subota, 23.12.2006.

Ho Ho Ho

Dragi Deda Mraze,

Ili si i ti možda naseo na sva ova moderna oslovljavanja sa gospodine?
Nemoj da se ljutiš ali moram da te pitam. Ipak si ti jedna vrlo popularna i važna ličnost. Radiš sa najjačim brandom sveta. Pa i ti postao brand. U tvom slučaju stvarno važi s kim si taki si. Bar što se važnosti branda tiče. O karakternim osobinama ovih i onih, onih i tebe, i nas i vas, nećemo ovaj put. Doći će vremena, kada će se mladunčad ove planete umesto šta je starije, koka ili jaje, pitati, šta je starije Deda Mraz ili CocaCola. I ko je tu koga angažovao. I za koliko. I dobro nam poznato pitanje. A gde sam u svemu tome ja?

Možemo se svi složiti da izgledaš simpatično, sa tim svojim crvenim odelom, belom bradom, zvončićima, irvasima, osmehom od uva do uva i rumenim obraščićima. Koga god da na planeti da priupitaš, dobićeš ovakvu sliku. Nego da vidimo kako su te takvim napravili. Jer, da se ne lažemo, nisi uvek ni ti tako izgledao.

Image Hosted by ImageShack.us


2006. je godina kada se proslavlja 75 godina poznatog CocaCola Santa Claus-a. Sve je počelo još davne 1931. godine sa oglasom CocaCole u jednom široko rasprostranjenom magazinu, na kom St. Nick prikazan kao simpatični, debeljuškasti dedica u crvenom odelu. (Ne, on ne nosi crveno odelo zbog CocaCole. Nosio ga je i pre. Tu je đedonja izgleda vrlo sentimentalan).Sve je počelo kada je Archie Lee, izvršni direktor D'Arcy Advertizing Agency koja je radila za CocaColu, hteo da kreira sledeću kampanju gde bi predstavljani Deda Mrazonja bio i realističan i simboličan. (Eto vidite da je i to moguće). I tu nastupa Sundblom ilustrujući najpoznatije predstave Deda Mraza ikad. Važno je da je to momenat, kada na prikazima to prestaje da bude čika koji nosi odelo DM, i postaje DedaMraz i glavom i bradom. Više bradom, svakako. Jedna zanimljiva informacija da je potret DM nastao tako što je Haddon potretisao svog prijatelja Lou Pentiss-a, penzionisanog prodavca. Kada je Prentiss preminuo, nastavio je da koristi svoje lice, slikajući često sebe u ogledalu. I deca koja su se pojavljivala na ovim slikama su deca komšiluka. I tako je narednih 33 godine Sandblom je slikao Santu. Stvarno je privilegija biti tako blizu "onog koga nikada nismo videli". Svage godine mu dopraviti malo lice, narumeniti obraze, dati mu flašicu koka kole, u par poteza četke ga veselo nasmejati i dati mu onaj Ho Ho Ho izgled. Čast bre! Te 33 godine njihovog zajedničkog rada su učinile da ove predstave dragog DedaMrazonje žive u svim umovima sveta kao takve. Tih godina dekica se na slikama igrao sa decom, držao ih u krilu, bio okružen morem igračaka, i naravno, ništa bez flašice tog famoznog soda napitka.
Originalne slike Haddon Sundblom-a u možda i najskuplji komadi u umetničkoj kolekciji i bile su izlagane širom sveta, uključujući i Luvr, Royal Ontario muzej u Toronu, Muzej nauke u Čikagu, Tokio....
Deka je dobio družinu polarnih medveda 2006. godine. Njihovo svečano izlaženje na scenu i javnost se desilo 1993. gde su bili deo "Allways CocaCola" kampanje. Predstavljeni kao...

A dobro, izvini, o polarnim medvedima neki drugi put!!!


Mislim da će te novije generacije zapamtiti kao onaj CocaCola đed. Da pa on. Aha. Da, znam ga. Vaki smo (pri tom simulirati jedan od znakova: ko nokat i meso, ko prst u dupe i slične načine arhetipskog izražavanja na ovim prostorima).
Nego da ne skrećem ja puno s teme.

Znam da si u cajtnotu. Ah, pa avaj ko nije. Ali ti bar imaš 364 dana da se spremiš za svoj jedan radni dan, tako da nemoj da se žališ. Zato me slušaj, šta ima da ti kažem, jer popularnost je vrlo promenjljiva kategorija. Ako se jedne zime ne pokažeš kao dobar, odma te u sledećoj kampanji nema. Samo ti to još nisu rekli.

Ovom prilikom te molim za nekoliko želja. Ne, nemam jednu. Ja sam vaspitana u onoj čudnoj generaciji, kada nisi morao da želiš jedno, ili da budeš dobar samo u jednom. Tada zapadna dijalektika nije bila tako jako pedagoško oruđe sa svojim ili-ili modelima vaspitavanja.
1. Želim i ja jedan radni dan. I 364 slobodna dana da se spremim za taj jedan. Kad možeš ti, a što ne bi i mi mogli da stignemo na sve krajeve sveta
2. Oću onaj kelly-jev novi bicikl. Svega 9 kila sa kompletnom opremom. Samo prednje amorte moliću.
3. Da se mac smiluje, pa spusti cene za nas smrtnike. Vid što sam dobra, ne tražim da mi ga pokloniš, no da mi ga pojeftiniš.
4. Daj šengen. Ili državljanstvo. Šta ti lakše da središ. Ne pravim pitanja. Dobro, poslaću ti fotku iz vozačke


E kad središ ovo, možemo razgovarati ko ljudi.

Do tada,

Želim ti srećan JEDAN radni dan!!!



Update za email99:

Likovni prikaz Đedonje, nije se bio standardizovao sve do kraja 19 veka. Do tada je potretisan i kao veliki debeli čika, ali i kao mali malecni, u zavisnosti od kulture iz koje je prikaz potekao. Uglavnom je u tim ranim prikazima bio okružen sa nekoliko zgrada i kućica, i obučen u krzno. Ili u Odelo, koje je bilo Crveno, Plavo, Zeleno ili Purpurno.
Bostonski Slikar Louis Prang će ga predstaviti na Božićnoj čestitki Americi kao Deku obučenog u crveno i to 1885 godine, mnogo pre nego što će ga CocaCola preuzeti kao jedan od nosećih likova za novogodišnje kampanje.
Evo i čestitke.


Image Hosted by ImageShack.us





- 10:14 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


<