Hrvatska numizmatika

ponedjeljak, 02.04.2007.

Arif Heralić, lik s novčanice od 1.000 i 10 jugoslavenskih dinara

Arif Heralić lik s novčanice od 1.000 i 10 jugoslavenskih dinara

Arif Heralić je bio radnik željezare u Zenici, ulagač u SM peći u čeličani. Umro je ranih sedamdesetih godina u krajnjoj bijedi i siromaštvu kao invalid rada. Imao je 11 djece, od kojih je tek sedmoro preživjelo tužnu romsku sudbinu. O smrti Arifa Heralića objavljena je sljedeća kratka vijest u beogradskim "Večernjim novostima" od 17. lipnja 1971. godine:

"U Zenici je juče, posle duže bolesti, umro Arif Heralić, radnik zeničke železare i višestruki udarnik, čiji je lik bio na novčanici od 1000 starih dinara. On je u železari radio na teškim poslovima i pre nekoliko godina je oboleo. Zbog toga je penzionisan".

Arifa Heralića se vrlo često mješa s jednim drugim likom s novčanice: Alijom Sirotanovićem koji se nalazi na novčanici od 20.000 dinara iz 1987.

Alija Sirotanović

Alija Sirotanović je bio poznati jugoslavenski rudar i udarnik. U vrijeme komunizma služio je kao model uzornog radnika, zbog čega je i završio na novčanici. Taj siromašni rudar iz rudnika u Brezi (BiH) postao je poznat kada je oborio svjetski rekord u kopanju ugljena koji je dotada držao sovjetski rudar Aleksej Stahanov. Obaranje ovog rekorda je dobro došlo tadašnjoj državnoj propagandi (osobito zbog Informbiroa i sukoba s SSSR-om) koja je Sirotanovića iskoristila za svoje potrebe.

Zbog ovog iznimnog uspjeha sam je Tito Sirotanoviću ponudio ispunjenje bilo koje njegove želje, na što je Sirotanović izjavio da mu samo treba veća lopata. Tito mu je ispunio želju i napravljena je veća rudarska lopata, koja je dobila naziv „sirotanovićka“. Država mu se odužila i kućom koju mu je sagradila u njegovom selu Trtorići.

Izvor: Wikipedija
Slike: Wikipedija i Ron Wise Banknotes

Ključne riječi: Jugoslavija, novčanice, Arif Heralić, radnik u željezari, portret, 1000 dinara, 10 dinara
Keywords: Yugoslavia, banknotes, Arif Heralic, steel worker, portrait, 1000 dinars, 10 dinars


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

- 03:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #