Hrvatska numizmatika

petak, 23.11.2007.

Probni kovani novac Nezavisne Države Hrvatske

5 kuna 1934.

Kovani je novac kao takav od pamtivijeka predstavljao onaj najsimboličniji, najekonomičniji te najdugotrajniji oblik ispoljavanja određene valute u bilo kojoj državi svijeta, ne samo kao izraziti simbol potpune neovisnosti I ekonomskih sloboda, već kao I nacionalno obilježje I povijesni trag o postojanji jednog naroda uopće. Ili tek možda njegova trenutka… Zato nije uopće nimalo čudno, da su i vođe onda mlade Nezavisne Države Hrvatske vrlo ozbiljno razmišljali u smjeru izbora i određenja formi i oblika, apoena i materijala svojih prvih hrvatskih kovanih novčića. Doduše, tijekom 1941. godine bijahu to tek probni uzorci kovanica, koje su trebale biti plasirane u novonastali svehrvatski svijet gospodarstva. Prvi se puta u suvremenoj hrvatskoj povijesti pojavio kovani novac s nazivom “KUNA” još godine 1934., a koji je bio izrađen te izdan od strane Hrvatskog Oslobodilačkog Pokreta “USTAŠA” tj. hrvatskih rodoljuba u izgonstvu i egzilu pred velikosrpskom politikom Kraljevine Jugoslavije širom bijela svijeta. Na čelu je toga pokreta tada stajao dr.Ante Pavelić, budući Poglavnik NDH. Naime, kako je Hrvatska stranka prava bila zabranjena kraljevim dekretom 1926. godine, svi su njezini aktivni članovi odmah postali “državni neprijatelji broj jedan”. Kako je Pavelić te godine obnašao dužnost tajnika HSP-a, morao je pobjeći iz zemlje. Svoju su političku borbu tadašnji Hrvati nastavili između ostaloga izradom prvog, jubilarnog novca. Radilo se tek o jednom jedinom apoenu od 5 KUNA (slika 1.), na čijem se aversu (prednja strana) nalazio grb pomenutog pokreta te slovo “U” unutar okvira s tradicionalnim hrvatskim narodnim tropletom. Na reverse (zadnja strana) se kovanice nalazio hrvatski grb (u vidu šahovnice s prvim neišaranim dakle praznim poljem u lijevom gornjem uglu) u okviru od klasja žita s tekstom “ZA NEZAVISNU DRŽAVU HRVATSKU”. Kovanice su bile iskovane najvjerovatnije u Berlinu (Njemačka) iz srebra čistoće Ag 900/1000, zupčastog ruba, promjera 23mm te težine 4.34 grama. Danas ta zaista prekrasna kovanica od 5 kuna predstavlja izuzetno raritetan i rijedak kolekcionarski primjerak, koji posjeduju odista veliki sretnici i numizmatički entuzijasti.

25 banica - bronca
25 banica - bronca

Nadalje, prva u nizu kovanica iz probne serije već stvorene NDH, a koja kao niti druge koje ću spomenuti, ustvari nikada nije ugledala svoju financijsku svjetlost dana, bijaše 25 BANICA (slika 2.) iz godine 1941., koje su probno izrađene u jedinstvenom promjeru od 17mm, ali iz nekoliko različitih vrsta materijala (najčešće aluminij i bronca) pa time automatski i različitih težina. Avers uz oznaku apoena “25” i naziva “BANICA” ima i dva snopa žita između kojih je postavljeno slovo “U”. Sredinom reversa dominira cvjetni uzorak ispod kojega je utisnuta godina prvog probnog kovanja, dakle “1941”, a po obodu je skraćena oznaka “NEZ.DRŽ.HRVATSKA”. Iste su probno bile izrađene u još nekoliko svojih inačica, od aluminija težine 2.50 grama (postojao je i probni uzorak promjera 18.5mm autoru ovih redaka nepoznate težine), srebra težine 2.20-2.70 g sa i bez sigle “IK” (autor idejnog rješenja Ivo Kerdić), cinka težine 1.85 g sa i bez sigle “IK”, nikla težine 2.50 g, mjedi težine 2.20 g sa i bez sigle “IK”, olova težine 3.30 g te zlata težine 4.60-4.70 g, sa i bez sigle “IK”. Zaista su si dali puno truda u izboru varijanti najmanjeg ikad izrađivanog apoena probnog novca NDH.

50 banica - avers
50 banica - avers

50 banica - revers
50 banica - revers

Slijedeća je probna kovanica bila od 50 BANICA (slika 3.) iz 1941. godine, izrađena u jedinstvenom promjeru od 19mm, ponovno od različitih materijala i time raznih težina. Na prednjoj strain u sredini je oznaka “50” i tekst “BANICA” uz dvije maslinove grančice s maslinama pride. Na zadnjoj strani u sredini je stara hrvatska seoska kućica ispod koje se lijevo nalazi štit s državnim grbom, a desno godina “1941”. Po obodu je tekst “NEZ.DRŽ.HRVATSKA”. Iste bijahu probno izrađivane od aluminija (3.20 grama), srebra (3.40 g), cinka (2.20 g), nikla (3.20 g), zlata (5.80 g), mjedi (3.40 g) i olova (5.40 g).

1 kuna - avers
1 kuna - avers

1 kuna - revers
1 kuna - revers

Iznimno raritetna probna kovanica od 1 KUNE (slika 4.) iz 1941. godine bijaše u svojoj prvoj varijanti izrađena od cinka, promjera 17mm. Sredinom prednje strane dominira oznaka apoena “1” i tekst “KUNA”, uz godinu “1941” ispod, a sve je po obodu uokvireno starohrvatskim tropletom. Strana na poleđini ima po sredini štit sa državnim grbom iznad kojega je slovo “U”. Po čitavom je obodu tekst “NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA”. U svojoj je pak drugoj inačici kovanica apoena od 1 kune bila zamišljena u jedinstvenom promjeru od 21mm, iz različitih materijala te skodno tome i odgovarajućih različitih težina. U toj je varijanti na prednjoj strani po sredini bio zamišljen veliki broj “1” ispod kojega je lik kune zlatice u trku. Još je niže državni grb u obliku šahovnice. Po obodu je ornamentalni starohrvatski troplet. U sredini zadnje strane lik je seljanke s rupcem na glavi, okrenut obrazom lica udesno. Oko lika je tekst “NEZ.DRŽ.HRVATSKA”. Postojale su još I varijante reversa s utisnutom godinom “1941”, znakom ribe te s malim grozdom na mjestu godine. Opisane su kovanice bile izrađene od cinka (2.00 grama), aluminija (3.90g), aluminija (1.42g s kružnicom oko lika seljanke), aluminija (1.42g s valovnicom oko lika seljanke) te srebra (4.38g). Uz to su još postojale, doduše vrlo rijetke takve probne kovanice od nikla, mjedi i zlata, autoru nepoznatih težina.

2 kune - avers
2 kune - avers

2 kune - revers
2 kune - revers

Probne kovanice od 2 KUNE (slika 5.) iz 1941. godine, jedinstvenog promjera od 23mm te različitih materijala izrade, također su bile izrađivane u NDH. Sredinom njihove prednje strane dominira broj “2” ispod kojega su dvije kune zlatice u trku, a uokolo je vijenac spleten iz klasja žita. U donjem je dijelu štit s državnom šahovnicom. Na poleđini po sredini, lik je seljanke-žetelice, koja kleči na desnoj nozi, a u rukama drži klasje žita I srp, dok oko nje lete dvije ptičice. Ispod lika je godina “1941”, a po obodu je tekst “NEZ.DRŽ. HRVATSKA”.

500 kuna - zlatna kovanica
500 kuna - zlatna kovanica

500 kuna - zlatna kovanica (revers)
500 kuna - zlatna kovanica (revers)

Slijedeća je po redu predstavljanja najzanimljivija probna kovanica iz NDH, ona u apoenu od 500 KUNA (slika 6.), prvobitno iskovana iz zlata (Au čistoće 900/1000) ili 21.60 karata, jedinstvenog promjera od 23mm, težine 10.02 grama. Iste je iskovala Hrvatska Državna Kovnica iz Zagreba, osnovana dana 30.rujna 1942. godine. Na prednjoj je strain ili aversu otisnuta oznaka vrijednosti “500 KUNA”, ispod koje je hrvatski državni grb nad kojim stoji slovo “U”, sve uokvireno starohrvatskim narodnim tropletom. Na poleđini ili reverse kovanice kovno je ugraviran lik glave Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, dra.Ante Pavelića. Tu su još i godina osnutka NDH “1941” te tekst “NEZ.DRŽ.HRVATSKA”. Ukupno bijaše službeno iskovano 170 probnih primjeraka pa takva kovanica spada u vrhunske numizmatičke raritete. Uz nju je vezana i jedna mistična priča, možda legenda, no pročitajte ponešto I o tome. Naime, kako se drugi svjetski rat bližio kraju, a partizani su napredovali prema Zagrebu, u mjesecu je svibnju 1945. godine kompletna Vlada NDH prebjegla iz svoje države, kuda koji mili moji. No, prije samog toga čina, Poglavnik je naredio istopiti određenu količinu zlatnih poluga iz trezora Narodne banke Hrvatske te ih pretaliti u zlatnike od 500 kuna sa svojim likom. Isti su potom (ne zna im se broj) bili umetnuti u poseban remen. Svakom od svojih najvjernijih ministara te najbližih suradnika, dr.Pavelić je uručio “Dekret o vlasništvu” i po jedan takav remen. Prilikom bijega kroz današnju Sloveniju, nedaleko se Maribora mali konvoj s Poglavnikom zaustavio te od jednog slovenskog seljaka kupio dva kruha i jedno pile za jedan takav zlatnik od 500 kuna. To je jedini službeni primjerak u privatnoj obiteljskoj kolekciji za koji osobno znam, da postoji u čitavoj Europi. Svi su drugi netragom nestali bijelim svijetom u vihorima spašavanja žive glave te golog preživljavanja ustaških velemoža iz propale NDH. Također, postojale su i službene probne varijante iskovane iz mjedi 7.11 grama), srebra (7.95g) te aluminija (slika 7.). Pored toga, postojale su inačice od 500 kuna bez slova “U” iznad štita sa šahovnicom te s vijencem od žita umjesto tradicionalnog narodnog tropleta.

500 kuna

500 kuna

Još je jedna vrsta kovanice od 500 KUNA bila planirana za potencijalni opticaj hrvatskim monetarnim tržištem. Prvenstveno bijaše kovana u zlatu, ali i nekim drugim materijalima. Bijaše jedinstvenog promjera od 23mm, oko ruba prednje strane nalazio se starohrvatski troplet, a po sredini broj “500” te tekst “KUNA”, ispod svega štit sa šahovnicom i slovom “U”. Poleđinom ili reversom dominira lik seljanke-žetelice, koja kleči na desnoj nozi , a u rukama drži klasje žita i srp, dok oko nje lete dvije ptičice. Zanimljivo, ispod lika je godina “1941”, što nam ukazuje, kako je ova inačica bila prije osmišljena od one s likom Poglavnika. Po obodu je tekst “NEZ.DRŽ.HRVATSKA”. Probe su bile još izrađene iz aluminija (9.80 grama) te mjedi (5.33g).

A najpoznatiji je zlatnik u svijetu numizmatike za teritorij NDH bio kovan u čistoći 900/1000 ili 21.60 karata, jedinstvenog promjera 23mm i težine 9.91 gram (slika 8.). Također ga je kovala zagrebačka Hrvatska Državna Kovnica. Na aversu je otisnuta oznaka vrijednosti “500 KUNA” ispod koje je hrvatski državni grb sa slovom “U”, uokviren starohrvatskim narodnim tropletom. Na reverse je iskovan lik žene s klasjem žita u rukama. Taj je zlatnik zato poznat pod svojim nazivom “Žetelica”! Tu su još i dvije ptice u letu te godina osnutka NDH 1941., uz nezaobilazni tekst “NEZ.DRŽ.HRVATSKA”. I ova kovanica spada u vrhunske numizmatičke raritete. Postojale su naravno inačice iz aluminija (4.50 grama), mjedi (4.42g) te čak olova (9.20g).

Nažalost, ove sve redom prekrasne i jedna ljepša od druge hrvatske probne kovanice, nikada nisu ugledale ono službeno i opticajno danje svjetlo. Ostale su tek kao iznimno rijetka kolekcionarska uspomena na jedan odavno prohujali trenutak iz hrvatskog bankarstva i još jednog od mnogih u nizu pokušaja stjecanja državne neovisnosti. Uživajte zato u ovim pravim biserima, vjerujte mi na riječ, bijaše pravi poduhvat okupiti ih ovako na jednom zajedničkom mjestu.

Autor: Darko Prebeg
Izvor: Povijest.net - Hrvatski povjesni portal

Ključne riječi: kovanice, Nezavisna Država Hrvatska, probni otkovi
Keywords: coins, Independent State of Croatia, trial strikes

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #