Indijanka vegetarijanka

19.03.2009., četvrtak

Velika kriza vode, hrane i energije stiže oko 2030.

Britanski znanstvenci upozoravaju kako će globalna kriza imati svoj zamah 2030. godine, i to zato jer svjetska populacija stalno raste, što će uzrokovati krizu s vodom, hranom i energijom, prenosi BBC.COM. Potražnja za hranom do 2030. će se povećati za 50 posto, a za vodom 30 posto, budući će broj stanovnika biti oko 8.3 milijardi. Osim ovoga, promjene klime udarit će na način na koji se bude najmanje očekivalo. Kriza novca koja se danas događa neće biti gotovo ništa u usporedbi s tom krizom 2030. godine. I u državama koje su bogate očekuje se porast cijena energije te vode i hrane.

Programom za okoliš UN-a predviđaju se problemi s vodom u Africi, Aziji i Europi do 2025. godine. Naime, smatra se da će količina vode koja će biti raspoloživa po glavi stanovnika drastično pasti u tom periodu.

Osim ovoga, upozorava se i na probleme s hranom jer, primjerice oko 30 do 40 posto svih žitarica i ostalih biljaka koje se koriste za prehranu uništene su prije nego se požanju zbog raznih nametnika i bolesti koje ih napadaju.

Stoga je rješenje, smatraju znanstvenici, u GMO hrani te obnovljivim izvorima energije te očuvanju voda.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.