travanj, 2007 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
www.rediff.com
Moji prvi koraci u koketiranju s indijskom hranom vezani su uz bengalske recepte.
Bengalci su veliki obožavatelji hrane i vrlo su vješti u pripremanju maštovitih jela koristeći razne vrste povrća.
I da, jednostavno obožavaju rižu. (Vidi omjer riža-ostatak jela)
www.sallys-place.com
No ono što mene osobno fascinira u bengalskoj kuhinji su slatkiši. Najbolji, najukusniji, najslađi i najneobičniji na svijetu.
Iako u pripremanju deserta često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mliječnih proizvoda.
Iako sam s vremenom više zavoljela gujarati kuhinju, često se s nostalgijom vraćam bengalskim jelima.
Njihov doseg seže od svakodnevnih, sasvim jednostavnih jela kuhanih na pari, do onih prženih i složenijih.
Najčešći začini i sastojci (bengalski naziv naveden na prvom mjestu, hindski na drugom):
- gorušica (rai sorsey, rai sarson)
- čili
- đinđer (ada, adrak)
- korijander (dhoney, dhania)
- lišće korijandera (dhoney patta, dhania patta)
- zeleni kardamom (elach, elaichi)
- Panch Phoron (mješavina pet začina u jednakim omjerima: piskavica, fenel, kumin, kalonđi i gorušica)
- kurkuma (halud, haldi)
- kumin (jeera)
- kalonđi (kala jeera, kalonji)
- fenel (mauri, saunf)
- piskavica (methi, methi dana)
- sezam (til)
- jogurt
- slanutkovo brašno (besan)
- ulje gorušice
- ghee (pročišćeni maslac)
Najpoznatija jela:
Khichuri (Khichdi)
Jednostavna kombinacija začinenih mahunarki, riže i povrća za cjelovit obrok
Lebur bhat
Riža s limunom
Alloor dam
Curry od krumpira
Shukta
Varivo od gorke dinje
Luchi (Puri)
Vrsta peciva pržena u dubokom ulju
Sandesh
Slatka kuglica od sira
Chaler Payesh
Kombinacija mlijeka i riže za jednostavan ukusan desert
Rasgoola
Mliječne kuglice natopljene šećernom ružinom vodicom...da i to postoji
Rasmalai
Mliječne kuglice u slatkom umaku od iskuhanog mlijeka
...
Izvori:
Wikipedia
About.com
TarlaDalal.com
Tarla Dalal: Swadisht Subzian