Hrvatska numizmatika

srijeda, 23.01.2008.

Hrvatska, 5 kuna 1994, lakši primjerak

Hrvatska, 5 kuna 1994, lakši primjerak
U jednoj zagrebačkoj kolekciji se nalazi (dosad nepoznata) kovanica od 5 kuna iz 1994. koja je lakša od normalnih primjeraka za 2,25 grama. Ovaj primjerak teži 5,20 grama, dok je kod normalih masa 7,45 grama. Postoji i lagano odstupanje u boji metala, pa se da zaključiti da se ne radi samo o odstupanju u masi, već i u sastavu metala.

Izvor i slika: K.J., Zagreb

Ključne riječi: kovanice, Hrvatska, 5 kuna, 1994., masa, lakši primjerak
Keywords: coins, Croatia, 5 kuna, 1994, weight, easier coin


Unicel prijevodi

- 01:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 18.01.2008.

Emisija kuna i lipa u 2007. i 2008.

U 2007. otkovano je ukupno 107 milijuna novih kovanica kuna i lipa:

Medalja s likom Marina Držića1 lipa - 8.000.000 kom.
2 lipe - 6.000.000 kom.
5 lipa - 13.000.000 kom.
10 lipa - 25.000.000 kom.
20 lipa - 26.500.000 kom.
50 lipa - 11.000.000 kom.
1 kuna - 7.000.000 kom.
2 kune - 6.000.000 kom.
5 kuna - 4.500.000 kom.

Navedeni broj komada nije konačan, jer će se u 2008. nastaviti kovanje kovanica s godištem „2007.“, ovisno o potrebama optjecaja. Konačan broj otkovanih kovanica biti će poznat tek 2009.

Pored toga što će se „2007.“ i dalje kovati, u optjecaj će se pustiti i kovanice s godištem „2008.“ u količini od 2.000.000 kom. za svaki apoen.

Srebrnjaci predviđeni za kraj 2007. (teme: „Benedikt Kotruljević“ i „Stari hrvatski brodovi“) izaći će koncem veljače.

Novost je da će u 2008. izaći zlatnik od 1000 kuna s likom Marina Držića.

Izvor: Hrvatska narodna banka

Ključne riječi: kovanice, Hrvatska, emisija, 2007., 2008., srebrnjaci, zlatnici, nova izdanja
Keywords: coins, Croatia, mintage, 2007, 2008, silver coins, gold coins, new issues


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

- 14:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 15.01.2008.

Narodna banka Srbije pokreće aktivnosti na planu izrade nove serije novčanica

Promotivne novčanice ZIN-aNarodna banka Srbije planira da izradi novu seriju novčanica u nameri da unapredi njihov dizajn i tehniku izrade i da uvede nove elemente zaštite od falsifikovanja. Serija će obuhvatiti izdanja novčanica koja po svojim osnovnim karakteristikama – apoenskoj strukturi, temi sa odabranim specifičnim motivima i likovnom izrazu – čine ujednačenu celinu. Apoensku strukturu nove serije činiće devet apoena novčanica, od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 i 5000 dinara.

S obzirom na to da je priprema nove serije novčanica kompleksan i dugotrajan proces, koji će se odvijati u više faza, očekuje se da će se aktivnosti na tom planu realizovati u roku od najmanje dve godine. O tom procesu Narodna banka će u kontinuitetu obaveštavati javnost. Nakon izbora idejnih rešenja, Narodna banka će odlučiti da li će i kada pristupiti i štampanju i puštanju u opticaj novčanica nove serije.

Narodna banka želi da se izbor idejnog rešenja nove serije novčanica izvrši putem javnog poziva. On će biti objavljen krajem decembra 2007, a njime će biti definisani: cilj i pravo učešća, obavezni elementi, način izbora i otkupa likovnih rešenja, autorska prava, te rok i način dostavljanja likovnih rešenja. Pravo učešća na javnom pozivu imaće svi državljani Republike Srbije, osim članova žirija za ocenu idejnih likovnih rešenja nove serije novčanica Republike Srbije, njihovih zamenika, stručnih izveštača, sastavljača konkursnog programa, zaposlenih u Narodnoj banci koji vrše tehnološku razradu likovnog rešenja i članova njihovih najužih porodica.

Polazeći od toga da je naš novac deo naše kulture i nacionalnog identiteta i da njegov izgled i fizička očuvanost pružaju prve utiske o našoj zemlji i njenim građanima, Narodna banka će prirediti javnu izložbu izabranih likovnih rešenja. Izložena likovna rešenja će na taj način biti predmet javne ocene i glasanja, što će omogućiti da se sve strukture društva uključe u kreiranje izgleda našeg novca.

Izvor: Narodna banka Srbije

Ključne riječi: novčanice, Srbija, nove novčanice
Keywords: banknotes, Serbia, new banknotes


Coins Banknotes Militaria Store

- 14:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.01.2008.

Prigodno izdanje "Sinjska alka" se vraća kući

Iz Ureda guvernera Narodne banke Srbije poručili su nam kako su ’isporučene i fakturirane količine prigodnog novca bile veće od količine koju je Splitska banka platila Zavodu za izradu novca’

Sinjska AlkaSlobodna Dalmacija je početkom svibnja prva objavila tekst o navodno nestalom alkarskom blagu, koji je zainteresirao i novinare beogradskog lista Danas. Zajedno s Danasom Slobodna Dalmacija je potom otkrila da je u trezoru pod brojem 1206, Narodne banke Srbije, u Topčideru, u Zavodu za izradu novčanica i kovanoga novca, u zalijepljenim kartonskim kutijama, pohranjeno alkarsko blago teško pola tone.

U nekadašnjoj kovnici Narodne banke Jugoslavije ostalo je ukupno 10,719 kilograma zlata, zatim 454,266 kilograma srebra te 29.224 srebrna rondela Viteškog alkarskog društva. Plemeniti metali su posljednja tranša koju su alkari kupili za izradu zlatnika i srebrnjaka.

Milijuni kuna

Godine 1985. naručilo ih je Viteško alkarsko društvo iz Sinja, u povodu jubilarne 270. obljetnice Sinjske alke, a po nacrtima poznatog umjetnika Stipe Sikirice.

Vrijednosti alkarskog zlata i srebra treba dodati i numizmatički novac, koji također nije bio isporučen sinjskim alkarima, a sve se procjenjuje u milijunima kuna.

Iz Ureda guvernera Narodne banke Srbije nakon niza peripetija i zavlačenja dobili smo odgovor koji je poslala ovlaštena osoba, Bojana Marković, a u kojemu stoji da Splitska banka i Viteško alkarsko društvo nisu podmirili dug za naručene zlatnike i srebrnjake. O kolikom se iznosu točno radi, od NBS-a nismo uspjeli saznati.

"U skladu s Odlukom Saveznoga izvršnog vijeća o određivanju Sinjske alke kao događaja povodom koga će se u 1985. godini izdati prigodni novac ("Službeni list SFRJ, br. 54-1085.), Narodna banka Jugoslavije donijela je Odluku o izdavanju zlatnog i srebrnog kovanog novca povodom 270. godišnjice Sinjske alke i dala suglasnost na Ugovor zaključen između Viteškog alkarskog društva Sinj i Udružene banke, hrvatske Splitske banke, Osnovne banke Split, kojim su regulirani njihovi međusobni odnosu u vezi s financiranjem, izradom, prodajom, ostvarenjem i korištenjem prihoda od prodaje prigodnog novca", stoji u dopisu NBS-a.

"Prema Ugovoru koji je Narodna banka Jugoslavije zaključila sa Splitskom bankom (G. br. 75 od 23. travnja 1986.), osiguranje sredstava za pokriće troškova izrade i prodaje prigodnog kovanog novca bilo je odgovornost Splitske banke, kao i prodaja prigodnog kovanog novca koju je ona morala obavljati neposredno ili putem drugih banaka i specijaliziranih organizacija.
Istim ugovorom Narodna banka Jugoslavije se obvezala da će preuzimati sve izrađene, ispravne količine prigodnoga novca i na zahtjev Splitske banke transportirati do sjedišta narodnih banaka republika i pokrajina.

Čisti prihod

Splitska banka povjerila je izradu prigodnog novca Zavodu za izradu novčanica i kovanoga novca. U Ugovoru broj 2549 od 24.4.1986. Splitska banka se obvezala da će Zavodu platiti sve izrađene količine prigodnog novca koje Narodna banka Jugoslavije preuzme u svoje trezore.
Isporučene i fakturirane količine prigodnog novca veće su od količine koja je Zavodu plaćena od strane Splitske banke.

Zbog neizmirenih obveza Splitske banke prema Zavodu, Kolegij guvernera Narodne banke Jugoslavije zauzeo je stajalište da se preostale zalihe izrađenoga novca odlože u ostavu do reguliranja međusobnih odnosa.

Splitska banka, koja je kao osnovni nosilac posla bila ovlaštena voditi knjigovodstvenu i drugu evidenciju o izradi, prodaji, troškovima i ukupnome prihodu kao i posebnu evidenciju o čistome prihodu ostvarenom od prodaje prigodnog kovanog novca i prijenosu na račun Viteškoga alkarskog društva Sinj, do sada nije pokrenula postupak međusobnoga reguliranja obveza sa Zavodom koji proistječu iz odredbi navedenoga ugovora", navodi se na kraju dopisa Narodne banke Srbije.

VAD: Splitska banka nam je obećala svu pomoć

U Upravi VAD-a nedavno su se sjetili zaostalog zlata i srebra u Beogradu te su formirali tročlano povjerenstvo sa zadaćom da dragocjenosti vrati u Sinj. Na čelu povjerenstva je Dinko Bošnjak, potpredsjednik VAD-a. — O vraćanju alkarskog zlata i srebra iz Beograda razgovarali smo s Pierreom Boursotom, predsjednikom Uprave, Ivom Bilićem, članom Uprave, i Nevenom Srdarom, voditeljem komunikacija Splitske banke. Oni su podržali naše zahtjeve i obećali svu stručnu i drugu pomoć. Boursot nam je rekao da će na vraćanju blaga Societe generale group angažirati i beogradsku poslovnicu, a ako bude potrebno, obećao je zauzeti se za intervenciju francuskog veleposlanstva u Beogradu. Sada moramo sve izvući iz starih arhiva — veli Bošnjak.

Splitska banka: Posao ćemo privesti kraju

— Splitska banka je oduvijek među glavnim pokroviteljima Alke i prije dva dana smo s predstavnicima VAD-a razgovarali o ovogodišnjoj svečanosti. Čelnici VAD-a su nas upoznali da iz Beograda potražuju određene količine zlata i srebra, ostalog još prije raspada bivše države. To su za nas bile prve informacije.

Konstatirali smo da se radi o starom nezavršenom poslu. Kako je glavni nositelj toga posla bila stara Splitska banka, čiji smo sljednici, mi ćemo iz arhiva izvući ugovor s Narodnom bankom Jugoslavije, dati našim pravnim stručnjacima da ga prouče, a zatim uspostaviti kontakte s Narodnom bankom Srbije i davno započeti posao dovesti do potpunog kraja — rekao nam je Neven Srdar, glasnogovornik Splitske banke.

Serija "Sinjska Alka" iz 1985.

Sinjska Alka

Iz kataloga: The Guide to Coins and Banknotes of Yugoslavia, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia

Autori: Pero Zlatar, Toni Paštar
Izvor: Slobodna Dalmacija (izvorni naziv članka "Splitska banka i alkari nisu platili dug za blago")
Slike: eBay.com i The Guide to Coins and Banknotes of Yugoslavia, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia

Unicel prijevodi

- 21:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #