< | studeni, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
iliti channar payes (ćanar paješ)
Još 4 dana do Dipavalija.
Bengalci su najbolji slastičari. Od jednog sastojka kao što je mlijeko rade bar desetak vrsta različitih slatkiša. Bili to kremasti khiirevi, spužvaste kuglice od sira ispunjene slatkom ružinom vodicom, srcoliki dilbari s žutim premazom od šafrana, burfi karamele...svi do jednog izazivaju zazubice. I dok je za neke potrebno više prakse i vremena, neki nas izazivaju svojom jednostavnošću i istovremenom elegancijom.
U ovom jednostavan bengalskom pudingu komadići razlomljenog svježeg chenna sira plivaju u iskuhanom, zaslađenom mlijeku (khiiru). Poslužite ga hladnog, ukrašenog laticama ruže i pistaciima ili bademima.
(Što je chenna/panir potražite u temeljnim receptima.)
Od brojnih verzija koje možete pronaći u indijskim kuharicama i domovima, ova mi je najdraža.
Za maksimalni užitak ne jedite ju žlicom – polagano ju ispijajte!
CHENNA PAYASA
Vrijeme pripreme: 1 i 1/2 sata
Vrijeme hlađenja: do 4 sata
Količina: 4 osobe
Sastojci:
Za chennu
3 šalice mlijeka
2 žlice limunovog soka
2 l mlijeka
1/3 šalice šećera (70 g)
1/3 šalice vode
4 žlice (35 g) nesoljenih pistacia ili badema
1 žlica (15 ml) ružine vodice ili 1/4 žličice (1 ml) esencije ruže
nekoliko latica ruže za ukras
Postupak:
1. Napravite chennu od 3 šalice mlijeka (710 ml). Kada mlijeko zavrije ulijte limunov sok i pričekajte dok se ne izdvoje grudice sira. Procijedite kroz gazom obloženo cjedilo. Skupite rubove gaze i objesite sir da se cijedi. Ukoliko želite možete ga pritisnuti utegom/vodom ispunjenom posudom kao što bi učinili kod pripreme panira (ukoliko se odlučite za tu metodu sir ne treba biti pod utegom duže od 10ak minuta).
2. Ulijte mlijeko u posudu s debelim dnom. Kada mlijeko zavrije, smanjite vatru i pustite ga da lagano iskuhava dok se ne smanji na 1/3 prvotne količine. Povremeno ga promiješajte.
3. U posudi pomiješajte šećer i vodu. Stavite na vatru i kuhajte 5 minuta. Odmotajte chennu i razlomite ju u komadiće veličine 1.5 cm. (Ukoliko sam sir pritisnula utegom narežem ga na kockice, za elegantniji izgled.)
Ubacite ih u šećerni sirup i kuhajte 2 minute.
Ulijte sirup i chennu u iskuhano mlijeko (khiir), ubacite orašide, ružinu vodicu i prebacite u zdjelu. Pokrijte i potpuno ohladite. Poslužite.