Hrvatska numizmatika

srijeda, 11.07.2007.

Na kovanici od 5 lipa nije hrast lužnjak?

Botanička dvojba: sumnja se da je na hrvatskom novcu prikazano krivo drvo.

Na poleđini kovanice od pet lipa prikazan je znameniti slavonski hrast lužnjak, ili bi barem trebao biti jer tako piše, no po nekim elementima upitno je je li akademski kipar Kuzma Kovačić, koji je izradio sve hrvatske kovanice, najpreciznije prikazao tu vrstu hrasta.

Naime, Večernjakova čitateljica, koja se očito dobro razumije u botaniku, poslala nam je mail u kojem tvrdi da djelo Kuzme Kovačića s kovanice ne prikazuje hrast lužnjak, nego kitnjak. Odgovor na pitanje jesmo li još od 1993. godine, otkad je ta kovanica u optjecaju, u zabludi, potražili smo u Botaničkom zavodu zagrebačkog PMF-a.

Stručnjak u nedoumici
Donji žirovi s prikaza na kovanici doista više nalikuju na plod hrasta kitnjaka nego lužnjaka analizirao je kovanicu pod povećalom dr. botanike Miško Plazibat. Točno se vidi razlika između gornjih plodova s grane na kovanici koji imaju peteljku i nisu skupni, što odgovara hrastu lužnjaku, no donji su skupni i bez peteljke, što doista jest obilježje hrasta kitnjaka kazao je dr. Plazibat.

Umjetnička perspektiva
Ipak, dr. Plazibat ne bi rekao da je hrast lužnjak na kovanici pogrešno prikazan:
Znanost se problematikom hrasta bavi već stotinu godina i još nisu pronađeni svi odgovori.

Teško je ustvrditi je li na kovanici prikazan lužnjak, čiji žirovi rastu na zasebnim grančicama. Kod kitnjaka žirovi doista rastu na grani na kojoj i lišće, baš kao što izgledaju donji žirovi na kovanici. No umjetnik je možda žirove lužnjaka prikazao "u perspektivi".

Autor: Ivan Živković
Izvor: www.vecernji.hr / Yahoo grupa "Hrvatska numizmatika"

Ključne riječi: numizmatika, kovani novac, Hrvatska, 5 lipa, hrast lužnjak, quercus robur
Keywords: numismatics, coins, Croatia, 5 lipa, oak, quercus robur


Coins Banknotes Militaria Store

- 19:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #