< | studeni, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Iako sam Dipavali pada u petak, u mnogim dijelovima Indije danas je prvi dan slavlja.
Nosi ime Dhanteras ili Dhantrayodyasi (Dhantrajodjaši). Riječ dhan znači bogatstvo i današnji je dan vrlo važan svim poduzetnicima na zapadu Indije. Na današnji se dan boje i renoviraju kuće i uredi, a njihovi se pragovi ukrašavaju rangolijima kako bi dočekali i na dostojan način primili božicu bogatstva, Laksmi (Lakšmi). Kako bi obilježili njezin dugo iščekivani dolazak, Indijci po cijeloj kući rižinim brašnom iscrtavaju njezine malene otiske stopala. Pale se malene glinene lampe koje gore cijelu noć.
Prema vjerovanju u veliku povoljnost današnjega dana žene običavaju kupiti nešto srebra, zlata ili bar dvije nove posude.
Navečer se određenim predmetima i molitvama obožava boginja Laksmi, a nude joj se i tradicionalni slatkiši.
Jedno od jela koje se priprema na današnji dan u Maharastri je shiira (šira).
Još jedan jednostavan slatkiš od mlijeka i griza za koji postoje bezbrojni recepti.
Identičan je grizu kakvog ga znamo ovdje koji se uvijek može 'oplemeniti' kockicama anansa, manga, bademima, indijskim oraščićima...
Poznavatelji će primjetiti sličnost s indijskom halvom. Vrlo je tanka i suptilna razlika između shiire i halve, ponekad kao da je i nema. Neki ju smatraju varijacijom na halvu.
Tradicija je dovoljno dobar razlog za jednu vrlo jednostavnu shiiru na današnji dan.
SHIIRA
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30ak minuta
Količina: 4-6 osoba
Sastojci:
1 šalica griza
2 žlice ghija
1 šalica šećera
1 šalica mlijeka
1 i 1/2 šalice vode
1/4 žličice kardamoma u prahu
Postupak:
1. Stavite griz u posudu i pržite ga 3-4 minute dok lagano ne posmeđi. Ulijte 2 žlice ghija i nastavite pržiti još 3-4 minute. Pazite da griz ne zagori. Uzmite malo vode i poprskajte griz kako bi se zrna malo napuhnula. Promiješajte i maknite s vatre.
2. U posudu ulijte mlijeko, vodu, šećer i kardamom. (Ukoliko dodajete banane ili sl. dodajte ih sada.) Pričekajte da zavrije.
3. Smanjite vatru i polako dodajte preprženi griz. Neprestano miješajte kako bi izbjegli stvaranje grudica. Poklopite posudu i pričekajte da para skuha griz.
Servirajte uz pohani luk ili alu vade.