travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Već stoljećima Indijke same proizvode jogurt u svojim domovima.
Domaći jogurt (dahi) nezamjenjiv je sastojak mnogih jela - kadhi umaka, raznih indijskih salata (raita), napitaka pa čak i peciva poput mekih i ukusnih gujaratskih thempli.
Osim toga pravi je zaštitnik zdravlja. Sadrži kalcij, bjelančevine, vitamine B kompleksa, vitamine A i D te ugljikohidrate. Osim toga potpomaže rast 'dobrih' bakterija u crijevima koje pomažu pri probavi hrane.
Kupovni jogurt niti izdaleka se ne može mjeriti s blagim domaćim jogurtom.
U Indiji se u proizvodnji jogurta većinom koristi bivolje mlijeko koje je puno masnije. Ja ga radim od finog skoro domaćeg mlijeka.
Sve što vam treba je mlijeko i malo domaćeg ili kupovnog jogurta. Mlijeko se prokuha i ohladi do temperature od 46 C. (Ako nemate termometar umočite prstić i brojite do 10. Ukoliko to možete izdržati da ne jauknete od boli – uspjeli ste postići idealnu temperaturu. Ja ga uvijek ovako mjerkam i uvijek ispadne dobro.)
Ukoliko želite dobiti jogurt koji će biti gust poput onog bivoljog možete iskuhati kravlje mlijeko na 3/4 ukupnog volumena.
Želite li čvrsti jogurt, mlijeku dodajte malo obranog mlijeka u prahu. Ono će mu dati teksturu i slatkoću.
DOMAĆI JOGURT
Vrijeme pripremanja: 20 minuta
Vrijeme mirovanja: 6 -10 sati
Količina: 1l
Sastojci:
1l mlijeka
3 žlice jogurta
(za čvrsti jogurt potrebno je još i 65 g obranog mlijeka u prahu i 1/3 šalice mlijeka)
Postupak:
Ukoliko koristite domaće mlijeko, zavrite ga i pustite da se ohladi. Idealna temperatura bi bila 46 C stupnjeva. Ukoliko koristite mlijeko iz tetrapaka njega samo zagrijte na potrebnu temperaturu. Nije ga potrebno prokuhavati.
Dodajte jogurt i dobro promiješajte. (ukoliko želite čvrsti jogurt pomiješajte mlijeko s mlijekom u prahu i dodajte nakon jogurta).
Poklopite posudu i stavite ju na toplo mjesto (poput pećnice koju ste zagrijali na cca 95 C kojih minutu i pol).
Nakon 5-6 sati jogurt je gotov.
Stavite u frižider i upotrijebite kroz 3 dana. Nakon 4-5 dana jogurt se smatra 'starim' i može se koristiti samo u nekim receptima.
Preporučuje se nakon hlađenja mlijeko prebaciti u drugu posudu koju ste najprije isprali kipućom vodom i dobro osušili. Neki pak kažu da se najbolji jogurt dobiva ukoliko mlijeko ostavite u posudi u kojoj ste ga kuhali. Probala sam obje metode i obje uvijek pale.
DEHIN (sir od jogurta)
Jogurt možete staviti u gazu i objesiti da se iscijedi. Tako ćete dobiti dehin - niskokalorični famozni yoghurt cheese.
Vrijeme cijeđenja ovisi o tome koliko gust sir želite.
Računajte da vam treba 8-18 sati za mekši i 24 i više sati za čvrsti sir.
Od 1.5l jogurta dobit ćete oko 2 šalice (4 dl) mekog ili oko 1 šalicu čvršćeg sira.
Umiješajte sol, masline, začine ili sl. za ukusan namaz ili pak šećer, šafran ili komadiće voća za omiljeni slatkiš stanovnika Gujarata i Maharashtre - srikhand (šrikand). Recept slijedi...