Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/idabutkovic

Marketing

OTVORENA VELIKA IZLOŽBA EDE MURTIĆA U MSU

Photobucket

4. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba akademskog slikara Ede Murtića pod nazivom "Iz Donacije Murtić - Prema realizaciji vizije” Time je ostvarena umjetnikova želja da Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj daruje reprezentativni presjek svog dugogodišnjeg stvaralaštva. Donacija s više od tisuću radova obuhvaća umjetnikov opus od 1941. do 2004. godine.


Photobucket


Izložbu je otvorio predsjednik dr. Ivo Josipović koji je tom prilikom naglasio kako je Murtić iza sebe ostavio djelo koje je dio hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine. Izloženo je 300-injak djela, a upravo je spomenutom izložbom, jedan od najvećih hrvatskih slikara druge polovine 20. stoljeća, prikazan kao multidisciplinarni umjetnik. Osim slika koje su raspoređene po razdobljima umjetnikova stvaralaštva, izložene su i Murtićeve skuplture, keramike, mozaici, crteži i emajli.

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Autor izložbe je Branko Franceschi i zahvaljujući njemu zastupljeni su radovi iz svih slikarevih stvaralačkih faza. Uz samu izložbu, MSU nudi mnoge popratne događaje kao što su okrugli stolovi, projekcije filmova o Murtiću i ostali edukativni programi. Tako će se u drugoj polovici siječnja 2011. godine u Muzeju održati međunarodna tribina koja će javno razmatrati ustrojstvo, formate kao i programsku praksu srodnih institucija utemeljenih na ostavštini Murtićevih suvremenika poput Vedove, Burria i mnogih drugih.
Uoči samog otvorenja izložbe, gradonačelnik Bandić otvorio je ulicu u blizini Muzeja koja nosi ime ovog poznatog hrvatskog slikara i umjetnika.
Izložba je ujedno i uvod u obilježavanje prve godišnjice djelovanja MSU, a otvorena je do 30. siječnja 2011.









Post je objavljen 12.12.2010. u 15:39 sati.