Indijanka vegetarijanka

08.12.2008., ponedjeljak

Citarum - najonečišćenija rijeka na svijetu

Rijeka Citarum Citarum, rijeka koja protječe Indonezijom i kroz indonezijski glavni grad Jakartu, a ujedno je i izvor pitke vode, jedna je od najonečišćenijih rijeka na svijetu. Zatrovana je kanalizacijom i smećem iz tvornica i kućanstava. Sada će se u njezino čišćenje uložiti 500 milijuna dolara, a novac donira azijska Banka za obnovu i razvoj.

Uz rijeku Citarum živi 28 milijuna ljudi, uz nju je vezano čak 20 posto domaće proizvodnje, a 80 posto vode u slavinama Jakarte dolazi upravo iz ove rijeke. Ubrzana urbanizacija posljednjih 20 godina pretvorila je Citarum u odlagalište otpada ugrožavajući ne samo siromašne ribare koji u njoj love ribu već i sve koji žive u njezinoj daljoj ili bližoj okolici. Siromašne obitelji osim što love ribu u toj rijeci, čak je i koriste za piće te pranje bez neke veće prijašnje prerade.

Pomoć od 500 milijuna dolara donirat će se u sljedećih 15 godina kako bi se izgradio bolji sustav kanalizacije i odlaganja otpada. Osim ovoga želi se potaknuti privreda i uzgoj riže na obližnjim poljima čime bi se znatno povećao broj radnih mjesta te se želi vodom opskrbiti indonezijski grad Bandung, koji se bori sa slabim zalihama pitke vode.

Prošlog mjeseca provedeno je novo istraživanje o Žutoj rijeci u Kini te se pokazalo da je i ona sve onečišćenija te je čak jedna trećina rijeke neupotrebljiva jer je zagađena kanalizacijom iz kućanstava te tvornica. Toliko je zagađena da nije dobra ni za korištenje u tvornicama i poljoprivredi.

Na fotki: smeće na rijeci Citarum

Izvor: Guardian.co.uk

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.