Hrvatska numizmatika

petak, 30.05.2008.

Zaštita moderne metalne numizmatike

Pre nego što kažemo nešto više o sredstvima i načinima zaštite numizmata, treba reći da je najopštija zaštita numizmatike upozorenje laicima da ne pristupe nikakvom „čišćenju novčića" na svoju ruku. Numizmati od plemenitih legura su manje podložni korozijama. Ali i oni su podložni mehaničkim oštećenjima.

Zaštita od mehaničkih oštećenja
Ovakva zaštita vrši se pakovanjem u posebne albume. O njoj i laici znaju dovoljno. Necirkulisane komade („unc"), naročito one koji su kovani u tehnici tzv. polirane ploče, zabranjeno je dodirivati rukama. Mehanička zaštita dovoljna je ako se pakuju u plastične klasere. Pošto se specijalna prigodna izdanja ovako i pakuju, dobro su zaštićena mehanički od samog početka.

Zaštita od uticaja sredine
Sunce, zatim određene vrste svetlosti, mogu pod dejstvom drugih faktora da znatno hemijski oštete numizmat. Anaerobne bakterije, atmosferska vlaga i drugo mogu izazvati čitav niz korozivnih procesa, često i veoma brzim tempom. Nažalost, i plastične mase od kojih su izrađeni klaseri i albumi za numizmatiku takođe su podložni starenju i raspadanju u procesu prilikom kojeg se oslobađaju i razna agresivna jedinjenja. Često smo u prilici da vidimo žalosno stanje numizmata koje su potomci nekog numizmatičara čuvali decenijama.

Odgovarajuća zaštita moderne numizmatike vrlo je važna, međutim, cena sredstava njene zaštite je visoka i nije dostupna na domaćem tržištu. Numizmatika razvijenih društava češće ih koristi. Kod nas su poznata takozvana „brik-pakovanja" za pojedinačne numizmate. Radi se u stvari o hermetičkoj kapsuli snabdevenoj odgovarajućim zaštitnim sredstvom koje vezuje štetna jedinjenja i koja bi mogla da ugroze numizmat. Uz ova pakovanja izdaje se vidljivi atest u vidu holograma ili trake na sastavu kapsule, kojim se garantuje da će stanje numizmata ostati trajno. Ovo je najbolji način zaštite. Nažalost, teško je dostupan i skup. Na sreću, daleko jeftinijim sredstvima možemo sasvim dobro zaštititi numizmat.

Postupak zaštite modernog numizmata
Pregledanje
Svaka ogrebotina ili deformacija na površini kovanice narušava karakteristike površine legure i neotpornija je na korozije od mehanički nepovređene površine, lako nisu vidljive golim okom, bude sumnju da sadrže bakterije ili jedinjenja koje mogu oštetiti numizmat docnije. Ako na numizmatu vidimo patinu koja je kompaktna i ne narušava reljef i čitljivost radi se o tzv. plemenitoj patini koja je između ostalog i dobra garancija za postignutu elektro-hemijsku ravnotežu numizmata. Kvalitetan sloj korozije je najbolja zaštita od dalje korozije. Nekad su numizmatičari prskali ili lakirali „unc." numizmate lakovima koji deluju neestetski. Mogu se skinuti nekim rastvaračem laka, zavisno da li se radi o uljnom ili nitro laku. Ako je numizmat mazan uljem, ono će se odstraniti uljnim rastvaračem, alkoholom ili benzinom. U slučaju da se na numizmatu pojave zelene naslage, treba znati da su u pitanju uglavnom nitrati. Ako se jave na površini numizmata u albumu, za njih je odgovoran sam materijal od koga su listovi pravljeni, te vlaga i vazduh iz atmosfere. Javljaju se usled kondenzacije pri promeni temperature. Lako ih odstranjuje benzin za čišćenje kojim su natopljene mekinje.

Odstranjivanje organske prljavštine
Vrši se potapanjem u 1% rastvor glicerina u destilovanoj vodi. Nakon sušenja očetka se mekom sintetičkom četkom (samo ako se radi o necirkulisanom numizmatu).

Konzervacija
Potapanjem u 5% rastvor sode bikarbone u destilovanoj vodi. Ovo će stabilisati kisele korozivne naslage, te stvoriti nepovoljne uslove za razvoj mikroorganizama. Nakon ovoga numizmat se potopi u aceton ili alkohol i suši na sobnoj temperaturi 12-24 časa.

Pakovanje
Listove za čuvanje numizmata treba povremeno prati rastvorom sode bikarbone, a nakon toga alkoholom. Albume držati na suvom, tamnom i hladnom mestu. Jednako je važno da je temperatura u prostoriji čuvanja konstantna.

Prilikom zaštite numizmata treba se pridržavati osnovnih pravila:
- Numizmat rađen u tehnici polirane ploče - ne dirati!
- Srebrna numizmatika može se prethodno potopiti u blag rastvor limunske kiseline, a zatim u rastvor sode bikarbone. Zabranjeno je trljati numizmate suvim kristalom sode bikarbone jer će nastati ogrebotine.
- Ne preporučuje se grundiranje površine neravnomerno korodiranog numizmata.
- Ne srne se koristiti: sumporna, sirćetna i sona kiselina, tvrde i metalne četke, bilo kakvi lakovi, masti i ulja.
- Za zaštitu koristiti isključivo destilovanu i demineralizovanu vodu

Autor: Dušan Kovačev
Izvor: „dinar“, br. 18, 2002.

Ključne riječi: numizmatika, metalni novac, zaštita
Keywords: numismatics, coin, protection


Coins Banknotes Militaria Store

- 13:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #