Indijanka vegetarijanka

26.01.2009., ponedjeljak

Supermrkva s više kalcija

Američki znanstvenici tvrde kako su razvili supermrkvu koja ima više kalcija nego obična mrkva. Naravno, radi se o GMO povrću. Kažu kako će se prehranom ovom namirnicom smanjiti osteoporoza te neke druge bolesti kostiju. Kažu kako je apsorpcija kalcija iz GMO mrkve bolja i do 41 posto nego iz one obične. Ipak, kažu da je potrebno provesti još niz istraživanja kako bi mrkva bila spremna za masovnu prodaju i konzumaciju.

No, ovo nije prvi puta da se mijenjaju svojstva mrkve. Primjerice, zanimljivo je znati da je mrkva prvo bila ružičasta, a ovakva, kakvu danas poznajemo, rezultat je pokusa Nizozemaca u davnom 17. stoljeću. Naime, oni su željeli da mrkva bude u njihovoj nacionalnoj boji (narančastoj) pa su to i napravili.

Osim mrkve, i drugo povrće se genetski modificira. Tako je izumljen krumpir s manje vode kako ne bi previše špricao dok se prži i kako bi se od njega napravio bolji pomfri i čips. U brokulu je stavljana veća količina tvari koja se pokazala dobra za prevenciju raka.

Izvor.bbc.com

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.