Indijanka vegetarijanka
09.10.2012., utorak
Marmelada od šipka (i ostalog)
Ove godine sam po prvi puta pravila marmeladu od šipka i to već dva puta. Prije sam uvijek mislila da je sve skupa nemoguća misija, ali zapravo i nije tako strašno. Najgori je dio nabrati šipke pa su mi ruke sve podrapane i ispikane. Dakle, šipak se opere i stavi u lonac da ogrezne i tako skuha (ja sam u ekspres loncu). Potom ga se dobro izgnječi i prvo procijedi kroz obično sito, a potom dobiveni sok kroz krpu. Ovo je najbolje ostaviti da se cijedi preko cijele noći jer je jako gusto i ide sporo. Ovako je potrebno procijediti zbog sitnih koštica i onih dlačica na njima, kako ne bi prošle. Dobiveni sok se izmjeri i na jednu litru ide pola kilograma šećera. Sve se stavi kuhati i miješa se često. Kuha se od dva do tri sata, prvo na jačoj vatri, a potom na veoma slaboj. Na isti način pravila sam i pekmez od trnjina, gloga i jabuka (svaki zasebno), odlični su, samo što ih nisam cijedila kroz krpu već kroz obično cjedilo. Glog ima neobičan okus, ali meni jako paše. Od jabuka mi se nije dovoljno stisnuo pa je više kao sirup, ali je za palačinke odličan. Sada je pravo vrijeme za brati šipak jer mi je ovaj pekmez finiji (kao da ima limuna u sebi) od onoga koji sam napravila prije koja tri tjedna. Dobar tek! |