Hrvatska numizmatika

nedjelja, 04.03.2007.

Ukratko o numizmatici na Serbian cafe-u

Evo, da pocnemo. Razmišljao sam kojim redosledom bi bilo najbolje da krenem I onda sam ipak odlucio da sve one koji tek nameravaju da pocnu da se bave numizmatikom dam prvo nekoliko uvodnih napomena, tek toliko da greške , koje će svako od njih praviti u početku, budu ipak svedene na minimum. Tako bi prvo zeleo da Vam obratim paznju na neophodne pripreme koji trebate izvrsiti pre nego što se upustite u bilo kakvu nabavku starog novca. Znam, da će to vama izgledati kao odlaganje vaseg početka, ali verujte u vasem je interesu da se pravilno pripremite jer će onda I vasi troskovi sutra biti manji.

Dakle, ja bih prvo nešto rekao o neophodnoj literaturi koja Vam je potrebna, zatim o postojanju zvanicnih numizmatickih klubova I organizacija kod nas (smatram da se napori svakog kolekcionara koji želi da ima sto bolju I vredniju zbirku najbolje mogu artikulisati delovanjem u okviru zvanicnog a nikako „crnog” trzista), takođe će biti reci I o pravilnom cuvanju I ciscenju novca I naravno o gradiranju kvaliteta novca sto je posebno važno, jer na zalost, cena najviše zavisi (pored retkosti) od stepena ocuvanosti bilo kovanice ili papirnog novca.

Znate I sami da se skupljanje starog novca naziva numizmatika ali manji broj vas zna da se sakupljanje papirnih novcanica zvanicno zove notafilija (notaphilia). Najcesce kolekcionari skupljaju I „papir” I „metal”, sto naravno nikako ne cudi jer je to u osnovi jedna ista stvar – novac.

Cijeli članak pogledajte ovdje.

Izvor: Serbian cafe

Ključne riječi: numizmatika, Jugoslavija, Srbija, Crna Gora, zlatnici, literatura
Keywords: numismatics, Yugoslavia, Serbia, Montenegro, gold coins, literature


It-medija – SEO optimizacija
It-medija – usluge SEO optimizacije - budite među prvima na Google-u!

- 22:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #