Indijanka vegetarijanka

13.01.2009., utorak

Ribe pamte i nekoliko mjeseci

Do sada se smatralo kako riblje pamćenje traje tek nekoliko sekundi, no istraživanja su pokazala kako to nije ni blizu istini, odnosno, da ribe pamte i nekoliko mjeseci, točnije do pet mjeseci.

Pokusi su pravljeni tako da se ribama u zatočeništvu puštao određeni zvuk, a one su na njega reagirale mjesecima nakon što su puštene na slobodu. Nažalost, ovo otkriće već se planira iskoristiti za uzgoj ribe koji će biti manje skup te prirodniji (koliko može biti). Smatra se da, kada se ribe istreniraju na određeni zvuk, moći će biti puštene u slobodu da sazriju, a kada sazriju, pomoću naučenog zvuka će se vraćati natrag, praktički na trpeze ljudi.

Prošle je gopdine 15-godišnji Australac tvrdio da ribe zaista pamte mnogo duže nego se smatralo. On je svojoj ribici davao komadić slanine i pratio vrijeme potrebno da dođe do nje. U početku joj je trebalo oko minute, a kasnije, kada je već znala da slanina dolazi (dakle, zapamtila je!) trebalo joj je tek nekoliko sekundi. Ovako ju je hranio nekoliko tjedana, a zatim je napravio pauzu od tjedan dana. Nakon toga opet je počeo s hranjenjem, a ribici je trebalo tek 4.4 sekunde da dođe do hrane, što znači da je itekako zapamtila.

Izvor: Telegraph.co.uk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.