hrvatsko - japanski centar

petak, 31.05.2013.

Sajam borilačkih vještina


Image and video hosting by TinyPic





Tokyorama (blog)






# DANI JAPANA u Srbiji 18.05-04.06





Image and video hosting by TinyPic




- 23:59 - Komento o nokoshite kudasai (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.05.2013.

Dani Japanske kulture - Kalisz (Poljska) 8. & 9. lipnja

DNI KULTURY JAPOŃSKIEJ (III Festiwal Smaków)











Park Miejski Kalisz (pagoda chińska)

(wstęp wolny)
W programie między innymi pokazy kaligrafii, tradycyjnego japońskiego łucznictwa, karate, ceremonii herbacianej, wspólne ćwiczenia, krótki kurs języka japońskiego, pokaz tradycyjnej kuchni japońskiej, oraz sposobu zakładania prawdziwego kimona
Zapraszamy !










# vidi
Maguro sushi bar (blog)
Kalisz, wikipedia





Image and video hosting by TinyPic




- 23:59 - Komento o nokoshite kudasai (0) - Isprintaj - #

srijeda, 29.05.2013.

Boje japanskih grafika - Ikuo Hirayama & Fumio Kitaoka



Image and video hosting by TinyPic










Image and video hosting by TinyPic










Jučer je u muzeju Mimara povodom 20 godina odnosa Hrvatske i Japana u organizaciji
Veleposlanstva Japana i muzeja Mimara otvorena izložba "Boje japanskih grafika" dvojice
japanskih umjetnika Ikuo Hirayame (1930-2009) i Fumio Kitaoke (1918-2007).

Izložba će biti otvorena do 14. lipnja ove godine.

Nekoliko riječi o umjetnicima


Image and video hosting by TinyPic


Ikuo Hirayama (1930. - 2009.) bio je istaknuti slikar stila nihoinga, kojeg karakteriziraju slike naslikane u skladu s tradicionalnim japanskim principima, tehnikama i materijalima. Diplomirao je 1952. na Tokyo School of Arts and Music (danas Tokyo National University of Fine Arts and Music), gdje je kasnije u dva mandata služio kao predsjednik; u razdoblju 1989-95 i 2001-05. Izradio je seriju slika koje prikazuju dolazak budizma u Japan, a kao preživjeli nakon bombardiranja Hiroshime često je slikao atomski napad na taj grad. Ipak, njegov najpoznatiji serijal je sastavljen od slika koje prikazuju Put svile, u kojima prikazuje daleke pustinjske krajolike Irana, Iraka i Kine.

Od 1989. bio je aktivan UNESCO-v ambasador dobre volje. Zalagao se za očuvanje Angkor Wata u Kambodži, spilja Mogao u Kini, afganistanskih budističkih spomenika u Bamiyanu i sjevernokorejskih Koguryo grobnica s muralima. Utemeljitelj je Programa Ikuo Hirayama za stipendiranje istraživanja Puta svile, koji stipendira oko 100 mladih znanstvenika istraživača Puta svile iz cijelog svijeta. Ikuo Hirayama nositelj je francuskog ordena Légion d'honneur od 1996. godine, a 1998. dodijeljeno mu je japansko odlikovanje za iznimne doprinose u kulturi.


Image and video hosting by TinyPic


Fumio Kitaoka (1918. - 2007.) bio je jedan od najistaknutijih predstavnika sosaku-hanga kreativnog slikarstva koje se razvilo kao rezultat modernizacije tradicionalne japanske grafike početkom XX stoljeća. Studirao je izradu drvoreza na Tokyo School of Fine Arts, a 1955. otišao je u Francusku na studij grafike na pariški Ecole Nationale des Beaux Arts Francaise s namjerom da nauči bolje razumijeti rad zapadnih slikara. Po povratku u Japan 1957., čvrsto se pozicionirao kao majstor suvremenog drvoreza. Njegovo istraživanje zapadne umjetnosti ostavilo je europskog traga na Kitaokinim ranim radovima, iako je tematika radova bila japanska. Kasnije radove karakterizira dekorativan stil pitoresknih pejzaža i ruralne scenografije, često uz korištenje jarkih boja i debelog nanosa pigmenta.

Tijekom šezdesetih godina predavao je na Umjetničkoj akademiji u Minneapilosu i na Pratt Graphic Art Centre u New Yorku. Imenovan je počasnim članom Japanskog društva grafičkih umjetnika, a obnašao je i dužnost direktora Japanskog društva umjetnika.





Image and video hosting by TinyPic

gore, Njegova Ekselencija veleposlanik Japana Masaru Tsuji drži uvodnu riječ





Image and video hosting by TinyPic





Image and video hosting by TinyPic





# Muzej Mimara




- 01:09 - Komento o nokoshite kudasai (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.05.2013.

Boje japanskih grafika - otvorenje izložbe




Image and video hosting by TinyPic

- 19:05 - Komento o nokoshite kudasai (2) - Isprintaj - #