< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (3)
Listopad 2010 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Da/Ne



Design by: No Brain
Pic by: DeviantArtist

Opis bloga

Willkommen! Rekli biste da pohodite memoare jedne 22-godišnje pasionirane blogerice, ipak, ovo su samo iscrpne analize životnih i kulturnih dimenzija aktualnih u Lijepoj Našoj. Ili ne, uzevši u obzir malograđanštinu s kojom se nerijetko susrećemo u istoj. Ovo je moj pokušaj da Vas informiram na vrijeme, ili da Vas uopće informiram, o hrvatskoj umjetničkoj odnosno glazbenoj sceni. Ona je mala, skromna, ali i obilata mnogim nedorečenim, neotkrivenim talentima koji još čekaju na svoje, potpuno zasluženo, mjesto u toj istoj skromnosti. U sklopu kolegija "Konvergenicija medija" (Fakultet političkih znanosti, Zagreb) pozivam Vas da zajedno istražimo velike i manje velike umjetnike naše male scene. Sasvim sigurno, ponekad ćete osjetiti naklonost moje malenkosti određenom radikalizmu, kontroverzi, anomaliji... Ali ništa za to. Poput velikog Maupassanta, tvrdim da pisana riječ NE MOŽE biti apsolutna preslika stvarnosti. Potrebno je unijeti osobu, intelekt, sebe. U skladu s time, završavam ovaj "promotivni" dio velikom Sartreovom glosom - "Homo sum: humani nihil a me alineum puto"!
Pozdrav

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr




MUNIR VEJZOVIĆ: "VIDJETI PA SANJATI"

16. prosinca u Galeriji EE u Novom Zagrebu otvorena je izložba monotipija i ulja na platnu akademskog slikara Munira Vejzovića. Njezinoj specifičnosti i zanimljivosti svakako pridonosi i činjenica što je izložba postavljena u improviziranom prostoru koji već neko vrijeme uspješno balansira između galerije i kvartovske radionice za opremanje slika. Iako nije riječ o velikoj ili dugo najavljivanoj izložbi, valja naglasiti kako je Munir Vejzović jedno od cjenjenijih imena hrvatske umjetničke scene. Vjeran gotovo svim tradicionalnim likovnim disciplinama (od ulja na platnu, crteža i akvarela preko grafika pa sve do kiparstva u raznim materijalima), ovaj školovani umjetnik, izrazito je „nevjeran“ morfološoj inerciji. Kritika ga najčešće opisuje kao iznimno plodnog, ali i svestranog umjetnika koji se nikada nije libio okušati u različitim područjima i sferama umjetnosti, a upravo ga je to i afirmiralo kao slikara, grafičara, crtača i kipara. Iako se prvenstveno okušao kao autor mrtvih priroda i krajolika, svoj umjetnički talent dokazao je i u bajkovitim, mitskim prizorima, a isto tako odlučno se okrenuo sustavnoj redukciji oblika, na tragu nezaobilaznog Picassa. Velikog majstora Vejzović je kasnije slijedio i u ideji oponašanja starih umjetnika, rada d' apres ili kao homage velikinima medija kojim se služi. Munir Vejzović ovom je prilikom izložio radove iz dva različita ciklusa, izvedene u različitim tehnikama i na bitno različitim podlogama. Tako u uljima na platnu nedvojbeno prevladava ikonografija velegradskih veduta te motivi iz središta Zagreba ( Zrinjevac i Kazališni trg te tržnica na Kaptolu) dok su monotipije pak omiljeno slikarevo sredstvo prepuštanja boji i oblicima. Tiskao je i grafičke mape, a o njegovu stvaralačkom opusu objavljene su i mnoge monografske knjige.
Postav izložbe potrajat će do 19. siječnja 2011. godine.



Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket



30.12.2010. u 21:04

| .Komentari (0) | Da/Ne | Printaj | # |






PREDBOŽIĆNI KONCERT U SPUNKU - MAŠINKO I FRAKTURA MOZGA

“Veliko i zvonko božićno druženje uz rijeke slatkog nektara i mukte ulaz u SPUNK!”, tim su riječima dva zagrebačka benda “Mašinko” i “Fraktura Mozga” pozvali svoje obožavatelje na zadnje ovogodišnje druženje. Predbožićni koncert u malom zagrebačkom klubu Spunk održan je 22. prosinca. Prvi je nastupio Mašinko, punk bend podrijetlom iz Zagreba, a nakon pola sata svirke na improviziranoj pozornici zamijenio ih je punk-rock trojac “Fraktura Mozga”. Atmosfera je bila istovremeno energična i intimna, publika opuštena te dobro raspoložena i upravo je to “ono nešto” što daje posebnu draž malim underground bendovima u odnosu na one veće, poznatije i već afirmirane. Ova dva “bratska” benda, kako ih mnogi nazivaju, iskoristili su priliku te počastili svoje obožavatelje božićnim hit-singlovima “Sretan Božić (bit će bolje) te “Božić je…” Iako sama svirka nije dugo trajala, publika se nastavila zabavljati uz klasičnu slušaonu Spunka, a pridružili su im se i sami izvođači, što i priliči maloj zagrebačkoj punk sceni. Inače, “Mašinko” je osnovan u studenom 2009. s ciljem sviranja obrada ljubavnih punk pjesama, no u međuvremenu se filozofija benda uvelike promijenila pa su se dečki okrenuli sviranju isključivo svojih pjesama. Ovaj bend osvaja neposrednošću i šaljivošću, pa i ne čudi da je posjećenost njihovih koncerata iz dana u dan sve veća, a publika mnogobrojnija. Ako vas je žestoka svirka ovih mladih nada zagrebačke klupske scene ovaj put zaobišla, ne propustite ih posjetiti 15. siječnja 2011.kada nastupaju u Dugom Selu, također u istom sastavu.



Photobucket


Photobucket


Photobucket
Na fotografijama: Mašinko



26.12.2010. u 19:12

| .Komentari (0) | Da/Ne | Printaj | # |






artOmat - unikatni umjetnički proizvodi, radionice, koncerti, aukcije

Photobucket

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika 10. prosinca otvoren je sajam „artOmat“. Riječ je o prvom božićnom sajmu nekonvencionalnih umjetničkih proizvoda u Zagrebu. Organiziralo ga je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s Muzejom uličnih umjetnosti, Hrvatskim dizajnerskim društvom, Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti-ULUPUH i Concept store/Galerijom PROSTOR.

Photobucket

Photobucket


Brojni kreativni i unikatni predmeti koji su ovom prilikom izloženi u takozvanoj Džamiji doprinijeli su afirmaciji i promociji mladih umjetnika te modnih/grafičkih dizajnera. Sudeći po broju posjetitelja koji su u ovo predbožićno vrijeme posjetili Sajam, možemo zaključiti kako je isti polučio veliki uspjeh među zagrebačkom publikom. Organizatori su vješto spojili umjetnost i dizajn, a ponuđeni su i mnogi popratni događaji kao što su koncerti, svakodnevni DJ programi te ostali eventi iznenađenja.


Photobucket

Photobucket

Ovom prilikom bit će održana i humanitarna aukcija radova renomiranih hrvatskih umjetnika/ca uz degustaciju vina i glazbu mladih DJ-a. Kreativni, jedinstveni proizvodi te njihova pristupačna cijena glavni su razlozi zavidne posjećenosti ovoga sajma. Također, oni koji to žele, imat će mogućnost izraditi vlastiti kreativni rad na raznovrsnim radionicama uz stručno vodstvo školovanih umjetnika te uz simboličnu cjenu.

Photobucket

Photobucket



Sajmom "artOmat" svakako je otvoren prostor za mlade nade hrvatske umjetničko-dizajnerske scene, a u njihov talent i inovativnost možete se uvjeriti i sami, sve do 24. prosinca, do kada je sajam otvoren.




19.12.2010. u 20:25

| .Komentari (0) | Da/Ne | Printaj | # |






OTVORENA VELIKA IZLOŽBA EDE MURTIĆA U MSU

Photobucket

4. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba akademskog slikara Ede Murtića pod nazivom "Iz Donacije Murtić - Prema realizaciji vizije” Time je ostvarena umjetnikova želja da Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj daruje reprezentativni presjek svog dugogodišnjeg stvaralaštva. Donacija s više od tisuću radova obuhvaća umjetnikov opus od 1941. do 2004. godine.


Photobucket


Izložbu je otvorio predsjednik dr. Ivo Josipović koji je tom prilikom naglasio kako je Murtić iza sebe ostavio djelo koje je dio hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine. Izloženo je 300-injak djela, a upravo je spomenutom izložbom, jedan od najvećih hrvatskih slikara druge polovine 20. stoljeća, prikazan kao multidisciplinarni umjetnik. Osim slika koje su raspoređene po razdobljima umjetnikova stvaralaštva, izložene su i Murtićeve skuplture, keramike, mozaici, crteži i emajli.

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Autor izložbe je Branko Franceschi i zahvaljujući njemu zastupljeni su radovi iz svih slikarevih stvaralačkih faza. Uz samu izložbu, MSU nudi mnoge popratne događaje kao što su okrugli stolovi, projekcije filmova o Murtiću i ostali edukativni programi. Tako će se u drugoj polovici siječnja 2011. godine u Muzeju održati međunarodna tribina koja će javno razmatrati ustrojstvo, formate kao i programsku praksu srodnih institucija utemeljenih na ostavštini Murtićevih suvremenika poput Vedove, Burria i mnogih drugih.
Uoči samog otvorenja izložbe, gradonačelnik Bandić otvorio je ulicu u blizini Muzeja koja nosi ime ovog poznatog hrvatskog slikara i umjetnika.
Izložba je ujedno i uvod u obilježavanje prve godišnjice djelovanja MSU, a otvorena je do 30. siječnja 2011.








12.12.2010. u 15:39

| .Komentari (0) | Da/Ne | Printaj | # |






<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.