Hrvatska numizmatika

utorak, 30.06.2009.

Besplatno PDF izdanje kataloga Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas

Budući da je u pripremi novo izdanje kataloga za hrvatski kovani novac: HRVATSKI KOVANI NOVAC 1849-2009, u svrhu promocije prvo izdanje možete besplatno skinuti s dolje navedenih adresa.

Knjiga je pretvorena u PDF format i može se skinuti sa stranice: http://www.hrvatskanumizmatika.net/hkn1994-2004.htm ili direktno s adrese: http://www.hrvatskanumizmatika.net/Croatian_coins_1993-2004_online.pdf [8,06 MB]

O knjizi:

Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas
Coins of the Republic of Croatia from Independence to the Present Day

Croatian coin catalog. First issue - 2004. 138 stranica / pages, ilustrirano / illustrated, hrvatski i engleski tekst / Croatian and English texts.

autor: Zlatko Viščević

suradnici: Davor Tekajić, Denis Burić, Natko Bajić, Zdravko Bošnjak, Željko Lipanović / recenzenti: Mirko Bezić, Ranko Mandić / prijevodi na engleski jezik: Dejan Mavrinac, Denis Burić, Dubravka Martinović, Monika Čikotić, Rajko Miloš

naklada / edition: 100 primjeraka / pieces

ISBN 953-99817-0-0

Iz uvoda:

Prošlo je već deset godina otkako je Republika Hrvatska dobila svoj prvi kovani novac – kune i lipe. U želji da se sva izdanja od 1993. godine do danas prikažu na jedan kvalitetan i sistematičan način nastala je ova knjiga (numizmatički katalog). Osim toga katalog nastoji i predstaviti modernu hrvatsku numizmatiku, ne samo svijetu već i domaćim ljudima koji, iako se svaki dan susreću s hrvatskim kovanim novcem, ne znaju mnogo o njemu. Iz tog razloga, ovaj katalog nije namjenjen samo numizmatičarima nego i svima koje zanima hrvatski moderni kovani novac. Da bi se ovim katalogom mogli služiti i oni koji neznaju hrvatski jezik, većina djelova u vidu sažetaka dana je i na engleskom jeziku.

U katalogu su obrađeni svi apoeni kako optjecajnog, tako i prigodnog novca u srebru i zlatu. Osim samog kovanog novca posebno su obrađeni i kompleti kovanog novca. Na kraju kataloga, donesen je pregled varijanti, najčešćih makulatura, proba i drugih neredovnih izdanja našeg kovanog novca. Za svaki navedeni primjerak neredovnog novca naznačen je i izvor informacija. Ukoliko izvor nije naveden, spomenuti primjerak nalazi se u autorovoj kolekciji ili su informacije o primjerku poznate autoru.

Recenzije:

Odlukom Hrvatskog sabora od 26. listopada 1993. u Hrvatskoj je kao nacionalna valuta uvedena kuna. Na Dan državnosti 30. svibnja 1994., još uvijek za rata, puštene su u optjecaj kovanice i novčanice koje su odmah zauzele svoje mjesto u našim novčanicima, srcima i, naravno, numizmatičkim zbirkama.

Prošlo je otada malo više od deset godina. Rat je prestao, zemlja i društvo se obnavlja, izgrađuje, kandidira za članstvo u Europskoj uniji. Za sve to vrijeme Hrvatska narodna banka uporno nas je, svake godine, darivala novim izdanjima kuna i lipa. Moderna hrvatska numizmatika, stjecajem povijesnih okolnosti tužno siromašna, obogaćena je velikim brojem raznih izdanja, od redovitih, namijenjenih optjecaju, prigodnih sa istom svrhom, do luksuznih srebrenih i zlatnih kovanica i kompleta. Kune i lipe su svojim lijepim dizajnom i zanimljivim izdanjima, posebice optjecajnog novca, stekle popularnost među numizmatičarima širom svijeta. Unatoč tome, sve do danas nitko se nije sjetio da podatke o svim tim izdanjima sakupi i objavi u jednoj preglednoj cjelini. Hrvatska narodna banka je izdala jednu luksuznu publikaciju koja se bavi samo prigodnim novcem, na njenim internetskim stranicama također se mogu naći takvi podaci. Hrvatsko numizmatičko društvo, ugledna i stara udruga, nije ništa objavila na tu temu.

Prirodan slijed stvari je da u takvim situacijama vakuum ispune mlađe snage. Jedna mala rasprava na internetskoj numizmatičkoj grupi bila je dovoljna Zlatku Viščeviću, mladom riječkom numizmatičaru da se uhvati posla, prikupi sve potrebne podatke i da u nekoliko mjeseci rada preda numizmatičkoj javnosti ovaj lijep i temeljit rad. Ovdje se može naći sve što nosi ime kune ili lipe, u svim postojećim oblicima i kombinacijama, sve što je Hrvatska narodna banka izdala, a zove se kovani novac. Ali ne samo to, vrijedni Zlatko išao je i dalje, te je popisao i obradio i sve do sada poznate greške, varijante i ostale numizmatičke "specijalitete". Time je ovaj rad izdigao od golog sakupljanja činjenica te mu je dao i istraživačku dimenziju. Sam katalog je podijeljen, osim uvodne, na još pet cjelina: optjecajni novac, prigodni novac, kompleti optjecajnog novca, kompleti prigodnog novca te varijante, makulature, probe i ostala neredovita izdanja. Vrlo je detaljno obrađen svaki komad, radilo se o pojedinačnim komadima ili o kompletima, sa svim potrebnim podacima - od metala, kovnice, autora, emisije do vrlo detaljnih opisa. Svaki je komad također i posebno ilustriran. Ilustracije grešaka su uvećane te su velika pomoć naprednijem sakupljaču. Dodajmo svemu tome kronologiju svih izdanja, pregled svega izdanog po nominalama i dobivamo zaokruženu cjelinu koja ima svoju glavu i rep. Autor si je dao i dodatnog truda i u suradnji sa ostalima na grupi dao i prvi pregled cijena optjecajnog novca. Možda će zbog toga pretrpjeti i poneku kritiku jer su cijene pitanje oko kojeg je najteže postići konsenzus. Ali slagali se mi s njima ili ne, činjenica je da je ovo jedini ozbiljni izvor podataka o cijenama hrvatskog novca pošto one koje se objavljuju u svjetskim katalozima nisu realne te se svode na automatizam prepisivanja prethodnih izdanja.

Listajući ju, dakle, možemo zaključiti slijedeće: ova stručno obrađena, prepuna podataka i lijepo opremljena knjiga zaslužuje svoje mjesto na mnogim policama i još više, u rukama. Jer tek sad kad je imamo vidjeti ćemo koliko nam je zapravo trebala. Poželimo joj još izdanja, sve dok kunu jednom ne zamijeni euro.

Mirko Bezić


Hrvatski akademik prof. dr. Dalibor Brozović u svojoj knjizi "KUNE I LIPE" (izdanje Narodne banke Hrvatske, Zagreb 1994), navodi: "Za dan državnosti 30. svibnja, najavljena je ove godine zamjena hrvatskog dinara kunom, novom novčanom jedinicom Republike Hrvatske. Svaka je promjena novca uvijek znatan događaj u društvu i narodnome gospodarstvu, a često ima i svoju političku važnost. To je sve osobito snažno izraženo u jednoj maloj državi kao što je Republika Hrvatska, jer novac ima izvanredno značenje za svaku zemlju. Novac je temelj narodnog gospodarstva, ali i obilježje narodne suverenosti, zrcalo države koja ga izdaje. Simbolna uloga novca jedno je od njegovih bitnih svojstava, a njezinim je glavnim nositeljem sam naziv novca..." Nadalje dr. Brozović, u istoj knjizi, daje vrlo iscrpna i detaljna objašnjenja zašto je sadašnja hrvatska moneta nazvata baš imenom "kuna", a ne drukčije. Tj., tada bilo prilično važno da se objasni, ali danas se rijetko tko sjeća svih onih zamjerki i primjedbi koje su pratile rađanje novog hrvatskog novca, a koji je predmet izučavanja ove knjige, sa numizmatičkog aspekta.

Hrvatske kune i lipe su u numizmatičkom svijetu današnjice postale ne samo poznate i raspoznatljive (prije svega po svom gotovo jedinstvenom u svijetu sistemu različitih parnih i neparnih godišta), nego, a što je mnogo značajnije, po svom veoma atraktivnom dizajnu, čiji su osnovni motivni iz svijeta flore i faune. Dodamo li tome vrlo brojna prigodna izdanja, sa motivima prije svega vezanim za bogatu povijesnu i kulturnu baštinu hrvatske države, kovanice koje su predmet ove knjige, predstavljaju fascinantnu ikonografiju novca jedne male, ali prelijepe zemlje. Uz nacionalnu komponentu na likovnim rješenjima hrvatskog metalnog novca, vrlo je zastupljeno aktivno učešče nove hrvatske države u aktualnim svjetskim manifestacijama, od humanitarnih (FAO) do sportskih (Europsko nogometno prvesntvo u Engleskoj).

Knjiga gosp. Viščevića na jedan znanstven, a pritom jednostavan način, daje nam na jednom mjestu sve, ne samo numizmatički, nego i generalno, neophodne podatke o kovanom novcu Republike Hrvatske od početaka njenog modernog novčarstva 1993. godine, pa do danas. Ona je sveobuhvatna po informacijama, a opet veoma laka za snalaženje. Sistem obrade ovog, kao što je prethodno navedeno, izuzetno bogatog numizmatičkog materijala, originalan je (nije "prepisivački"), a ipak na razini svih svjetski uvaženih osnovnih kriterija znanstvene numizmatičke obrade novca.

Nakon uvodnih dijelova, objašnjenja i tabela (uključujući čak i kompletan prikaz glagoljičnog pisma), osnovni dio knjige u prvom dijelu uključuje redovna izdanja hrvatskih lipa i kuna. Sažeto a kompletno, uz ilustracije svakog pojedinog apoena u prirodnoj veličini. Pored slike novčića (a koja je gotovo samoobjašnjiva), autor navodi i kompletan tekstualni opis svakog tog apoena, i to dvojezično - na hrvatskom i na engleskom jeziku. Dati su svakako i svi tehnički podaci, uključujući veličine emisija za svaki pojedini apoen. Veličine emisija date su u tri kolone: u prvoj su količine iskovanog tzv. redovnog novca, u drugoj je naznačeno koliko je od te količine izdato u kovničkim setovima (Mint sets), a u trećoj je koloni navedena veličina emisije u specilalnoj tehnici izrade pomoću poliranih ploča (nem. Plolierte Platte, eng. proof).

Drugi dio kataloga, koji obrađuje brojna prigodna izdanja, obrađen je na isti način kao redovna izdanja, a što je velika prednost u pogledu lakog snalaženja pri upotrebi ove knjige - kataloga. Svaki jubilej povodom kojeg su izdate prigodne hrvatske kovanice naveden je u vrlo skraćenoj formi. U nekom budućem izdanju, međutim, ne bi bilo loše da ti tekstovi budu opširniji, a naročito biografski podaci osoba u čiju su čast izdate pojedine serije komemorativnih kovanica. Zato što je numizmatika izvor ne samo stručne, nego i opće naobrazbe, pa bi od velike važnosti bilo da se malo detaljnije upoznamo sa značajnim ličnostima hrvatske povijesti i kulture.

Dodatni dijelovi kataloga - podaci o kovničkim i drugim setovima, obrađeni su na jednako seriozan i odličan način: pregledno, jasno, sveobuhvatno. Među ovim setovima nalaze se posebna pakiranja novca, koja u drugim zemljama gotovo da nisu poznata, namjenjena za poklon djeci - "Djetešcu na dar".

Uz sve prednje, dati su i takozvani specijaliteti - primjerci optjecajnih apoena izdati u samo nekoliko komada u srebru ili zlatu, kao i primjerci sa tipičnim greškama. Ovo posljednje - takozvane makulature ili "error" primjerci, svakako da nisu na velikoj cijeni u numizmatici, pa zato ni vrijednost takvih kovničkih "škart primjeraka" nije osobita.

Od tri dodatka koji prate ovu knjigu, posebno je koristan dodatak u kojem su navedene trenutne tržišne vrijednosti svakog pojedinog primjerka hrvatskog kovanog novca - redovnog i prigodnog.

Ranko Mandić

Coins Banknotes Militaria Store

- 20:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #