Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


google-site-verification: google5307c860f32e51bd.html


besplatni upit na
e- mail:
ridddert@gmail.com



BROJAČ POSJETA
Symptoma

IUS BLOGER-PRAVNA POMOĆ-BESPLATNI PRAVNI SAVJETI
04.08.2019., nedjelja
Ostavina.......pravovremeno nesklapanje ugovora s ostaviteljem

na ostavinskoj raspravi nakon smrti majke, sestra je tražila polovicu svega (stana, groba i nešto malo gotovine što je ostalo iza majke). Ona je nakon udaje prije 40 godina otišla živjeti u kuću svog supruga. Ja sam ostala živjeti sa majkom i ocem. U međuvremenu sam se udala i dobila sina. Nakon smrti oca ostali smo svi živjeti sa majkom. 32 godine vodili smo brigu o njoj i vjerovali smo svi da će se sestra odreći stana u moje ime. Naravno da smo suprug i ja sve te godine ulagali u taj stan (uvođenje centralnog grijanja, klime, izmjena PVC stolarije, postavljanje protuprovalnih vrata, keramika, lakiranje i slično). Budući da se ona nije željela odreći stana u moju korist i traži polovicu, što ja mogu poduzeti da se njezin zahtjev umanji za ono što smo mi investirali u stan. Naravno da za većinu toga nemam račune jer ih nisam čuvala, vjerujući da mi neće biti potrebni
……………………………………………………………………
Nesporno je javljanje sestre u tom predmetu kao nasljednika s vama

Slijedom sadržaja upita navodite zajednički život s majkom.Isto tako nigdje ne navodite neko pismeno u smislu nekog ugovora o uzdržavanju i sl. Da ste isti napravili s majkom sestra se ne bi mogla pojaviti kao nasljednik ,a koje pravo u objašnjenim okolnostima-ima
U ovakvoj situaciji sestra potražuje pola imovine s pravom; time što ste vi i suprug oplemenili imovinu vašim radom i ulaganjima,sud će priznati Naravno,kao dokaz mogu se pojaviti svjedoci te xy dokazi koji vam idu u prilog
Rečeno,ukoliko dođe do spora,a ne bude mirnog rješenja u smislu nekog dogovora
……………………………………………………….
Izvadak iz Zakona o nasljeđivanju
NN 48/03, 163/03, 35/05, 127/13, 33/15, 14/19
Upućiva¬¬nje na parnicu zbog spora
Članak 222.
(1) Sud će prekinuti ostavinski postupak i uputiti stranke na parnicu ili postupak pred upravnim tijelom ako su među strankama sporne či¬¬njenice o kojima ovisi neko ¬¬njihovo pravo.
(2) Na način predviđen odredbom stavka 1. ovoga članka sud će postupiti osobito ako su sporne či¬¬njenice:
1. o kojima ovisi nas¬¬ljedno pravo, a naročito va¬¬ljanost ili sadržaj oporuke ili odnos nas¬¬ljednika i ostavite¬¬lja na teme¬¬lju koje¬ga se po zakonu nas¬¬ljeđuje,
2. o kojima ovisi veličina nas¬¬ljednog dijela, vrijednost nuž¬nog dijela ili uračunava¬¬nje u nas¬¬ljedni dio,
3. o kojima ovisi opravdanost isk¬¬ljuče¬¬nja nužnih nas¬¬ljednika ili postoja¬¬nje razloga za nedostojnost,
4. je li se neka osoba odrekla nas¬¬ljedstva.
(3) Ako u navedenim slučajevima ne postoji spor o či¬¬njenicama, već se stranke spore o primjeni prava, ostavinski sud neće prekidati ostavinski postupak, ne¬go će raspraviti pravna pita¬¬nja u ostavinskom postupku.
(4) Sud neće prekinuti postupak ni u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, ako se radi o či¬¬njenicama čije postoja¬¬nje zakon pretpostav¬¬lja, o či¬¬njenicama koje su općepoznate, te ako su sporne či¬¬njenice koje može utvrditi na teme¬¬lju javnih ili javno ovjerov¬¬ljenih isprava, nego će na teme¬¬lju predm¬¬njeve o postoja¬¬nju tih či¬-njenica, odnosno da je sadržaj tih isprava istinit, donijeti rješe¬¬nje o nas¬¬ljeđiva¬-nju, a onoga koji tvrdi suprotno predm¬¬njevi uputit će da to dokaže u parnici, odnosno u upravnom postupku.
Upućiva¬¬nje na parnicu zbog spora o pravu na zapis ili o drugom pravu na ostavinu
Članak 223.
(1) Ako su među strankama sporne či¬¬njenice o kojima ovisi pravo na oporukom određeni zapis ili drugo pravo, sud će uputiti stranke na parnicu ili postupak pred upravnim tijelom, ali neće prekinuti ostavinski postupak.
(2) Ako u slučaju iz stavka 1. ovoga članka ne postoji spor o či¬¬njenicama nego samo o primjeni prava, ostavinski će sud ta pravna pita¬¬nja raspraviti u ostavinskom postupku.
Upućiva¬¬nje na parnicu zbog spora o sastavu ostavine
Članak 224.
(1) Sud će prekinuti ostavinski postupak i uputiti stranke na parnicu ili upravni postupak ako su između stranaka sporne či¬¬njenice:
1. o kojima ovisi sastav ostavine,
2. o kojima ovisi predmet zapisa.
(2) Sud neće prekinuti postupak u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, ako su sporne či¬¬njenice koje može utvrditi na teme¬¬lju javnih ili javno ovjerov¬¬ljenih isprava, nego će na teme¬¬lju predm¬¬njeve da je sadržaj tih isprava istinit donijeti rješe¬¬nje o nas¬¬ljeđiva¬¬nju, a onoga koji tvrdi suprotno uputit će da to dokaže u parnici, odnosno u upravnom postupku.
(3) Kad sud u slučaju iz stavka 1. ovoga članka prekida postupak, prethodno će ispitati jesu li ispu¬¬njene pretpostavke za donoše¬¬nje djelomičnog rješe¬¬nja o nas¬-ljeđiva¬¬nju, pa će ga donijeti ako su ispu¬¬njene.
(4) Prekid postupka iz stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na ono što je obuhvaćeno djelomičnim rješe¬¬njem o nas¬¬ljeđiva¬¬nju.
Koga se upućuje na parnicu. Traja¬¬nje prekida
Članak 225.
(1) Sud će uputiti na parnicu ili upravni postupak stranku čije pravo smatra ma¬¬nje vjerojatnim.
(2) Ako sud prekine postupak, odredit će rok koji ne može biti du¬¬lji od 30 dana, u kojemu upućena stranka treba pokrenuti parnicu ili upravni postupak, te o pokreta¬¬nju obavijestiti ostavinski sud.
(3) Ako stranka u određenom roku postupi po rješe¬¬nju suda, prekid postupka trajat će dok parnica ili upravni postupak ne bude pravomoćno završen.
(4) Ako stranka u određenom roku ne postupi po rješe¬¬nju suda, prekinuti će se postupak nastaviti i dovršiti bez obzira na zahtjeve glede kojih je stranka upućena na parnicu, odnosno uprav¬ni postupak. U tom slučaju stranka koja je upućena na parnicu ili na upravni postupak može svoja prava ostvarivati u postupku na koji je upućena.
(5) Ako je ostavinski sud postupio u skladu s odredbom stavka 4. ovoga članka, a i u slučaju da je ostavinu raspravio a trebao je stranku uputiti na pa parnicu ili upravni postupak



,


- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.