Hrvatska numizmatika

petak, 20.12.2013.

Novčanice gradova u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca

U mjesecima neposredno nakon formiranja nove države, Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, između ostalih, postavilo se i pitanje stvaranja jedinstvenog monetarnog tržišta.

Praktično je to bio i jedan od prvih koraka ka uspostavljanju mehanizama jedinstvene države. Budući daje na tlu novonastalog Kraljevstva zatečena situacija sa mnoštvom valuta koje su se nalazile u opticaju (novac Austrougarske i više okupacijskih valuta) to se planski i hitno pristupilo njihovoj zamjeni. Tom prilikom se štampaju i novčanice sa jedinstvenim označavanjem vrjednosti u dvije valute (dinarima i krunama) a formirani su i fiksni kursevi za zamjenu. Sitni apoeni od 5, 10 i 25 para kovani su kako zbog nedostatka sitnog novca, tako i zbog zarade države i oni ulaze u opticaj Zakonom od 11. XII 1920. godine. Nedostatak sitnog novca može se sagledati i u tome da su na teritoriji Kraljevstva zatečeni srpski, crnogorski i austro-ugarski novac ostali u opticaju do 1932. godine, i to u odnosu 1:1 prema apoenima nove države(1).

Više na: Novčanice gradova u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Zamjena izraelskih šekela, indonezijskih rupija, indijskih rupija, islandskih kruna - isplata odmah! Tel: +385 (0)95 858 6377; e-mail: info@monetalis.hr

- 17:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #