travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

ponedjeljak, 30.04.2007.

Rajma (rađma) iliti ususret 1. maju na indijski način

Obožavam praznik rada! Još ga više volim jer dolazi nakon proljetnih školskih praznika. (Ok, sada pogodite gdje radim.) I kada se još ovako lijepo po hrvatski spoji s još po kojim danom...nitko sretniji od mene! Iako bez Iveka ništa više ne bude isto...Eh!
Da nastavim u vedrijem tonu...Odlučila sam spojiti svoj hrvatski prvosvibanjski tanjur s tradicionalnim punjabskim jelom od graha – Rajmom (rađmom).
Ovo začinjeno jelo budi sjećanja na moje djetinjstvo koje sam provodila kod djeda i bake. Sjećam se kako sam baki Bari pomagala gnječiti skuhani grah za makedonsko 'gravče na tavče'. Nitko ga nije radio bolje!


Rajmu možete napraviti rijetku ili gustu, ovisno o ukusu.
Ja ju znam napraviti vrlo gustu i zapeći u pećnici,
baki Bari i Makedoncima u čast.
Ukoliko imate višak vremena sami skuhajte grah,
a ako ste u žurbi poslužit će vam i onaj iz konzerve.
Iako se tradicionalno radi s crvenim grahom
(red kidney beans), možete upotrijebiti i druge vrste.
Za rajmu vam je potreban i panir (vidi temeljne recepte).
Obično ju poslužuju uz purije (peciva pržena u dubokom ulju),
no bilo koja vrsta peciva, kruha ili riže dobro dođe.

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30ak minuta
(sa skuhanim grahom i napravljenim panirom)
Količina: 6-8 osoba


Sastojci:
2 i pol šalice suhog graha ili 5-6 kuhanog iz konzerve
2 i pol žlice korijandera u zrnu
1 žlica kumina
1/2 žličice fenela
1/3 žličice ajwaina
2-3 žlice fino nasjeckanog đumbira
pola šalice vode
1 žličica garam masale
1 žličica kurkume
1 žlica soli (ili po želji)
1 i pol žlica limunova soka
5 žlica gheeja ili ulja (ako ćete pržiti panir)
svježi panir spravljen od 1.5l mlijeka (vidi temeljne recepte)
4 rajčice srednje veličine, narezane na kockice veličine 1.5 cm
1 žlica gheeja ili maslaca
1/4 šalice nasjeckanog peršina ili lišća korijandera



Postupak:
1. Skuhajte 2 šalice graha (cca 410 g) ili uzmite 5-6 šalica graha iz konzerve. Napravite panir.
2. Zdrobite 3/4 šalice graha. Dolijte malo vode ako je pregusto.
3. U mlincu ili mužaru sameljite korijander, kumin, fenel i ajwain i stavite u posudicu.
4. Stavite đinđer i pola šalice vode u blender i izmiksajte. Prelijte dobivenu tekućinu preko samljevenih začina. Dodajte garam masalu, kurkumu, sol i limunov sok i izmiješajte. Ako je smjesa začina pregusta (trebala bi biti kao netučeno slatko vrhnje) dodajte malo vode.
5. U posudi na srednjoj vatri zagrijte 5 žlica gheeja ili ulja. Kada je ulje vruće (pazite da se ne počne pušiti) ubacite kocke panira i propržite ih 5-7 minuta da posmeđe.
Ako ne želite pržiti panir preskočite ovaj dio.
6. Izlijte mješavinu začina na ghee ili ulje i miješajući pržite 1-2 minute. Ubacite rajčice i kuhajte oko 8 minuta dok ne dobijete gusti sos i dok se ghee ili ulje ne odvoji od njega.
7. Dodajte cijeli grah i pire od graha, panir i 1 i pol šalicu vode (ako ste sami kuhali grah upotrijebite tu vodu). Smanjite vratu i lagano kuhajte 15 minuta.
Prije posluživanja ubacite sjeckani peršin i 1 žlicu gheeja ili maslaca.

30.04.2007. u 00:46 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>