku dat će svoje presliku matice rođenih-a matični ured će ako po tom podnesku stekne opravdanost . „Uvid u spise i rješenja na temelju kojih je izvršen upis u državne matice dopustit će se samo onim osobama koje imaju za to neposredan i na zakonu zasnovan pravni interes“
–izvršiti uvid u potrebne matice po tom pitanju-u smislu saznanja krvnog srodstvo
--------------------------------------------------------------------------------
Izvod iz Zakona o državnim maticama
pročišćeni tekst zakona
NN 96/93, 76/13

Članak 44.

»Pravo uvida u državne matice, u nazočnosti matičara dopustit će se osobi na koju se ti podaci odnose ili članovima uže obitelji ili posvojitelju odnosno skrbniku, a drugoj osobi samo kad ima za to na zakonu zasnovan pravni interes.
Uvid u spise i rješenja na temelju kojih je izvršen upis u državne matice dopustit će se samo onim osobama koje imaju za to neposredan i na zakonu zasnovan pravni interes.
Pravo uvida u maticu rođenih posvojenog djeteta dopustit će se punoljetnom posvojeniku, posvojitelju i roditelju koji je dao pristanak da dijete posvoji njegov bračni drug.
Pravo uvida u maticu rođenih posvojenog djeteta dopustit će se maloljetnom posvojeniku, nakon što matičar pribavi suglasnost centra za socijalnu skrb koji treba utvrditi da je uvid u maticu rođenih u njegovu interesu.«





Oznake: Pravo uvida u državne matice


- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.