travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Obožavam praznik rada! Još ga više volim jer dolazi nakon proljetnih školskih praznika. (Ok, sada pogodite gdje radim.) I kada se još ovako lijepo po hrvatski spoji s još po kojim danom...nitko sretniji od mene! Iako bez Iveka ništa više ne bude isto...Eh!
Da nastavim u vedrijem tonu...Odlučila sam spojiti svoj hrvatski prvosvibanjski tanjur s tradicionalnim punjabskim jelom od graha – Rajmom (rađmom).
Ovo začinjeno jelo budi sjećanja na moje djetinjstvo koje sam provodila kod djeda i bake. Sjećam se kako sam baki Bari pomagala gnječiti skuhani grah za makedonsko 'gravče na tavče'. Nitko ga nije radio bolje!
Rajmu možete napraviti rijetku ili gustu, ovisno o ukusu.
Ja ju znam napraviti vrlo gustu i zapeći u pećnici,
baki Bari i Makedoncima u čast.
Ukoliko imate višak vremena sami skuhajte grah,
a ako ste u žurbi poslužit će vam i onaj iz konzerve.
Iako se tradicionalno radi s crvenim grahom
(red kidney beans), možete upotrijebiti i druge vrste.
Za rajmu vam je potreban i panir (vidi temeljne recepte).
Obično ju poslužuju uz purije (peciva pržena u dubokom ulju),
no bilo koja vrsta peciva, kruha ili riže dobro dođe.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30ak minuta
(sa skuhanim grahom i napravljenim panirom)
Količina: 6-8 osoba
Sastojci:
2 i pol šalice suhog graha ili 5-6 kuhanog iz konzerve
2 i pol žlice korijandera u zrnu
1 žlica kumina
1/2 žličice fenela
1/3 žličice ajwaina
2-3 žlice fino nasjeckanog đumbira
pola šalice vode
1 žličica garam masale
1 žličica kurkume
1 žlica soli (ili po želji)
1 i pol žlica limunova soka
5 žlica gheeja ili ulja (ako ćete pržiti panir)
svježi panir spravljen od 1.5l mlijeka (vidi temeljne recepte)
4 rajčice srednje veličine, narezane na kockice veličine 1.5 cm
1 žlica gheeja ili maslaca
1/4 šalice nasjeckanog peršina ili lišća korijandera
Postupak:
1. Skuhajte 2 šalice graha (cca 410 g) ili uzmite 5-6 šalica graha iz konzerve. Napravite panir.
2. Zdrobite 3/4 šalice graha. Dolijte malo vode ako je pregusto.
3. U mlincu ili mužaru sameljite korijander, kumin, fenel i ajwain i stavite u posudicu.
4. Stavite đinđer i pola šalice vode u blender i izmiksajte. Prelijte dobivenu tekućinu preko samljevenih začina. Dodajte garam masalu, kurkumu, sol i limunov sok i izmiješajte. Ako je smjesa začina pregusta (trebala bi biti kao netučeno slatko vrhnje) dodajte malo vode.
5. U posudi na srednjoj vatri zagrijte 5 žlica gheeja ili ulja. Kada je ulje vruće (pazite da se ne počne pušiti) ubacite kocke panira i propržite ih 5-7 minuta da posmeđe.
Ako ne želite pržiti panir preskočite ovaj dio.
6. Izlijte mješavinu začina na ghee ili ulje i miješajući pržite 1-2 minute. Ubacite rajčice i kuhajte oko 8 minuta dok ne dobijete gusti sos i dok se ghee ili ulje ne odvoji od njega.
7. Dodajte cijeli grah i pire od graha, panir i 1 i pol šalicu vode (ako ste sami kuhali grah upotrijebite tu vodu). Smanjite vratu i lagano kuhajte 15 minuta.
Prije posluživanja ubacite sjeckani peršin i 1 žlicu gheeja ili maslaca.