Hrvatska numizmatika

subota, 31.05.2008.

Bibliofilska grafička mapa kuna

Za prvih 20 mapa, potpisanih od 1 /20 do 20/20, ručno je izrađena kutija-art-objekt, specijalno pripremljena za odlaganje grafika. I nju su zajednički dizajnirali autori grafika. Obložena je kožom u smeđoj boji - boji PRIVREDNE BANKE d.d. Zagreb, koja je investitor ovog projekta. Na prednjoj strani kutije je tzv. slijepi tisak na kojemu je slika izvedena akrilikom. Ova kutija je "sama po sebi" originalno likovno estetsko-funkcionalno djelo. Svaka od prvih 20 mapa sadrži 16 originalnih grafika dubokog tiska otisnutih u boji, otisnutih na 32 ploče, s ručnom doradom svih listova i korica. U svakoj mapi bit će i njoj pripadajući listovi tekstova na tri jezika: hrvatskom, engleskom i njemačkom. Drugu grupaciju ove edicije čini 150 mapa, numeriranih od 1/150 do 150/150. U svakoj od njih također je 16 originalnih grafika dubokog tiska u boji, otisnutih na 32 ploče, i s pripadajućim im tekstovima na tri jezika. Sto kompleta bit će smješteno u 100 art-kutija uvezanih u smeđu tkaninu. Pedeset mapa bez korica namijenjeno je kontinuiranoj i disperzivno širokoj svehrvatskoj i međunarodnoj izložbenoj prezentaciji ovih umjetničkih, tematskih, remek-djela posvećenih ljepoti i značaju hrvatske države, nekim mjestima njezina identiteta, i nekim njezinim nezaboravnim ličnostima koje su gradile dio njezine svekolike povijesti, što je pojedinačni i ukupni sadržaj prikazan na osam novčanica novca Republike Hrvatske - kune.

Osmislitelji sadržaja novca demokratske Republike Hrvatske kune, tj. izbora ličnosti i mjesta, uspjeli su u svega 16 prikaza znalački pokazati dugovremenost hrvatske državnosti i njezin faktičan visokoeuropski civilizacijski i kulturni domet per varios casus, per tot discrimina rerum! Malo gdje se kroz tako malobrojne, iako izričito reprezentativne, primjere ličnosti, gradova, spomenika može upoznati Hrvatsku i Hrvate kao kroz ovih osam apoena (l'appoint) kuna, odnosno šesnaest grafika, zahvaljujući izabranom, kako onom u "groplanu" tako i onom u dragocjenosti detalja (tlorisi: osječke tvrđave, varaždinske tvrđave, Motovuna, crkve sv. Vida, Rijeke; spomenici i umjetnička remek-djela: Vučedolska golubica, Knežev dvor u Dubrovniku, Bašćanska ploča, Kužni pil u Osijeku, mramorna skulptura hrvatskog vladara, Split (da li kralja Zvonimira?); Bolleov crtež zagrebačke katedrale, Frangešov spomenik kralju Tomislavu...).

Nedvojbeno je da Hrvatska, njezina povijest, i povijest umjetnosti, kao i vjere, znanosti... sadrži u svojoj riznici postojanja još barem deset puta po šesnaest značajnih ličnosti, umjetnina i umjetnika, čuda prirodne ljepote, životnih aglomeracija; tek da se s ponosom spomenemo tog našeg bogatstva per longum et latum diljem Hrvatske.

Na licima/aversima papirnih novčanica kuna predstavljeni su nezaboravni likovi hrvatske povijesti, grb hrvatske države i stihovi himne Republike Hrvatske - Lijepa naša. Na naličjima/reversima predstavljeni su kroz markantne, povijesno kapitalne... objekte - hrvatski gradovi, njih osam.

Bibliofilska grafička mapa kuna

Na novčanici od 5 KUNA je zajednički, zeleni, portret Petra ZRINSKOG i Frana Krste FRANKOPANA; na reversu je Stari grad tvrđava Varaždin. (veća slika)

Bibliofilska grafička mapa kuna

Na novčanici od 10 KUNA lik je biskupa jurja DOBRILE; na reversu je Pula i njezina Arena i tloris lijepog, tipično istarskog gradića tvrđave Motovuna. (veća slika)

Bibliofilska grafička mapa kuna

Na novčanici od 20 KUNA lik je grofa i bana Josipa JELAČIĆA; na reversu je Vukovar, dvorac velikaške porodice ELTZ, i u prvom planu je predpovijesna (između 2800 i 2500 godina prije Krista) Vučedolska golubica. (veća slika)

Bibliofilska grafička mapa kuna

Na novčanici od 50 KUNA lik je protureformacijskog pjesnika i vladajućeg gospara dubrovačkog Ivana GUNDULIĆA; na reversu je majstorski "mikro-crtež" DUBROVNIKA u zidinama, intra muros, dentro mura usred mora, a - za ovu priliku - u prvom planu, extra muros, lebdeći nad morem je Knežev dvor, mjesto svih sudbina Republike. (veća slika)

Bibliofilska grafička mapa kuna

Na novčanici od 100 KUNA je ban, državnik, pjesnik Ivan MAŽURANIĆ naslonjen na Bašćansku ploču, iznad koje su grb Hrvatske i stihovi njezine himne. Na reversu je današnja katedrala Rijeke, nekadašnja isusovačka crkva, crkva sv. Vida, i njeni zanimljivi karakterističan tloris, i opet prisutnost valovitog mora. (veća slika)

Bibliofilska grafička mapa kuna

Na novčanici od 200 KUNA lik je političara Stjepana RADIĆA; na reversu je Osijek, zgrada glavnog zapovjedništva, tloris Starog grada tvrde, i spomenik Kužni pil Sv. Trojstva - spomen na "pestis Svrmiensis". (veća slika)

Bibliofilska grafička mapa kuna

Na novčanici od 500 kuna lik je (velemajstorski portretiranog!) Splićanina Marka MARULIĆA, hrvatskoga pjesnika hrvatskoga i latinskoga jezika, odvjetnika, moralista, mediteransko-europske književne zvijezde svoga vremena. Na reversu je crtež Dioklecijanove palače, "realistički" smješten, odgovarajuć nekadašnjoj idiličnoj stvarnosti, između Salone (Solina) i Epetiona (Stobreča) i vlastitog mora koje ju je okruživalo. U prvom planu njezina reversa nalazi se dio mramornog pluteja s likom hrvatskog vladara - koji "izdvojen" od svojeg doglavnika i vazala, bez svoje nadglavne raskošne ploče trostrukog pleterskog spleta, stabilno stoji na svom prijestolju, u svoj svojoj raskoši, s križem, žezlom i krunom - na svom moru! Nestor hrvatske historiografije prof. dr. Stjepan Antoljak i njegovi suradnici drže vjerojatnim da je to ploča s likom hrvatskog vladara iz Zvonimirove krunidbene bazilike u Solinu! Da li je taj ponosni romanički vladar naš najeuropskiji kralj Dmitar Zvonimir? (veća slika)

Bibliofilska grafička mapa kuna

Najveća novčanica je 1.000 KUNA. Na njoj je lik oca domovine Ante STARČEVIĆA. Na reversu je hrvatska metropola ZAGREB, njezina katedrala i spomenik prvom hrvatskom kralju TOMISLAVU, djelo profesora zagrebačke Likovne akademije i trostrukog akademika (!) Roberta FRANGEŠA-MIHANOVIĆA. (veća slika)

AUTORI ove bibliofilske grafičke mape vrhunski su umjetnici (crtači, slikari, grafičari klasičnih i eksperimentalnih tehnika/postupaka, kreatori art objekata, objekata slika, objekata reljefa i skulptura, ali i grafičkog dizajna).
Svjetski su majstori, i imaginatori grafičkog umijeća i nadahnuti su umjetnici izričito autorske grafike.

Domet koji su postigli izvođenjem ovih 16 grafičkih listova, odnosno 170 autorskih, originalnih, potpisanih i numeriranih mapa u raznim tehnikama dubokog tiska (ali i ručnom intervencijom, na dijelu grafika, pastelom, akvarelom i akrilikom) najrječitiji je dokaz njihove poetsko-likovne virtuoznosti i metjerskog velemajstorstva.

Uostalom, suočimo se s primarnim činjenicama dostignuća njihove umjetnosti i s njima pripadajućim dometima njihovih umjetničkih karijera.

Autor: Vlado Bužančić
Autori novčanica: Dubravka Babić, Ivica Šiško i Miroslav Šutej
Izvor: Grafička mapa Kuna, Privredna banka Zagreb, Zagreb, 1994.

Ključne riječi: numizmatika, Hrvatska, papirni novac, grafička mapa
Keywords: numismatics, Croatia, paper money, graphic map


Unicel prijevodi

- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 30.05.2008.

Zaštita moderne metalne numizmatike

Pre nego što kažemo nešto više o sredstvima i načinima zaštite numizmata, treba reći da je najopštija zaštita numizmatike upozorenje laicima da ne pristupe nikakvom „čišćenju novčića" na svoju ruku. Numizmati od plemenitih legura su manje podložni korozijama. Ali i oni su podložni mehaničkim oštećenjima.

Zaštita od mehaničkih oštećenja
Ovakva zaštita vrši se pakovanjem u posebne albume. O njoj i laici znaju dovoljno. Necirkulisane komade („unc"), naročito one koji su kovani u tehnici tzv. polirane ploče, zabranjeno je dodirivati rukama. Mehanička zaštita dovoljna je ako se pakuju u plastične klasere. Pošto se specijalna prigodna izdanja ovako i pakuju, dobro su zaštićena mehanički od samog početka.

Zaštita od uticaja sredine
Sunce, zatim određene vrste svetlosti, mogu pod dejstvom drugih faktora da znatno hemijski oštete numizmat. Anaerobne bakterije, atmosferska vlaga i drugo mogu izazvati čitav niz korozivnih procesa, često i veoma brzim tempom. Nažalost, i plastične mase od kojih su izrađeni klaseri i albumi za numizmatiku takođe su podložni starenju i raspadanju u procesu prilikom kojeg se oslobađaju i razna agresivna jedinjenja. Često smo u prilici da vidimo žalosno stanje numizmata koje su potomci nekog numizmatičara čuvali decenijama.

Odgovarajuća zaštita moderne numizmatike vrlo je važna, međutim, cena sredstava njene zaštite je visoka i nije dostupna na domaćem tržištu. Numizmatika razvijenih društava češće ih koristi. Kod nas su poznata takozvana „brik-pakovanja" za pojedinačne numizmate. Radi se u stvari o hermetičkoj kapsuli snabdevenoj odgovarajućim zaštitnim sredstvom koje vezuje štetna jedinjenja i koja bi mogla da ugroze numizmat. Uz ova pakovanja izdaje se vidljivi atest u vidu holograma ili trake na sastavu kapsule, kojim se garantuje da će stanje numizmata ostati trajno. Ovo je najbolji način zaštite. Nažalost, teško je dostupan i skup. Na sreću, daleko jeftinijim sredstvima možemo sasvim dobro zaštititi numizmat.

Postupak zaštite modernog numizmata
Pregledanje
Svaka ogrebotina ili deformacija na površini kovanice narušava karakteristike površine legure i neotpornija je na korozije od mehanički nepovređene površine, lako nisu vidljive golim okom, bude sumnju da sadrže bakterije ili jedinjenja koje mogu oštetiti numizmat docnije. Ako na numizmatu vidimo patinu koja je kompaktna i ne narušava reljef i čitljivost radi se o tzv. plemenitoj patini koja je između ostalog i dobra garancija za postignutu elektro-hemijsku ravnotežu numizmata. Kvalitetan sloj korozije je najbolja zaštita od dalje korozije. Nekad su numizmatičari prskali ili lakirali „unc." numizmate lakovima koji deluju neestetski. Mogu se skinuti nekim rastvaračem laka, zavisno da li se radi o uljnom ili nitro laku. Ako je numizmat mazan uljem, ono će se odstraniti uljnim rastvaračem, alkoholom ili benzinom. U slučaju da se na numizmatu pojave zelene naslage, treba znati da su u pitanju uglavnom nitrati. Ako se jave na površini numizmata u albumu, za njih je odgovoran sam materijal od koga su listovi pravljeni, te vlaga i vazduh iz atmosfere. Javljaju se usled kondenzacije pri promeni temperature. Lako ih odstranjuje benzin za čišćenje kojim su natopljene mekinje.

Odstranjivanje organske prljavštine
Vrši se potapanjem u 1% rastvor glicerina u destilovanoj vodi. Nakon sušenja očetka se mekom sintetičkom četkom (samo ako se radi o necirkulisanom numizmatu).

Konzervacija
Potapanjem u 5% rastvor sode bikarbone u destilovanoj vodi. Ovo će stabilisati kisele korozivne naslage, te stvoriti nepovoljne uslove za razvoj mikroorganizama. Nakon ovoga numizmat se potopi u aceton ili alkohol i suši na sobnoj temperaturi 12-24 časa.

Pakovanje
Listove za čuvanje numizmata treba povremeno prati rastvorom sode bikarbone, a nakon toga alkoholom. Albume držati na suvom, tamnom i hladnom mestu. Jednako je važno da je temperatura u prostoriji čuvanja konstantna.

Prilikom zaštite numizmata treba se pridržavati osnovnih pravila:
- Numizmat rađen u tehnici polirane ploče - ne dirati!
- Srebrna numizmatika može se prethodno potopiti u blag rastvor limunske kiseline, a zatim u rastvor sode bikarbone. Zabranjeno je trljati numizmate suvim kristalom sode bikarbone jer će nastati ogrebotine.
- Ne preporučuje se grundiranje površine neravnomerno korodiranog numizmata.
- Ne srne se koristiti: sumporna, sirćetna i sona kiselina, tvrde i metalne četke, bilo kakvi lakovi, masti i ulja.
- Za zaštitu koristiti isključivo destilovanu i demineralizovanu vodu

Autor: Dušan Kovačev
Izvor: „dinar“, br. 18, 2002.

Ključne riječi: numizmatika, metalni novac, zaštita
Keywords: numismatics, coin, protection


Coins Banknotes Militaria Store

- 13:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.05.2008.

Sajam antikviteta i umjetnina u Križevcima

Dana 14.06.2008 održati će se sajam antikviteta i umjetnina u Križevcima u okviru manifestacije Velikog Križevačkog Spravišča.

Sajam će biti održan na otvorenom. Svatko tko je zainteresiran za zakup stola neka se javi na e-mail: duby.notafilia@gmail.com radi rezervacije.

Unicel prijevodi

- 18:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.05.2008.

Promocija zlatnika od 1.000 kuna "dr. Andrija Mohorovičić"

Hrvatska narodna banka je u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom izdala zlatnik, nominalne vrijednosti 1000 kn.

Opis novca

Promocija zlatnika od 1.000 kuna

Lice i naličje novca od 1000 kn

- Na licu je unutar glatkoga širokog ruba prikazana Zemlja i u njezinom isječku Mohorovičićev diskontinuitet. Lijevo od Zemlje na rubu je hrvatski grb. Iznad Zemlje je polukružno u dva reda natpis: REPUBLIKA HRVATSKA / 2007. Ispod je polukružno nominalna vrijednost: 1000 KUNA.

- Na naličju je unutar uskoga glatkog ruba portret Andrije Mohorovičića. Iznad portreta je polukružni natpis: ANDRIJA MOHOROVIČIĆ 1857. - 1936. Iznad njegova lijevog ramena je signatura autora Stjepana Divkovića, ak. kipara.

Masa zlatnika je 7,0 g, a promjer 22 mm. Stupanj čistoće zlata je 986/1000. Zlatnik je izrađen u tehnici polirane ploče (PP) u nakladi od 2000 komada.


Predstavljanje zlatnika u Opatiji

Zlatnik je predstavljen u Opatiji u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma i Hrvatskoga novčarskog zavoda 29. travnja 2008. godine u auli Hrvatskog muzeja turizma (Villa Angiolina). Na predstavljanju su od strane organizatora sudjelovali: Mirjana Kos Nalis (Hrvatski muzej turizma), Jan Bernd Urban (Grad Opatija), Neven Radotić (Hrvatski novčarski zavod), dr. sc. Davorka Herak i dr. sc. Marijan Herak (Prirodoslovno-matematički fakultet), te dr. sc. Julijan Dobrinić (Hrvatsko numizmatičko društvo).

Promocija zlatnika od 1.000 kuna

Pozivnica za predstavljanje zlatnika od 100 kn Andrija Mohorovičić

Pred dvadesetak nazočnih u auditoriju, ravnateljica gospođa Mirjana Kos je otvorila predstavljanje, a u nastavku je održano predavanje o liku i doprinosu Andrije Mohorovičića hrvatskoj i svjetskoj znanosti.

Promocija zlatnika od 1.000 kuna

Auditorij u auli Hrvatskoga muzeja turizma (Villa Angiolina), Opatija

Potom je Jan Bernd Urban pozdravio nazočne u svojstvu predstavnika Grada Opatija, a dr. sc. Julijan Dobrinić je kao počasni član Hrvatskoga numizmatičkog društva u ime tog društva govorio o značaju novca pri promičbi nacionalnih, kako povijesnih tako znanstvenih i kulturnih vrijednosti.

Promocija zlatnika od 1.000 kuna

Radno predsjedništvo za predstavljanje zlatnika (slijeva nadesno: Mirjana Kos Nalis, dr. sc. Davorka Herak, Jan Bernd Urban, dr. sc. Julijan Dobrinić i Neven Radotić)

Gospodin Neven Radotić, je kao predstavnik Hrvatskog novčarskog zavoda, ustanove koja izrađuje hrvatski kovani novac prikazao tijek izrade predstavljenog zlatnika, replike predložaka te alat za kovanje.

Predstavljanje je nastavljeno u ugodnom druženju i razgovoru s veoma zainteresiranim iz auditorija.

Autor: dr.sc. Julijan Dobrinić
Izvor: www.hrvatskonumizmatickodrustvo.hr

Ključne riječi: kovani novac, Hrvatska, 1000 kuna, 2007., zlatnik, Andrija Mohorovičić, predstavljanje
Keywords: coins, Croatia, 1000 kuna, 2007, gold, Andrija Mohorovicic, presentation


Coins Banknotes Militaria Store

- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.05.2008.

Postovi objavljeni u travnju

1. Nove optjecajne kovanice u svijetu (ožujak 2008.) (vidi)
2. Jugoslavija, 4 dukata 1933, žig "klas" na 142. Lanz aukciji (vidi)
3. Najveća novčanica na svijetu (vidi)
4. Dubrovačka numizm. na 49. aukciji Heidelberger Münzhandlung H. Grün (vidi)
5. 9. Barac-Pervan aukcija (vidi)
6. 30. SFK aukcija (vidi)
7. 10. SND aukcija (vidi)

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

- 17:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #