< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

srijeda, 31.10.2007.

Toray hari matar charchari



U Indiji se ovo jelo spravlja od vrste tikve po imenu toray (engleski naziv je sponge gourd) ili od lauki (snake gourd). Obje ćete vrste lako pronaći u dobro opskrbljenim indijskim, meksičkim ili kineskim trgovinama/tržnicama. Ukoliko postoje u vašem gradu.
Ako ste u Metropoli, to će biti malo teže. Stoga sam charchari pripremila s našom sezonskom bučom/bundevom.

Ovaj se charchari polagano kuha u začinjenom slatkom vrhnju. Slatko vrhnje lako može zagorjeti u fazi stvaranja korice na dnu posude pa je ona kraća nego kod ostalih charcharija.
Za nisko kaloričnu verziju pomiješajte pola količine slatkog vrhnja s istom količinom vode, ili ga u potpunosti zamijenite vodom.


Vrijeme pripreme: nekoliko minuta
Vrijeme kuhanja: 35-40 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

685 grama tikve/buče narezane na 2 cm kockice
1 i 1/2 šalice (285g) graška
1 rajčica, blanširana, oguljena i izrezana na kockice
1 i 1/2 žlica sjeckanog peršina i isto toliko lišća mente
2.5 cm dug štapić cimeta
1-2 zelena čilija
3 mahune kardamoma
1 žlica maslaca ili ghija
2/3 šalice (160 ml) slatkog vrhnja na sobnoj temperaturi
1 žlica soli
2 žlice suho prženog maka u zrnu za ukras (po izboru)

Postupak:

1. Sve sastojke, osim maka, stavite u posudu s debelim dnom. Posudu stavite na najjajču vatru i pričekajte da proključa. Promiješajte sastojke i smanjite vatru.



S vremena na vrijeme protresite posudu kako vrhnje ne bi zagorjelo.
Jelo je gotovo kada tikva /buča omekša i upije svo vrhnje i na dnu posude ostane samo maslac i tanka korica (ukoliko koristite smrznuti grašak, odmrznite ga i dodajte par minuta prije posluživanja jela).

2. Izvadite cimet, kardamom i čili. Ukrasite makom i poslužite.



Poslužila sam charchari s upmom od dalie (bulgura).

31.10.2007. u 11:19 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>