Hrvatska udruga nastavnika povijesti

petak, 01.02.2008.

Seminar o holokaustu (Zagreb, 28.-30. siječnja 2008.) - pišu: Ivana Miošić, prof. i Jelena Šilje-Capor, prof.

Stručni skup Učenje i poučavanje o holokaustu u Republici Hrvatskoj organizirali su Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta, JUSP Jasenovac I međunarodnom radnom skupinom, a održavao se od 28. 1. - 30. 1. 2008 u Zagrebu i Jasenovcu. Međunarodnu radnu skupinu za proučavanje o holokaustu činili su članovi Vijeća Europe, Kuće Ane Frank I Yad Vashema.
Pozdravni je govor održao državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs, a nakon njega Vinko Filipović, prof., ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Samom otvaranju skupa nazočili su nj. e. Shmuel Meirom, veleposlanik Države Izrael, i nj. e. Robert A. Bradtke, veleposlanik SAD-a.
Nakon pozdravnih riječi slijedila su predavanja poznatih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka na području proučavanja holokausta. Prof. dr.sc. Ivo Goldstein s Filozofskog fakulteta u Zagrebu izložio je osnovne činjenice o NDH, a potom su predavanja držali dr. sc. Mario Jareb iz Institura za povijest, Nataša Mataušić iz Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, Jelka Smreka, kustosica JUSP Jasenovac. Načelnica odjela za multilateralnu suradnju pri Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta prof. Alida Matković predavala je o Proučavanju o holokaustu u Republici Hrvatskoj i suradnji s međunarodnim organizacijama.
U poslijepodnevnim satima prvog dana skupa, uslijedile su radionice kolegica iz Yad Vashema. Sudionici skupa su se upoznali s drugačijim pristupom i načinom poučavanja o holokaustu. Radionice su bile odlične, zanimljive, potresne i inspirativne. Sve pohvale voditeljima.
Drugi dan bio je organiziran posjet JUSP Jasenovac. Uz stručno vodstvo kustosa, sudionici su obišli memorijalni stalni postav muzeja i okolno područje. Stalni postav muzeja koristi sve raspoložive multimedije i ovi potresni događaji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. U poslijepodnevnim satima prezentiran je rad obrazovnog centra, uslijedile su radionice i prezentirane ideje kako našim učenicima približiti ove događaje s dubokim poštovanjem prema mnoštvu žrtava kojima je oduzeto temeljno ljudsko pravo na život. Uživljavanjem u ulogu učenika, sudionici su izrazili svoje mišljenje o ponuđenim zadacima za učenike. Sve ovo je obogatio primjer iz prakse kolegice Dessardo koja je s učenicima posjetila Spomen područje.
Posljednji dan sudionici skupa poslušali su primjere iz prakse u kojima su kolege Miroslav Šašić, Goran Denis Tomašković, Darko Benčić i kolegica Maja Ferček pokazali kako su na različite načine koristilili obrazovne materijale te ih primijenili kod svojih učenika.
Teško bi bilo izdvojiti koja je radionica bila najbolja - zaista svaka zaslužuje čistu peticu, kao i primjeri dani iz prakse pojedinih profesora na našim školama.
Osim navedenih, predavači i voditelji radionica bili su i viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Loranda Miletić, dr.sc. Robert Skenderović iz Hrvatskog instituta za povijest, Fabienne Regard, Orit Margalit i Chava Baruch, Norbert Hunterleitner i Barbara Klain.
Osim novih spoznaja i nezaboravnog iskustva, sudionici su dobili i niz materijala koji se mogu koristiti u praksi, što zaslužuje i svaku pohvalu organizatorima skupa.
Novi pristupi proučavanju i poučavanju ove problematike otvaraju niz mogućnosti u pružanju znanja našim učenicima. Individualizacija žrtve puno bolje dočarava patnju i stradanja, izaziva empatiju, utječe na razvoj svijesti o zločinu, a oni koji o tome poučavaju skupa sa svojim učenicima daju svoj doprinos u sprječavanju zločina protiv čovječnosti.

- 07:41 - Komentari (4) - Isprintaj - #