< | listopad, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Ovih sam dana iznova poklekla pred charcharijima (ćarćarijima). Ovo bengalsko jelo kombinira tri načina obrade namirnica: kuhanje, kuhanje na pari te prženje. I niti jednom se ne miješa!
Na samome početku veliki komadi povrća lagano se kuhaju u začinjenoj tekućini (voda ili temeljac). Ponekada im se dodaju rajčice ili šećer kako bi povrće dobilo finu glazuru. Nakon što većina tekućine ispari, njen koncentrat s dna lonca kuha povrće na pari. Kada povrće omekša poput maslaca, a sva tekućina nestane slijedi završna i iščekivana faza. Nastanak korice na dnu lonca koji signalizira kraj stvaranja charcharija.
Kako se povrće kuha bez miješanja, a tekućina polako isparava, na dnu lonca se stvara korica. Kada korica počne tamnjeti charchari je gotov!
Posudu treba maknuti s vatre i poklopiti na par minuta kako bi korica omekšala.
Nakon što minute iščekivanja minu, povrće se s lakoćom uvije njen zagrljaj i odleti na vaš tanjur.
Zadnji stadij kuhanja je i najopasniji jer je na granici sa zagorijevanjem, stoga oprezno!
Kako biste to izbjegli uvijek koristite dobro i kvalitetno posuđe s vrrrlo debelim dnom.
Dobra posuda i vrlo malo pažnje dijele vas od vašeg prvog i savršenog charcharija!
Ogroman 'crave-ing' i pomisao na njihov predivan okus u ustima natjerao me da par dana za redom pripremam razne vrste. Ne zahtijevaju neku posebnu pažnju i kuhaju se tako reći sami dok vi pripremate ostala jela.
Usudite se i isprobajte ih i vi!
BAIGAN HARI MATAR CHARCHARI
Ovaj charchari odlučan je protivnik onih koji ne vole patliđan.
Poput većine charcharija uopće se ne miješa već lagano kuha uz povremenu trešnju posude.
Kockice patliđana pretvore se u nježni pire koji izaziva čvrstu teksturu zelenog graška.
Zbog poveće količine ghija ovo nije svakodnevno jelo. Poslužite ga na bengalski način s ogromnom količinom bijele riže i capatijima.
I imajte na umu – treba vam samo tanak sloj smeđe korice, jelo ne smije zagorjeti.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 45 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
1 patliđan (455-570g) narezan na 2.5 cm kockice
(svaka kockica bi trebala imati dio ljubičaste kožice ako ne želite pre pireastu teksturu)
2 šalice (285 g) graška, svježeg ili zamrznutog
4 žlice ghija ili maslaca
1 žlica grubo mljevenog korijandera u zrnu
1/2 žlice grubo mljevenog rimskog kumina
1 žličica kurkume
1 i 1/4 žličice soli
1-3 cijela čilija
1/4 – 1/2 žličice asafetide
2 šalice (480 ml) vode ili temeljca
Postupak:
1. Poslažite narezani patliđan u posudu s dubokim dnom. Posipajte ga ostalim sastojcima (svježi grašak dodajte sada, a ukoliko koristite smrznuti, dodat ćemo ga kasnije).
Zalijte vodom, pričekajte da proključa i kuhajte 3-4 minute.
2. Smanjite vatru, djelomično poklopite posudu i kuhajte oko 30ak minuta. S vremena na vrijeme protresite posudu. Provirite i provjerite isparava li voda prebrzo i ako da, ulijte još mali i smanjite vatru.
Kada gotovo sva tekućina ispari (dodajte smrznuti grašak), smanjite vatru i pričekate da se na dnu posude stvori korica.
3. Maknite posudu s vatre, poklopite i ostavite 3-4 minute. Umiješajte omekšanu koricu, izvadite čilije i poslužite.
U slast!