< | listopad, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
slanutak s patlidžanom, špinatom i rajčicom
U ova prohladna popodnevna ostala su mi još samo sjećanja na ljeto i obilje povrća. Prije nego što se bacim na razne vrste jela od dala, tople jušice i tikvu na preko nekoliko načina, podijelit ću s vama ovaj raskošan sjevernoindjiski sabđi.
Svaka sjevernoindijska domaćica bilježi svoju inačicu ovoga jela. Ovu sam pronašla u jednoj od svojih indijskih kuharica.
Za ovaj ekstra brzinsku varijantu (gotov je za oko 30ak minuta) potreban vam je svježi patlidžan, a sve ostale sastojke možete nadomjestiti konzerva-smrznutim varijantama ukoliko ih koristite u svojoj kuhinji.
KABLI CHANA BAIGAN TARKARI
Vrijeme pripreme i kuhanja: pola do 2 sata
Količina: 2-4
Sastojci:
8 žlica ghija ili 6 žlica maslinovog ulja i 2 žlice suncokretovog
1 patlidžan (450-570 g) narezan na kockice veličine 2.5 cm i spečen u pećnici
1 i pola žlice oguljenog i nasjeckanog đumbira
2 zelena čilija, odstranjenih koštica i fino sjeckana
pola žlice kumina u zrnu
1/4 žličice asafetide
1 i pola šalica (360 ml) oguljene i nasjeckane rajčice (potrebno oko 455 g)
1 žlica mljevenog korijandera
1 žličica mljevene slatke paprike
1/8 žličice papra
1 žličica kurkume
pola šalice (120 ml) vode
2 šalice (480 ml) kuhanog slanutka
455 g špinata, opranog, obrisanog i grubo sjeckanog ili
250 g smrznutog špinata, odmrznutog i dobro procijeđenog
pola žlice soli
4 žlice sjeckanog peršina ili korijandera
1 žličica garam masale
Postupak:
1. Zagrijte 6 žlica ghija ili ulja i na njemu pržite patlidžan dok ne posmeđi i ne omekša.
Moj način: Narezani patlidžan s par kapi ulja poslažite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici na 180 sve dok se ne zarumeni i speče.
2. U posudi zagrijte 2 žlice ulja ili ghija. Ubacite đumbir, čilije i kumin. Pržite dok kumin ne posmeđi dvije nijanse. Dodajte asafetidu i nakon par sekundi rajčice. Promiješajte.
3. Ubacite mljeveni korijander, papriku, crni papar i kurkumu. Kuhajte oko 10 minuta dok se rajčice ne raspadnu i dobijete umak (ukoliko koristite pelate ili kupovni umak od rajčice odmah nastavite sa sljedećim korakom).
4. Ulijte vodu i pustite da zavre. Smanjite vatru i lagano stavite patlidžan, a zatim slanutak, špinat, sol i pola količine sjeckanog peršina ili korijandera.
Poklopite i kuhajte 15ak do 30 minuta na laganoj vatri (ili ubacite u pećnicu i pecite na 160 stupnjeva). Ako koristite smrznuti špinat, jelu ga dodajte tek zadnjih deset minuta kuhanja.