Hrvatska numizmatika

četvrtak, 22.08.2013.

Otkup starih rimskih kovanica


Numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. otkupljuje stari rimski zlatni, srebrni i brončani novac iz svih razdoblja.

Otkupljujemo sljedeće vrste starog rimskog novca:

1. Zlatni novac: aureus, poluaureus, binio, solid, tremissis.

2. Srebrni novac: denar, antoninijan, quinar, argenteus, miliarense, siliqua

3. Mjedeni, brončani i bakreni novac: sestercij, dupondij, triens, dvostruki sestercij, as, semis, quadrans, follis, maiorina, centerionalis, ae.

Ukoliko imate za prodaju rimski novac, možete nas slobodno kontaktirati na:

• e-mail: info@monetalis.hr
• telefon: +385 (0)95 858 6377
• Skype: zlatko viscevic
• Facebook: facebook.com/monetalisnumizmatika


Isplata odmah u gotovini. Sigurno, diskretno i legalno.


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr
111

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.08.2013.

Novčanica koja je kratko živjela – Hrvatska 10 kuna 1993.

Short-lived Banknote – Croatia 10 kuna 1993.
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.


Novčanice hrvatskih kuna puštene su u optjecaj 30. svibnja 1994. godine zajedno s kovanicama kuna i lipa. U optjecaj su puštene novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna. Nove hrvatske novčanice imale su moderan dizajn i značajno su odstupale od dotadašnjih hrvatskih dinara koji su ionako bili samo privremeni novac.

Odmah po izdavanju najviše kontroverze je izazvala novčanica od 10 kuna koja je po svojem izgledu, a još više po bojama bila vrlo slična njemačkoj novčanici od 10 maraka. Razlog za to je vrlo jednostavan. Naime, hrvatske kune su izrađene u tiskari Giesecke & Devrient u Njemačkoj, a ista tvrtka je izrađivala i njemačke marke. Iako se prilikom izrade novca teži k tome da se on što više razlikuje u odnosu na drugi postojeći novac (radi izbjegavanja zabuna), ni do dana današnjeg nije jasno kako se dogodilo da novčanica od 10 kuna i 10 maraka toliko sliče jedna drugoj.

Da nastanu problemi, nije trebalo dugo čekati. Novine iz Njemačke već su prenijele kako su u nekoliko navrata „uspješno“ izvršena plaćanja s hrvatskom novčanicom od 10 kuna umjesto 10 maraka. Prilikom takvih plaćanja, „ušteda“ je bila značajna, budući da je 10 maraka vrijedilo otprilike 35 kuna.

Kako bi se ovaj problem što prije riješio, pristupilo se izradi nove novčanice od 10 kuna koja bi zamjenila „problematičnu“. Nakon godinu dana, 30. lipnja 1995. pušta se u optjecaj nova novčanica od 10 kuna, dizajnom identična prethodnoj, ali s novim bojama. Novčanice prvog izdanja i dalje su ostale zakonsko sredstvo plaćanja do 31. ožujka 2001, ali su intenzivno povlačene iz optjecaja i prije tog roka.

Danas novčanica od 10 kuna 1993. predstavlja numizmatičku zanimljivost, osobito zbog svojeg kratkotrajnog optjecaja. Numizmatička vrijedost ovih novčanica u prvoj kvaliteti (UNC) nesumljivo će rasti s vremenom.

Autor: Zlatko Viščević

Izvori: Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, Narodne novine i Hrvatska narodna banka

Slike: Numismondo


Unicel prijevodi - agencija za prevođenje
111

Oznake: Hrvatska, 10 kuna, 1993., novčanice, croatia, 10 Kunas, banknotes

- 01:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 20.08.2013.

Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom

Grand Order of King Tomislav with Sash and Greater Breast Star
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.


Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom je srebrni monogram Hrvatske H s okruglim zlatnim medaljonom na vodoravnoj prečki monograma, promjera 25 mm. Medaljon reljefno prikazuje lik hrvatskoga kralja s krunom i žezlom na prijestolju, sa splitske krstionice s po jednim suncem sa svake strane. Na medaljon je položen državni grb iz kojega se izvija između okomitih prečki monograma stilizirana preslica. Okomiti krakovi monograma su urešeni hrvatskim tropletom u kojeg je sa svake strane usađeno po pet okruglih koralja. Ispod medaljona se nalazi vodoravni stilizirani starohrvatski ornament u sredini kojeg je dvanaestorokrako stilizirano sunce s usađenim koraljem. Ispod sunca se izvija stilizirano klasje, a sa strane okomitih krakova monograma stiliziran ornament morskih valova podsjeća na brojnost i snagu Tomislavove mornarice.

Na naličju Velereda je u sredini okrugli vijenac od tropruta pletera unutar kojega teče natpis REPUBLIKA HRVATSKA, a u sredini je natpis KRALJ TOMISLAV i redni broj odlikovanja.

Velered je ovješen srebrnom ušicom i srebrnom karikom urešenom tropletim pleterom, širine 7 mm, o lentu širine 100 mm, uvezanu u dvostruki uresni čvor u bojama državne zastave, u čijem su plavom i crvenom polju po dvije široke pruge od zlatna pletera širine 10 mm.

Osmerokraka ispupčena srebrna Velika Danica sa 8 srebrnih i 16 zlatnih zraka je promjera 100 mm. U sredini Velike Danice je zlatni medaljon s likom kralja sa splitske krstionice promjera 32 mm. Na naličju Velike Danice je okomita igla za ovjes i redni broj Velereda.

Mala oznaka za odoru je od svilenog moariranog ripsa u bojama državne zastave s po dvije pruge od zlatna pletera u crvenom i plavom polju, slijedom boja s lijeva na desno, složena je vodoravno pačetvorina veličine 14 x 36 mm, s umanjenim otkovom Velike Danice promjera 13,5 mm.

Umanjenica Velereda je umanjeni otkov Velike Danice Velereda promjera 17 mm ovješen o svilenu moariranu vrpcu u bojama lente, složenu u okomitu pačetvorinu veličine 40 x 12 mm.

Velered je zajedno s Velikom Danicom, malom oznakom i umanjenicom pohranjen u kutiji na čijem je poklopcu s vanjske strane državni grb i natpis REPUBLIKA HRVATSKA a s unutarnje strane VELERED KRALJA TOMISLAVA S LENTOM I VELIKOM DANICOM.

Velered kralja Tomislava nosi se ovješen o lentu s desna ramena na lijevi bok, a Velika Danica na lijevoj strani prsa, na svečanoj odori oružanih snaga, odnosno na građanskom svečanom odijelu, odnosno večernjoj haljini.

Mala se oznaka Velereda nosi na lijevoj strani grudi na odori oružanih snaga.

Umanjenica Velereda se može nositi u lijevom zapučku građanskog odijela, odnosno ako odlikovani ima više odlikovanja, na lijevoj strani suvratka. Ženski poglavari država odlikovam Veleredom nose umanjenicu na lijevoj strani grudi.

Na osnovi odredbi članka 6. Zakona, Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom je po važnosnom slijedu na 1. mjestu hrvatskth odlikovanja.

Autor idejnog rješenja je Mladen Veža, izrada Radionica primenjenih umjetnosti, Zagreb.


Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.


Coins Banknotes Militaria Store
Coins, Banknotes & Militaria Store - www.CBM-store.com
111

Oznake: Hrvatska, odlikovanja, Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danico, croatia, Orders and deocrations, Grand Order of King Tomislav with Sash and Greater

- 01:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.08.2013.

Gdje zamijeniti indonezijske rupije?

Budući da u Hrvatskoj ne možete normalno zamijeniti indonezijsku rupiju u kune, postoji jedino mogućnost da novčanice navedene valute prodate nekoj numizmatičkoj firmi.

Numizmatička firma Monetalis d.o.o., pored klasične numizmatike (kovani i papirni novac, zlatnike i srebrnjake) otkupljuje isto tako i novčanice nekonvertibilnih valuta.

Važeći novac, pored nevažećeg, isto spada u numizmatiku.

Za sve informacije obratite se na:

E mail: info@monetalis.hr
Telefon: +385 (0)95 858 6377
Facebook: http://facebook.com/monetalisnumizmatika

Isplata je odmah, bez čekanja!

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.08.2013.

25 kuna 2013 - Republika Hrvatska članica Europske Unije 1. VII. 2013.

25 kuna 2013 – Republic of Croatia member of European Union 1.7.2013
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.


Hrvatska narodna banka izdala je prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna u povodu obilježavanja stjecanja punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji 1. srpnja 2013.

Prigodni optjecajni kovani novac izdan je u količini od 20.000 komada i u ukupnom iznosu od 500.000,00 kuna.

Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna izrađen je od dvodijelne kovine. Jezgra novca izrađena je od slitine 92% bakra, 6% aluminija i 2% nikla, a prsten od slitine srebrnasta sjaja, koja se sastoji od 75% bakra i 25% nikla.

Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima masu od 12,75 grama. Jezgra ovog novca ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.

Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna s lica izgleda ovako: unutar jezgre kovanog novca prikaz je pčelinjih saća koje simboliziraju Europsku uniju. Arhitekturu pčelinjih saća tvori dvadeset i sedam ćelija unutar kojih su zvjezdice, simboli zemalja članica Europske unije. Postojeća arhitektura pčelinjih saća dograđena je novom, dvadeset i osmom ćelijom, unutar koje je podloga u obliku kvadratića na koji je položena zvjezdica, simbolizirajući na taj način završni čin pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kao nove, dvadeset i osme članice. Kružno, unutar prstena, ispisan je tekst „REPUBLIKA HRVATSKA ČLANICA EUROPSKE UNIJE“. U donjem središnjem dijelu prstena ispisan je datum „1. VII. 2013.“

Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu jezgre kovanog novca nalazi se brojčana oznaka nominalne vrijednosti „25“. Kroz konture brojaka vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku nominalne vrijednosti. U donjem središnjem dijelu prstena kovanog novca smješten je grb Republike Hrvatske. Na kružnu površinu prstena, lijevo od grba, položena je grančica lovora u cvatu, a desno grančica hrasta lužnjaka s plodovima. U gornjoj kružnoj površini prstena istaknut je natpis „REPUBLIKA HRVATSKA“.

Obod je prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna gladak. Autor je idejnog i likovnog rješenja Damir Mataušić, akademski kipar.

Izvor: Narodne novine

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr
111

Oznake: Hrvatska, 25 kuna, 2013, Hrvatska u Europskoj uniji, croatia, 25 kunas, Croatia in European union

- 10:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.08.2013.

Otkup njemačkih maraka - 095 858 6377 - info@monetalis.hr


Numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. otkupljuje kovanice i novčanice njemačke marke.

Ukoliko imate njemačke novčanice ili kovanice za prodaju, možete nas slobodno kontaktirati na:

• e-mail: info@monetalis.hr
• telefon: +385 (0)95 858 6377
• Skype: zlatko viscevic
• Facebook: facebook.com/monetalisnumizmatika


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr
111

Oznake: njemačke marke, otkup

- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #