Obožavam sijati sjemenke u staklenku i kada prokliju dodavati ih jelima ili jesti prijesne. Uzgoj je vrlo lagan – potrebna je samo staklenka, voda, eventualno malo vate i, naravno – željene sjemenke. Nikako ne koristiti ove koje se prodaju po trgovinama, za sijanje u vrtu jer su, nažalost, tretirane raznim kemikalijama. U Zagrebu u Kaliji ima popriličan izbor organskog sjemenja za klijanje i to slovenskog proizvođača pa kada odem onamo opskrbim se. Nisam nigdje našla sjemenke brokule i luka, a to mi je poslala pen - prijateljica iz Britanije. U DM-u se može naći pšenica i slično, ali u velikim pakiranjima.
Dakle, veće sjemenke (npr. pšenica) se namoče preko noći, onda se voda ocijedi i sjemenke se dva – tri puta dnevno ispiru. Sitnije sjemenke nije potrebno namakati niti ispirati jer ako se ispiru poput sjemenki pšenice neće proklijati (probala!). Stoga ih je najbolje pripremiti tako što se u staklenku na dno stavi vata, a na vatu sjemenke koje se par puta dnevno pošpricaju vodom. Na vrh staklenke staviti komadić gaze ili papirnatog ručnika koji se učvrsti lastikom. I to je to! Kada proklijaju i narastu centimetar – dva – tri, odrežu se i jedu.
Također, prije konzumacije potrebno je klice dobro isprati pod hladnom vodom (ovo nikako zaboraviti).
Najčešće ugajam klice pšenice, gorušice, mungo graha (ima jako velike i izdašne klice), graška...
Vidjela sam posebne 'uređaje' za klijanje, ali su jako skupi (oko 400 – 500 kn).
Najvišu nutritivnu vrijednost sjemenke imaju 70-ak sati po početku klijanja, nakon kojih se ta vrijednost snižava.
Pšenica:
Brokula:
|