Intendos

ponedjeljak, 21.12.2015.

ZVIŽDAČI – hrabrost ili ludost

Ako uočimo neke nepravilnosti u poslovanju svog poduzeća, da li ćemo se ponašati etično, moralno? Da li ćemo pokušati otkriti istinu ili ćemo jednostavno zažmiriti na probleme i nastaviti sa radom/životom kao da se ništa nije dogodilo. Mnogi poslovni ljudi se nađu pred takvom dilemom, no samo su neki dovoljno hrabri da zazvižde, odnosno otkriju nepravilnosti.
Zviždači su zaposlenici, bivši zaposlenici, članovi organizacija koji u javnost izlaze sa nepravilnostima rada određenog poduzeća.
Pitanje je da li se isplati žrtvovati radi boljitka poduzeća ili je to samo ludost, jer često zviždači pate radi svojih postupaka. Iako oni pokušavaju učiniti svijet boljim mjestom prijavljujući kršenje zakona, nedolično ponašanje, korupciju i kriminal, čini se da upravo radi svojih postupaka dobivaju otkaz, kao da ih se kažnjava za ispravno postupanje. Nerijetko se ne radi samo o otkazu nego im se prijeti i obitelji te strahuju za vlastiti život.

Ovaj tjedan smo nazočili predavanju na kojem smo čuli iskustva poznatih hrvatskih zviždača, Hrvoja Apellta i Damira Mihanovića. I dok je jedan istraživačkim novinarstvom otkrio koruptivne radnje hrvatskih političara, poduzeća i drugih organizacija, drugi je imao dovoljno hrabrosti da kaže NE korupciji. Iako su postupili ispravno i pokazali hrabrost, njih su njihovi postupci koštali mnogobrojnih prijetnji koje su upućivane, ne samo njima, nego i njihovim obiteljima.
Na kraju se postavlja pitanje biti zviždač ili ne, biti i hrabar i lud. Mi smo za zviždače jer se odgovornost jedne osobe ne može svesti samo na odgovornost prema poduzeću, jer osim te odgovornosti treba biti odgovoran prema državi, društvu, obitelji, ali i prema samome sebi.

Oznake: zviždači, odgovornost

21.12.2015. u 22:39 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (2)

Opis bloga

Pisanje ovog bloga je jedan od zadataka na izbornom kolegiju Društvena odgovornost poduzeća diplomskog studija Menadžment na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Članovi tima zaduženi za pisanje bloga su redom: Antonia Iličić, Dino Džaja, Katarina Maloča, Lucija Bulat, Tina Miličević i Željka Lončarić.

Ovaj blog služi za podizanje svijesti o temama koje se tiču društvene odgovornosti poduzeća.