Indijanka vegetarijanka

25.02.2009., srijeda

Zašto se jastozi kuhaju živi i osjećaju li tada bol?

Jastozi i mnoge školjke imaju bezopasnu bakteriju koja je prisutna u njihovom mesu. Kada jastog umre, ova bakterija može brzo mutirati i na taj način ispuštati otrove koji se ne mogu uništiti kuhanjem. Zato se jastozi kuhaju naživo – kako se ljudi ne bi otrovali.

Prije su govorili da jastog nema pravi mozak i zato ne može osjećati bol. No, kasnija istraživanja pokazalu su sasvim drugačiju priču. Naime, jastozi osjećaju isto kao i mi, a reagiraju i fizički i hormonski. Pokazalo se da je hormon koji ispuštaju u krvotok (nazvan kortizol) isti onaj koji i ljudi otpuštaju kada ih nešto boli! No, najočitiji znak boli za sve one nevjerne Tome koji misle da jastozi ne osjećaju bol je trzanje repa. Nekad se mislilo da stavljanje jastoga u hladnu vodu i onda zakuhavanje, smanjuje njegovo umiranje, ali zapravo se ovako samo produljuje njegova agonija. Sve u službi čovjeka i njegovog trbuha, pa su tako znanstvenici na Sveučilištu Maine otkrili da stavljanje jastoga u led na 15 minuta prije kuhanja smanjuje njegovo trzanje u kipućoj vodi za 20 sekundi.

Izvor: Telegraph.co.uk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.