< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

ponedjeljak, 05.11.2007.

Ususret indijskoj Novoj godini - Chenna Payasa

iliti channar payes (ćanar paješ)

Još 4 dana do Dipavalija.



Bengalci su najbolji slastičari. Od jednog sastojka kao što je mlijeko rade bar desetak vrsta različitih slatkiša. Bili to kremasti khiirevi, spužvaste kuglice od sira ispunjene slatkom ružinom vodicom, srcoliki dilbari s žutim premazom od šafrana, burfi karamele...svi do jednog izazivaju zazubice. I dok je za neke potrebno više prakse i vremena, neki nas izazivaju svojom jednostavnošću i istovremenom elegancijom.
U ovom jednostavan bengalskom pudingu komadići razlomljenog svježeg chenna sira plivaju u iskuhanom, zaslađenom mlijeku (khiiru). Poslužite ga hladnog, ukrašenog laticama ruže i pistaciima ili bademima.
(Što je chenna/panir potražite u temeljnim receptima.)

Od brojnih verzija koje možete pronaći u indijskim kuharicama i domovima, ova mi je najdraža.
Za maksimalni užitak ne jedite ju žlicom – polagano ju ispijajte!


CHENNA PAYASA

Vrijeme pripreme: 1 i 1/2 sata
Vrijeme hlađenja: do 4 sata
Količina: 4 osobe


Sastojci:

Za chennu
3 šalice mlijeka
2 žlice limunovog soka

2 l mlijeka
1/3 šalice šećera (70 g)
1/3 šalice vode
4 žlice (35 g) nesoljenih pistacia ili badema
1 žlica (15 ml) ružine vodice ili 1/4 žličice (1 ml) esencije ruže
nekoliko latica ruže za ukras


Postupak:

1. Napravite chennu od 3 šalice mlijeka (710 ml). Kada mlijeko zavrije ulijte limunov sok i pričekajte dok se ne izdvoje grudice sira. Procijedite kroz gazom obloženo cjedilo. Skupite rubove gaze i objesite sir da se cijedi. Ukoliko želite možete ga pritisnuti utegom/vodom ispunjenom posudom kao što bi učinili kod pripreme panira (ukoliko se odlučite za tu metodu sir ne treba biti pod utegom duže od 10ak minuta).

2. Ulijte mlijeko u posudu s debelim dnom. Kada mlijeko zavrije, smanjite vatru i pustite ga da lagano iskuhava dok se ne smanji na 1/3 prvotne količine. Povremeno ga promiješajte.

3. U posudi pomiješajte šećer i vodu. Stavite na vatru i kuhajte 5 minuta. Odmotajte chennu i razlomite ju u komadiće veličine 1.5 cm. (Ukoliko sam sir pritisnula utegom narežem ga na kockice, za elegantniji izgled.)



Ubacite ih u šećerni sirup i kuhajte 2 minute.



Ulijte sirup i chennu u iskuhano mlijeko (khiir), ubacite orašide, ružinu vodicu i prebacite u zdjelu. Pokrijte i potpuno ohladite. Poslužite.


05.11.2007. u 09:19 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>