travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Prirodno je da zemlja u kojoj neki oblik vegetarijanske prehrane slijedi velik postotak stanovništva ima najraznolikiju ponudu povrća, voća i mahunarki. Indijski sabji (sabđi) bazzari (tržnice) pršte bojama svježe ubranog povrća.
Još prije zore subjiwalla (sabđiwala) istovaruje svoju ponudu svježeg voća i povrća, postavlja vagu i očekuje prve kupce.
I dok vegetarijanci u selima kuhaju tradicionalna jela po receptima svojih predaka, oni u gradu usvajaju i u tradiciju tkaju nove sastojke i vrlo često slijede zapadne trendove lagane, nemasne hrane.
Niti jedan indijski obrok nije potpun bez bar jednog subjija (sabđija). Subji doslovno znači jelo od povrća.
Želite li napraviti indijski subji?
Tri su metode termičke obrade povrća i kreiranja subjija:
1.Povrće pirjano bez dodavanja vode – mali komadi povrća se dinstaju na začinima i gheeju ili ulju. Neke vrste povrća dinstaju se do kraja (povrće s dosta vode u sebi), a neke se poklope i polagano kuhaju u vlastitom soku.
2.Povrće pirjano uz dodavanje vode – povrće se lagano propirja na začinima, a zatim polagano kuha u začinjenom temeljcu.
3.Skuhano (prženo, pečeno) povrće se prži na začinima. Poslužuje se suho ili mu se dodaju pripremljeni umak ili lagani temeljac.
MASALA KHUMB (začinjeni šampinjoni)
Ovaj sam subji pronašla u novoj kuharici Tarle Dalal,
najpoznatije i najprodavanije autorice indijskih kuharica.
Iako ne koristim gljive u svojoj kuhinji, uvjerila me da
isprobam ovaj recept.
Pripremljeno blanširano povrće uranja se u glatki,
začinjeni umak. Nenaviklima na okuse i začine
indijske kuhinje preporučila bih smanjivanje količine začina.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
Količina: za 4-5 osoba
Za mjerenje sastojaka već godinama koristim cups iliti šalice pa vas molim da to uvažite. Kod nekih recepata dani su i grami.
U većini trgovina posuđem lako je pronaći litrenku s označenim mililitrima, šalicama i gramima.
Tablicu sa šalicama preračunatim u grame pogledajte ovdje.
Sastojci:
1 šalica (cup) šampinjona, opranih, blanširanih i narezanih na četvrtine (manje možete prerezati samo na pola)
1 šalica kuhanog graška
1/4 šalice mlijeka
1/4 šalice jogurta
1/2 šalice besana (slanutkovog brašna)
1/2 žličice kumina
1/4 žličice suhog lišća piskavice
1/2 žličice garam masale
1/2 šalice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
2 žličice ulja
Sol
Začinska pasta:
1/4 šalice sjeckanoj krumpira
1 šalica mlijeka
12 mm komad đinđera
1 do 2 zelena čilija
1 štapić cimeta
1 klinčić
Priprema:
Začinska pasta
1. Sve sastojke stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta dok se krumpir ne skuha a gotovo sva tekućina ne ispari.
2. Štapnim mikserom izblendajte smjesu dok ne postane sasvim glatka. Dodajte 2 žlice vode ukoliko je potrebno.
Subji:
1. Pomiješajte mlijeko, jogurt i besan.
2. Zagrijte ulje. Dodajte kumin. Kada ispucketa dodajte lišće piskavice, začinsku pastu i šalice vode.
3. Dolijte smjesu mlijeka, jogurta i besana, garam masalu i sol te zavrijte.
4. Ubacite šampinjone, grašak i lišće peršina ili korijandera i promiješajte.
Servirajte uz parathu i zdjelicu salate.
*sve slike: Mirisi, zlato i začini*
Izvori:
Yamuna Devi: The Art of Indian Vegetarian Cooking
Tarla Dalal: Healthy Subzis
Wikipedia
About.com