Hrvatska numizmatika

srijeda, 11.04.2007.

Kulini - fantazijski papirni novac Bosne i Hercegovine

Više od petnaest godina je numizmatičkoj javnosti poznat pojam “kulin”. O tom papirnom novcu se znalo jako malo i to na osnovu nekoliko dostupnih kratkih novinskih vijesti i kopija slika jedne od tih novčanica. Od nedavno se situacija promijenila, pa je na svjetlost dana izašao originalni materijal, koji je otkupio g. Magbul Škoro. Zahvaljujući ovom sarajevskom kolekcionaru i njegovoj spremnosti da autoru ovog rada stavi na raspolaganje materijal i dokumentaciju o kulinima danas smo u stanju u potpunosti rekonstruirati ovu epizodu bosanskohercegovačke notafilije.
 
U skladu sa numizmatičkim pojmovima ovaj novac se može svrstati u propagandna, odnosno fantazijska izdanja. Dr. Turk drži da se, u slučaju fantazijskog novca, radi o medaljama.
 
Iako se u slučaju kulina radi o papirnom novcu, materijal od kojeg je izrađen ne može promijeniti njegovu suštinu, pa se i ovakva izdanja mogu definirati kao fantazijska, u prilog čemu govori i brojan, slični papirni materijal izdat tokom zadnjih godina širom svijeta, a posebno na području bivše SFR Jugoslavije.
 
Poplava raznih propagandnih – fantazijskih papirnih izdanja, na području saveznih republika bivše SFRJ, od kraja 1989. do 1992. godine posljedica je, ali i svojevrsno svjedočanstvo disolucije te zemlje. Ona su odraz pritiska javnosti i pojedinaca na vlasti budućih samostalnih država, kako bi preduzele korake u preuzimanju monetarne politike iz ruku nestajućih saveznih organa. Gdje su pritisak i raspoloženje javnosti bili najjači uslijedili su najraniji primjeri ovakvog novca. Vidi cijeli članak.

Autor: Amer Sulejmanagić

Ključne riječi: Bosna i Hercegovina, papirni novac, fantazijski novac, kulin
Keywords: Bosnia and Herzegovina, paper money, fantasy money, kulin


It-medija – SEO optimizacija
It-medija – usluge SEO optimizacije - budite među prvima na Google-u!

- 14:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #