Indijanka vegetarijanka

15.03.2011., utorak

Indijansko pleme na rubu izumiranja zbog rušenja šume

Malo je preostalih nomadskih plemena Indijanaca u brazilksoj prašumi. Jedno od takvih plemena je Awa-Guaja, koji sada broji tek oko 350 članova. Svakim danom nelegalni sjekača šuma sve su im bliži te uništavaju šume u kojima u biljke i životinje koje ovom plemenu služe za preživljavanje. Zbog toga mnogi već i gladuju, a česti su i sukobi s bijelim čovjekom. Izvješća govore da čak postoje i nelegalni sjekači koji nude nagradu za ubijene Indijance.

Još 2009. sud je donio odluku da svi koji uđu u područje gdje živi ovo pleme, mora ga naspustiti u roku od 180 dana. Međutim, lokalni su se bijeli šerifovi žalili na ovu presudu koja je nakon toga ukinuta.

Postoje razne akcije tzv. zaštitara prirode i Indijanaca koji žele stvoriti rezervat za ovo pleme, u kojem im se ne bi smetalo (ah, ovo me tako podsjeća na nametnute rezervate u SAD-u, u kojima vlada jad i čemer još i danas!).

Inače, žene plemena Awa-Guaja zajedno sa svojom djecom doje i prašumske životinje, poput majmuna, što se kod njih smatra srećom.

U nastavku je video koji ocrtava život nekoliko pripadnika ovog plemena. Nažalost, na portugalskom je, ali slika govori više od riječi. Nažalost, i prema ovome se vidi koliko je već bijeli čovjek utjecao na njih.

Susret ovih Indijanaca i bijelaca uvijek je rizik jer primjerice obična prehlada ili gripa za njih bi bila kobna jer nisu svorili nikakav imunitet na nju.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.