Indijanka vegetarijanka

06.02.2009., petak

Slonica bi mogla umrijeti od tuge

Susi, 36-godišnja slonica i jedini slon u zoološkom vrtu u Barceloni, mogla bi umrijeti od tuge, upozoravaju aktivisti za prava životinja. Naime, prošle je godine umrla još jedna slonica koja je ondje živjela i koja je sa Susi bila bliska prijateljica. Otada Susi pokazuje klasične simptome depresije – udara glavom o zid i jede svoj izmet. Mnogi smatraju da bi uskoro mogla umrijeti od prevelike tuge i usamljenosti. Susi je, inače rođena u afričkoj savani, u divljini i netko ju je 'pametan' zarobio i odvezao u zoološki vrt.

Libera, društvo koje je bavi pravima životinja, piše peticiju pomoću koje bi se Susi premjestila u safari park, gdje bi se družila s drugim slonovima i gdje bi bila na mnogo većem prostoru (sada je na prostoru od 1.000 kvadratnih metara).

Europska asocijacija za zoološke vrtove i akavrije preporučuje da se slonovi uvijek drže u krdima i na prostorima ne manjima od dva hektara. U zoološkom vrtu u Barceloni kažu kako u sljedeće dvije godine namjeravaju upoznati Susi s novim slonom te je prebaciti u safari park, no iz Libere upozoravaju kako treba djelovati odmah jer Susi neće još drugo izdržati.

Primjerice, još 2002. godine slonovi su iz središta Londona (iz Regent' s Parka) prebačeni u novi, adekvatniji i veći park izvan grada i tako je, srećom, završena 170 godina duga tradicija po kojoj su slonovi živjeli u središtu ovog grada.

Izvor: Telegraph.co.uk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.