travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

petak, 13.04.2007.

Lachha paratha u proljetno jutro

LACCHA PARATHA (laća paratha)

Savršeno hrskava izvana, a mekana iznutra savršeni je
dodatak začinjenim indijskim jelima.
Poslužite ju s maslacem za 'drugačiji' doručak.


Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme kuhanja: 20 min
Količina: 10 paratha


Sastojci:
2 šalice polubijelog brašna
1 šalica graham brašna
3 žlice ulja
1 žličica soli
topla voda
ulje za prženje

Postupak:
1. Pomiješajte brašno i sol.
Utrljajte ulje i postupno dodajte dovoljno tople vode da možete zamijesiti glatko tijesto.
Prekrijte vlažnom tkaninom ili zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite da miruje 20 min.

Premijesite tijesto.
Podijelite ga na dva dijela i od svakog formirajte štrucu. Podijelite svaku štrucu na pet dijelova.



2. Od svakog dijela napravite kuglice tako da stavite tijesto između dlanova i rolajte vršeći lagani pritisak. Polako otpuštajte pritisak. Oblikovana kuglica treba izgledati ovako.
Na taj ćete način lako izvaljati savršene krugove.



3. Spljoštite kuglicu i razvaljajte u krug promjera 15cm. Premažite uljem ili gheejem.



Narežite na trake od 5cm i postavite ih jednu na drugu.



4. Zarolajte trake i pritisnite ih dlanom.



5. Razvaljajte krugove promjera 12cm. Polako pržite obje strane na zagrijanoj tavi lagano ih premazujući gheejem.



Poslužite ih tople uz običan ili začinjeni maslac.


ZAČINJENI MASLAC

Moja omiljena kombinacija za ukusan doručak.
Začinjeni maslac možete staviti u razne kalupe, zamrznuti, izvaditi iz kalupa i servirati ih kako namaz.
Poslužite ga na vrućoj basmati riži ili khichdiju.
Za slatku varijantu u maslac umiješajte koricu naranče i šećer.


Sastojci:
Maslac
Prstohvat muškatnog oraščića
Svježe lišće bosiljka
Sol

Postupak:
Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte.



Poslužite uz tople parathe!




*sve slike: Mirisi, zlato i začini*

13.04.2007. u 00:24 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>