Indijanka vegetarijanka

06.11.2013., srijeda

Priča o šeširu

Ovo je pjesma 'Priča o šeširu' iz knjige 'Plava bilježnica' koja govori o djevojčici Batuk, dječjoj prostitutki iz Indije, a napisala ju je upravo ona:

Sve je predodređeno,
a ipak u svemu imaš izbor.
Tvoja dobra djela se važu:
nagni ih na ovu stranu, i izlazi sunce,
nagni ih na drugu,
i sve što ostaje od vatre je pramen dima.

Sve je zadano,
pa ipak ponad nas lebdi veo.
Prodavač ti rado daje vjeresiju
no posudiš li, on će to zapisati.

Svake noći sakupljač obilazi okolo
i uzima ti u snu što je njegovo.
Jer tvoj je dug zapisan
a tvoja presuda – istina.

Oznake: pjesma, priča o šeširu, Plava bilježnica


31.10.2013., četvrtak

James A. Levine: Plava bilježnica

Knjiga koja sam pronašla na dječjem odjelu knjižnice, a koja me, malo je to reći, šokirala. Ipak, budući je temeljena na stvarnim događajima, nisam je mogla ispustiti iz ruke. Dakle, knjigu je napiso liječnik koji je kao humanitarac radio u Indiji i ostao zatečen Ulicom kaveza u Mumbaiju, u kojoj u kavezima žive djeca i daju seksualne usluge svima tko to želi te svodnici na njima zarađuju.

Priča prati djevojčicu Batuk koju roditelji prodaju kada ima svega 9 godina. Ona tada dolazi kod svodnika i – gubi nevinost. Ono što dalje slijedi je nešto što podiže želudac, život kakav ta djevojčica živi. Konstantno ima mušterije, a ima i prijatelja, dječaka kojeg dvojica policajaca siluju pendrekom. U cijeloj toj priči je tako tragično i to što djevojčica, ali i ostala djeca seksualni čin nazivaju – pravljenjem kolača.

Odlučite li se čitati ovu knjigu, znajte da će vam se želudac dizati i spuštati već prema opisanim događajima, a često će vam biti i 'too much'. Također, i seks bi vam se mogao zgaditi, barem na neko vrijeme.

U kakvom mi to svijetu živimo, kada su dozvoljene ovakve stvari? Zapravo ne treba čuditi ni svirepost kakvom se onda čovjek odnosi prema životinjama, kada je ovakav prema – djeci.

Oznake: James A. Levine, Plava bilježnica


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.