Indijanka vegetarijanka
04.02.2011., petak
Vegetarijanski nikuman
Nikuman je japanska poslastica koja se obično prodaje kao ulična hrana. Našla sam da riječ dolazi od 'niku' što znači meso, a to je stoga jer je japanski nikuman punjen svinjetinom. Naravno, odlučila sam ga napraviti, ali vegetarijansku verziju. Već sam je pravila nekoliko puta i odlična je! Za nadjev koristim gljive. Radi se o tome da se nadjev stavi u tijesto i dobiju se lijepo oblikovane loptice s 'faldicama' na vrhu i to se onda kuha na pari. Za tijesto - 250 g brašna - žličica suhog kvasca - 25 grama šećera - prstohvat soli - žlica ulja (u originalu ide sezamovo, ali ja sam stavila suncokretovo) - 130 ml mlake vode (u originalu ide voda u kojoj se močila shitake gljiva) Za nadjev - 500 grama gljiva - glavica crvenog luka - nekoliko češnjeva bijelog luka - sol i papar Za tijesto se pomiješaju svi sastojci i ostavi da se diže neko vrijeme. Nakon toga se razdvoji na osam loptica. Na svaku lopticu stavi se puna žlica nadjeva od gljiva. Za nadjev prvo se luk prodinsta na malo maslinovog ulja pa se dodaju gljive i kuhaju dok ne nestane sva voda. Na kraju se doda sitno sjeckan bijeli luk te se popapri i posoli prema ukusu. Tijesto se razvalja u osam krugova. Kada se stavi nadjev rub tijesta se slaže kao u male faldice (gore – dolje, gore – dolje) i spoji na sredini. Ovo je malo teže za objasniti, ali kada se pogleda u nikumane sve je jasnije. U videu na YouTubeu imaju instrukcije o nikumanima. Na kraju se nikumani stave kuhati na pari. Prvo se na jakoj vatri kuhaju 15 minuta, a potom se vatra smanji i kuhaju se još deset minuta, sve naravno u zatvorenoj posudi. Također, ispod svakog nikumana treba staviti komadić papira za pečenje, da se ne zalijepe za posudu. Odlični su uz zelenu salatu! Ovo su moji nikumani za vrijeme kuhanja na pari: |