ZonaOZona

srijeda, 12.05.2010.

Maja na pošti

Update na post od 10.5.2010: Rekoh u svom prošlom postu da sam Maji Hrgović poslala mail. Doduše, ja je poznajem kao Manistru, pa sam na tu kuću i pisala. Odgovor (pretpostavljate) nisam dobila.

Sad sam, kao što to često činim, spremna naći opravdanje: nije poštu otvarala, nije mail pročitala, nisu joj u redakciji rekli da sam je zvala, i zato mi nije ništa odgovorila.

I općenito, nije ništa od prašine dignute oko tog članka pročitala (kod Moljca, recimo), pa nije našla za shodno uputiti koju riječ isprike, jedno obično "Žao mi je", iako me je, zajedno sa svim "korumpiranim laureatima" u zadnjoj rečenici svog teksta, na ispriku pozvala.

Pa dobro, objavit ću sadržaj maila na blogu. Možda Maja pročita ovaj post. Ili joj, budući je njezin interes za "moj lik i djelo" po napisanom članku prestao, neko od brojnih "dobronamjernika" poruku prenese (ovim putem im se unaprijed zahvaljujem).

Majo,

Ne znam koji je tebi vrag puhnuo u sjećanje, ali služi te jako loše, tako da je bolje ubuduće provjeravaš navode u člancima.

Urednik moje knjige je bio jedan bloger, ali se na koncu (siroče) nije usudio dati svoje pravo ime. Kako je nešto u rubrici Urednik
moralo pisati, potpisao se moj ujak koji s književnošću i "polusvijetom hrvatske književne scene" (u tu baricu si i ti ovim člankom zagazila) ima vezu samo na način da puno čita i, po mom skromnom sudu, ima oko za lijepu riječ.

Dakle, nikakakva moja "urednica" nije mi dodijelila nagradu Ivana i Josipa Kozarca. Jednostavno, nije ju bilo teško dobiti jer se daje najboljem slavonskom autoru. Vidi čuda, toliko nas je u Slavoniji pisaca (sad sam kao ironična), da sam ja (sretnica) svoju dijelila s pjesnikinjom Božicom Zoko. Skupa smo dobile Povelju uspješnosti za najbolji prvijenac slavonskog autora. To ti je sva priča.

Budući da si uvjerena kako tu nagradu nisam zaslužila, a iluzorno mi je uvjeravati te da mi u žiriju nije sjedila ni tetka, ni susjeda, niti bilo tko koga sam poznavala ili barem prije dodijele srela (porazgovarala), svaka daljna razglabanja su uzaludna.

Pitam se samo jesi li me ti to možda htjela reklamirati?

Ako jesi, nemoj više, molim te! :p

Od tebe Majo, očekujem javnu ispriku. Ne bih to da me nisi i opanjkala javno! Nadam se da si svjesna da si mi nanijela nepravdu. Budući si se ovim člankom iskazala kao veliki borac protiv iste, to ti neće pasti teško.

Lijep pozdrav
Julija
na

- 09:00 - Komentari (17) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.05.2010.

Maja kod okuliste

Dugo je kako ništa ne pišem (na blogu i općenito). Okupirana sam obiteljskim problemima (točnije, zdravljem bliske osobe) i sasvim zemaljskim stvarima kao što je npr. sto poduhvata na eksterijeru (čitaj:šupa, jer nama u dubokoj provinciji to treba) i interijeru moje kuće. Društveni život mi je sveden uglavnom na građevinu, a to nije osobito inspirativno.

No, baš sam vas mislila pozvati na književnu večer 15. svibnja 2010., kad su me „cimnuli“ zbog jednog članka pa sam tu pozivnicu privremeno odgodila.

Napisala ga je moja kolegica blogerica i spisateljica (a može i obrnutim redom).

I sad se razmišljam, što je ženi došlo? Ima moju knjigu. Ima moju e-adresu i nekoliko puta smo na taj način komunicirale.

Što mislite hoće li se ispričati zbog neistine koje je plasirala u jednoj prilično tiražnoj tiskovini?

Konkretno, zbog ovoga:


Čudnovate sprege žirija i pobjednika protežu se iz metropole duboko u provinciju; sjećam se da je prošle godine, čini mi se u Vinkovcima, prozaistici Julijani Adamović jednu književnu nagradu dodijelio nitko drugi doli njezina urednica, a još se ne prestajem čuditi tome što je žiri nagrade Sfera, za najbolje prinose domaćoj SF književnosti, nedavno bez kompleksa obznanio kako nagradu za najbolji SF roman za djecu dodjeljuje autorici koja je ujedno - članica žirija.


Nemam živaca naširoko pojašnjavati da nisam imala nikakvu "urednicu", da mi je urednik knjige totalni anonimac (kao što sam to i ja bila u trenutku kad sam je pisala) i da nije mogao utjecati na bilo koga, a osobito ne na žiri te sam tu nagradu, ako ne zaslužila, a ono dobila sasvim pošteno. Bez pršuta, eura, rodjačkih odnosa i, da oprostite, one stvari.

Maji se "čini" da sam nagradu dobila prošle godine, a ja znam da je to bila 2008.

Također, kaže i sljedeće:

... možda će suvisla, trijezna, javna rasprava potaknuta tim bačenim stolcem natjerati kompromitirane žirije i njihove laureate barem da im bude neugodno, ako već ne i da se ispričaju.

Ako se kome da čitati što sam imala reći, evo komentara kod Moljca.

Kako mi se čini, bila je trijezna dok je pisala, pardon - započela/zatražila javnu raspravu. Kako bi se eventualno dogovorile o tome tko se kome treba ispričati, poslala sam joj mail. A dođe mi i da joj preporučam posjet okulisti.

- 22:53 - Komentari (17) - Isprintaj - #