Hrvatska numizmatika

srijeda, 25.04.2007.

Izašao novi broj časopisa "dinar"

dinar br 28Izašao je još jedan, 28. po redu broj odličnog numizmatičkog časopisa "dinar", a kojeg je i ovaj put uredio Ranko Mandić.

Novi dinar se može besplatno skinuti sa stranica SND-a. Više o tome ovdje.

Napomena: ukoliko skinete cijeli časopis odjednom, može se dogoditi da Vam ta verzija ne radi. U tom slučaju skinite poglavlje po poglavlje.

Ključne riječi: numizmatika, dinar, numizmatički časopis, broj: 28
Keywords: numismatics, dinar, numismatic magazine, number: 28


Coins Banknotes Militaria Store

- 04:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.04.2007.

5. aukcija aukcijske kuće Barac-Pervan

5. aukcija kuće Barac-PervanAukcijska kuća Barac-Pervan objavila je katalog za svoju 5. aukciju koja se održava 2. lipnja 2007. u dvorani "katedrala"u Vlaškoj 7 u Zagrebu.

Predmet aukcije je numizmatika i militarija.

Katalog možete pogledati ovdje.

Izvor: Aukcija Barac-Pervan

Ključne riječi: aukcija, Barac-Pervan, numizmatika, militarija
Keywords: auction, Barac-Pervan, numizmatics, militaria


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 04:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.04.2007.

Jugoslavenska, srpska i crnogorska numizmatika na 306. aukciji Hess-Divo, Zürich

Kraljevina Srbija, 5 dinara 1904.

Aukcijska kuća Hess-Divo iz Züricha u Švicarskoj ponudila je na svojoj 306. aukciji velik broj numizmatičkih predmeta s područja Jugoslavije, Srbije i Crne gore. Listu lotova pogledajte ovdje.

Izvor: Hess-Divo AG, Zürich

Ključne riječi: numizmatička aukcija, Hess-Divo, Jugoslavija, Srbija, Crna Gora
Keywords: numismatic auction, Hess-Divo, Yugoslavia, Serbia, Montenegro


Unicel prijevodi

- 00:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 13.04.2007.

Izvorni otkovi ili krivotvorine otkova od jednog križara iz 1849. godine zagrebačke kovnice?

1 križar 1849.
Na aukciji H. D. Rauch br. 48. od 6-8. travnja 1992. godine pod brojem 2921 stavljen je u Beču na prodaju Jelačićev križar iz 1849. godine s oznakom Z (zagrebačka kovnica) s tim, da je kao velika rijetkost navedena naklada od 46 primjeraka!?, što ne odgovara poznatim činjenicama. U podacima o otkovu, NISU DANI PROMJER I TEŽINA.

Prije gore opisanog komada križara s aukcije Rauch, na aukciji D. Gorny GmbH br. 57 održanoj u Munchenu 8. i 9. listopada 1991. godine, prodavan je isti križar bez da su dani podaci o promjeru i težini, već je samo opisano da se radi o PROBNOM OTKOVU s dvostrukim kovom.

Vidi cijeli članak.

Autor: Irislav Dolenec
Izvor: Numizmatičke vijesti, br. 1 (46), god. 35

Ključne riječi: Trojedna Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, križar, 1849., krivotvorina
Keywords: Triune Kingdom of Croatia, Slavonia and Dalmatia, krizar, 1849, counterfeit


Coins Banknotes Militaria Store

- 04:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 11.04.2007.

Kulini - fantazijski papirni novac Bosne i Hercegovine

Više od petnaest godina je numizmatičkoj javnosti poznat pojam “kulin”. O tom papirnom novcu se znalo jako malo i to na osnovu nekoliko dostupnih kratkih novinskih vijesti i kopija slika jedne od tih novčanica. Od nedavno se situacija promijenila, pa je na svjetlost dana izašao originalni materijal, koji je otkupio g. Magbul Škoro. Zahvaljujući ovom sarajevskom kolekcionaru i njegovoj spremnosti da autoru ovog rada stavi na raspolaganje materijal i dokumentaciju o kulinima danas smo u stanju u potpunosti rekonstruirati ovu epizodu bosanskohercegovačke notafilije.
 
U skladu sa numizmatičkim pojmovima ovaj novac se može svrstati u propagandna, odnosno fantazijska izdanja. Dr. Turk drži da se, u slučaju fantazijskog novca, radi o medaljama.
 
Iako se u slučaju kulina radi o papirnom novcu, materijal od kojeg je izrađen ne može promijeniti njegovu suštinu, pa se i ovakva izdanja mogu definirati kao fantazijska, u prilog čemu govori i brojan, slični papirni materijal izdat tokom zadnjih godina širom svijeta, a posebno na području bivše SFR Jugoslavije.
 
Poplava raznih propagandnih – fantazijskih papirnih izdanja, na području saveznih republika bivše SFRJ, od kraja 1989. do 1992. godine posljedica je, ali i svojevrsno svjedočanstvo disolucije te zemlje. Ona su odraz pritiska javnosti i pojedinaca na vlasti budućih samostalnih država, kako bi preduzele korake u preuzimanju monetarne politike iz ruku nestajućih saveznih organa. Gdje su pritisak i raspoloženje javnosti bili najjači uslijedili su najraniji primjeri ovakvog novca. Vidi cijeli članak.

Autor: Amer Sulejmanagić

Ključne riječi: Bosna i Hercegovina, papirni novac, fantazijski novac, kulin
Keywords: Bosnia and Herzegovina, paper money, fantasy money, kulin


It-medija – SEO optimizacija
It-medija – usluge SEO optimizacije - budite među prvima na Google-u!

- 14:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.04.2007.

Sretan Uskrs!!!

- 02:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.04.2007.

Arif Heralić, lik s novčanice od 1.000 i 10 jugoslavenskih dinara

Arif Heralić lik s novčanice od 1.000 i 10 jugoslavenskih dinara

Arif Heralić je bio radnik željezare u Zenici, ulagač u SM peći u čeličani. Umro je ranih sedamdesetih godina u krajnjoj bijedi i siromaštvu kao invalid rada. Imao je 11 djece, od kojih je tek sedmoro preživjelo tužnu romsku sudbinu. O smrti Arifa Heralića objavljena je sljedeća kratka vijest u beogradskim "Večernjim novostima" od 17. lipnja 1971. godine:

"U Zenici je juče, posle duže bolesti, umro Arif Heralić, radnik zeničke železare i višestruki udarnik, čiji je lik bio na novčanici od 1000 starih dinara. On je u železari radio na teškim poslovima i pre nekoliko godina je oboleo. Zbog toga je penzionisan".

Arifa Heralića se vrlo često mješa s jednim drugim likom s novčanice: Alijom Sirotanovićem koji se nalazi na novčanici od 20.000 dinara iz 1987.

Alija Sirotanović

Alija Sirotanović je bio poznati jugoslavenski rudar i udarnik. U vrijeme komunizma služio je kao model uzornog radnika, zbog čega je i završio na novčanici. Taj siromašni rudar iz rudnika u Brezi (BiH) postao je poznat kada je oborio svjetski rekord u kopanju ugljena koji je dotada držao sovjetski rudar Aleksej Stahanov. Obaranje ovog rekorda je dobro došlo tadašnjoj državnoj propagandi (osobito zbog Informbiroa i sukoba s SSSR-om) koja je Sirotanovića iskoristila za svoje potrebe.

Zbog ovog iznimnog uspjeha sam je Tito Sirotanoviću ponudio ispunjenje bilo koje njegove želje, na što je Sirotanović izjavio da mu samo treba veća lopata. Tito mu je ispunio želju i napravljena je veća rudarska lopata, koja je dobila naziv „sirotanovićka“. Država mu se odužila i kućom koju mu je sagradila u njegovom selu Trtorići.

Izvor: Wikipedija
Slike: Wikipedija i Ron Wise Banknotes

Ključne riječi: Jugoslavija, novčanice, Arif Heralić, radnik u željezari, portret, 1000 dinara, 10 dinara
Keywords: Yugoslavia, banknotes, Arif Heralic, steel worker, portrait, 1000 dinars, 10 dinars


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

- 03:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #