< | listopad, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
U Indiji se ovo jelo spravlja od vrste tikve po imenu toray (engleski naziv je sponge gourd) ili od lauki (snake gourd). Obje ćete vrste lako pronaći u dobro opskrbljenim indijskim, meksičkim ili kineskim trgovinama/tržnicama. Ukoliko postoje u vašem gradu.
Ako ste u Metropoli, to će biti malo teže. Stoga sam charchari pripremila s našom sezonskom bučom/bundevom.
Ovaj se charchari polagano kuha u začinjenom slatkom vrhnju. Slatko vrhnje lako može zagorjeti u fazi stvaranja korice na dnu posude pa je ona kraća nego kod ostalih charcharija.
Za nisko kaloričnu verziju pomiješajte pola količine slatkog vrhnja s istom količinom vode, ili ga u potpunosti zamijenite vodom.
Vrijeme pripreme: nekoliko minuta
Vrijeme kuhanja: 35-40 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
685 grama tikve/buče narezane na 2 cm kockice
1 i 1/2 šalice (285g) graška
1 rajčica, blanširana, oguljena i izrezana na kockice
1 i 1/2 žlica sjeckanog peršina i isto toliko lišća mente
2.5 cm dug štapić cimeta
1-2 zelena čilija
3 mahune kardamoma
1 žlica maslaca ili ghija
2/3 šalice (160 ml) slatkog vrhnja na sobnoj temperaturi
1 žlica soli
2 žlice suho prženog maka u zrnu za ukras (po izboru)
Postupak:
1. Sve sastojke, osim maka, stavite u posudu s debelim dnom. Posudu stavite na najjajču vatru i pričekajte da proključa. Promiješajte sastojke i smanjite vatru.
S vremena na vrijeme protresite posudu kako vrhnje ne bi zagorjelo.
Jelo je gotovo kada tikva /buča omekša i upije svo vrhnje i na dnu posude ostane samo maslac i tanka korica (ukoliko koristite smrznuti grašak, odmrznite ga i dodajte par minuta prije posluživanja jela).
2. Izvadite cimet, kardamom i čili. Ukrasite makom i poslužite.
Poslužila sam charchari s upmom od dalie (bulgura).