Hrvatska numizmatika

petak, 23.02.2007.

Funkcije i karakter punovrijednog (zlatnog) novca u suvremenoj papirnoj valuti i njegova transformacija u tzv. numizmatičke vrednote

Zlatni kovani novacIstražujući pravni aspekt jugoslavenskih dukata, kovanih 30-tih godina u ondašnjoj Kraljevini Jugoslaviji došao sam do zaključka da oni nisu, niti mogu biti, punovrijedni novac u klasičnom smislu te riječi, jer im manjkaju izvjesni atributi. I zaista: i u tekstu propisana na temelju kojeg su iskovani naišao sam explicite naznačeno da dukati nisu novac već roba. Odmah mi se nametnuo slijedeći problem: što bi bilo da je zakonodavac takvu robu ipak proglasio novcem? Što biva uopće sa suvremenim zlatnini novcem; u čemu je on doista kurentni (recentni) novac, u čemu je nešto drugo i što je »to drugo«. Daljnje istraživanje ovog problema kao i izvjesne recenzentske primjedbe (posebno one koje sam tek djelomično prihvatio, iako se odnose na teoretsko-historijski dio, a to je materija iz točaka 2-5 ovog rada) ponukali su me da rad na ovom problemu nastavim i prezentiram ga javnosti u numizmatičkom časopisu, pošto mu je karakter takav da pretežno ovdje i spada. (vidi cijeli članak [pdf]).

Autor: Nenad Gvozdanović
Izvor: Numizmatički vjesnik br. 2, Split, 1982.

Ključne riječi: numizmatika, zlatni novac, funkcije novca
Keywords: numismatics, gold money, functions of money


forum Hrvatska numizmatika
Hrvatski numizmatički forum - rasprave iz svijeta numizmatike.

- 19:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 16.02.2007.

Uskoro novi katalog za kovani i papirni novac Jugoslavije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije

NaslovnicaU pripremi je novi katalog kovanog i papirnog novca bivše Jugoslavije, te zemalja nasljednica: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, naziva: The Guide to Coins and Banknotes of Yugoslavia, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia.

Iz uvoda: ...dosada je napisano mnogo knjiga i radova na temu moderne numizmatike na području bivše Jugoslavije, no nažalost većina njih obuhvaća samo jedno područje numizmatike (kovani ili papirni novac) ili samo jedno geografsko područje ili državu. Kako je interes za modernu numizmatiku s područja bivše Jugoslavije uvijek velik, a ne postoji katalog koji bi obuhvaćao na jednom mjestu sve ono što sakupljače zanima, postoji potreba za jednom ovakvom knjigom, priručnikom, koji na jednostavan i pregledan način prikazuje sve redovne kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije...

Katalog na više od 500 stranica formata A5, kroz slike i tekst obrađuje sva najvažnija područja moderne numizmatike bivše Jugoslavije i zemalja nasljednica od 1868. do danas. Sav materijal u katalogu predstavljen je ilustracijama, te najvažnijim podacima koji su interesantni sakupljačima. Katalog je jednostavan i pregledan, te praktičnog (džepnog) formata, tako da se može nositi posvuda sa sobom. Katalog je pisan na engleskom jeziku.

Prikaz kovanog novca
















Kovani novac je obrađen po principu: država – nominala – tip – godište. Svaki tip kovanog novca nosi svoj kataloški broj. Za primjerke kod kojih postoje varijante (odstupanja u dizajnu, metalu, tipu kovanja, probna i redovna kovanja u poliranoj ploči), kataloški broj prikazan je u obliku decimalnog broja. Pored kataloškog broja, prikazane su reference, odn. kataloški brojevi iz drugih poznatih kataloga. Slike kovanog novca su prikazane u prirodnoj veličini. Ispod slike, nalaze se podaci o: sastavu metala, promjeru, masi (i masi plemenitih metala: ASW, AGW), obodu, te tipu kovanja. Isto tako, prikazana su godišta kada je novac kovan, naziv kovnice, veličina emisije, te kataloška vrijednost izražena u eurima za svaki stupanj očuvanosti.

Prikaz papirnog novca















Papirni novac je također obrađen po principu: država – nominala – tip – godište. Svaki tip nosi svoj kataloški broj, ako postoje varijante (specimeni, nulti serijski brojevi, primjerci bez serijskog broja, različiti vodoznak...), kataloški broj prikazan je u obliku decimalnog broja. Kao i kod kovanog novca, prikazane su reference na druge kataloge. Pored tipova i varijanti, obrađene su i varijante serijskog broja tamo gdje one postoje. Slike papirnog novca su radi preglednosti i praktičnosti umanjene. Ispod njih, prikazani su: datum izdanja, te kataloške vrijednosti u eurima za svaki stupanj očuvanosti.


Katalog obrađuje sljedeća područja:

KOVANI NOVAC

1. Slovenija (Republika Slovenija – sva redovna i prigodna izdanja od 1992. do 2006., Republika Slovenija u Europskoj Uniji – slovenski euri)

2. Hrvatska (Nezavisna Država Hrvatska – redovna izdanja i zlatnici, Republika Hrvatska – sva redovna i prigodna izdanja od 1993. do 2007.)

3. Bosna i Hercegovina (Republika Bosna i Hercegovina – Pobjoy izdanja prigodnog novca, Bosna i Hercegovina – redovna izdanja od 1998. do 2005.)

4. Jugoslavija (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca – redovna izdanja od 1920. do 1925., Kraljevina Jugoslavija – redovna izdanja od 1931. do 1938. i dukati, Demokratska Federativna Jugoslavija – redovna izdanja, Federativna Narodna Republika Jugoslavija – redovna izdanja od 1953. do 1955., Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija – redovna i prigodna izdanja od 1963. do 1992., Savezna Republika Jugoslavija – redovna i prigodna izdanja od 1992. do 2002.)

5. Srbija (Knjaževina Srbija – redovna izdanja od 1868. do 1879., Kraljevina Srbija – redovna izdanja od 1883. do 1917., Srbija u 2.svj. ratu – redovna izdanja od 1942. do 1943., Republika Srbija – redovna i prigodna izdanja od 2003. do 2006.)

6. Crna Gora (Knjaževina Crna Gora – redovna izdanja od 1906. do 1910., Kraljevina Crna Gora – redovna izdanja od 1910. do 1914.)

7. Makedonija (Republika Makedonija – redovna i prigodna izdanja od 1993. do 2007.)

Prikaz kovanog novca

























PAPIRNATI NOVAC

1. Slovenija (Slovenija u 2.svj. ratu – izdanja Denarnog zavoda i Ljubljanske provincije, Republika Slovenija – bon izdanja od 1990. do 1992. i redovna izdanja od 1992. do 2005.)

2. Hrvatska (Nezavisna Država Hrvatska i Hrvatska u 2.svj.ratu. – redovna izdanja od 1941. do 1943., te izdanja Banke za Istru, Rijeku i Slovensko primorje, Republika Hrvatska – redovna izdanja od 1991. do 2004., te okupacijska izdanja „RSK“ od 1992. do 1994.)

3. Bosna i Hercegovina (Republika Bosna i Hercegovina – preštampana izdanja SFRJ, izdanja vlade Republike BiH, te lokalna izdanja: Sarajevo, Travnik... kao i izdanja Republike Srpske, Bosna i Hercegovina – izdanja od 1998. do 2002.)

4. Jugoslavija (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca – redovna izdanja od 1919. do 1926., Kraljevina Jugoslavija – redovna izdanja od 1929. do 1939., te izdanja izbjegličke vlade u Londonu, Demokratska Federativna Jugoslavija – redovna izdanja 1944., Federativna Narodna Republika Jugoslavija – redovna izdanja od 1946. do 1955., te Informbiro izdanja 1950., Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija – redovna izdanja od 1963. do 1991., Savezna Republika Jugoslavija – redovna izdanja od 1992. do 2002.)

5. Srbija (Knjaževina Srbija – redovna izdanja 1876., Kraljevina Srbija – redovna izdanja od 1885. do 1918., te preštampana izdanja u 1.svj. ratu, Srbija u 2.svj. ratu – redovna izdanja od 1941. do 1943., Republika Srbija – redovna izdanja od 2003. do 2006.)

6. Crna Gora (Kraljevina Crna Gora – redovna izdanja od 1912. do 1914., te preštampana izdanja u 1.svj. ratu i Austrijska okupacijska izdanja, Crna Gora u 2.svj. ratu – preštampana izdanja Kraljevine Jugoslavije)

7. Makedonija (Republika Makedonija – redovna izdanja od 1992. do 2007.).

Prikaz papirnog novca






















Katalog se nalazi u jednoj od završnih faza obrade i trebao bi izaći iz tiska u travnju ove godine. Cijena po izlasku iz tiska će biti 25,00 eura (oko 180,00 kuna). Za trgovce i kupce više primjeraka postoji i popust (rabat). Svi zainteresirani, koji žele unaprijed rezervirati svoj primjerak, mogu se javiti na e-mail: zviscevic@gmail.com. Za sve ostale upite i informacije, također se možete javiti na dani e-mail.

OGLAŠAVANJE U KATALOGU
Pozivaju se ovom prilikom svi zainteresirani trgovci numizmatikom, te ostali koji žele svoju reklamu na stranicama kataloga da rezerviraju svoj oglasni prostor u ovom izdanju i na taj način unaprijede svoju trgovinu, a ujedno i pomognu izdavanju ovog kataloga. Cijene oglasa su: cijela stranica – 200 kn (27 EUR); pola stranice – 100 kn (14 EUR); četvrtina stranice – 50 kn (7 EUR). Kontakt na e-mail: zviscevic@gmail.com

Ključne riječi: numizmatički katalog, kovani novac, papirni novac, Hrvatska, Slovenija, Jugoslavija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija
Keywords: numismatic catalog, coins, banknotes, Croatia, Slovenia, Yugoslavia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia


Unicel prijevodi

- 03:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.02.2007.

Forum Numizmatičkog društva Slovenije

Forum numizmatičkog društva Slovenije

Svi koje zanimaju rasprave iz numizmatike, osobito iz naše susjedne Slovenije, mogu se uključiti u rasprave na forumu Numizmatičkog društva Slovenije. Forum pogledajte na: http://ndsnumizmatika.mojforum.si/

Izvor: Numizmatičko društvo Slovenije

Ključne riječi: Numizmatičko društvo Slovenije, forum, diskusije
Keywords: Numismatic Association of Slovenia, forum, discussion


It-medija – SEO optimizacija
It-medija – usluge SEO optimizacije - budite među prvima na Google-u!

- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.02.2007.

Novi kovani novac u izdanju Narodne banke Srbije

Srbija, 1 i 5 dinara 2006.Pored novog apoena od 2 dinara s godištem 2006., Narodna banka Srbije pustila je u optjecaj i apoene od 1 i 5 dinara s novim godištem (2006.). Kovanice od 1 i 5 dinara 2006. po svojim su karakteristikama identične primjercima iz 2005., osim što nose oznaku godišta "2006."

Ključne riječi: kovani novac, Srbija, 1 dinar, 5 dinara, 2006.
Keywords: coins, Serbia, 1 dinar, 5 dinars, 2006


forum Hrvatska numizmatika
Hrvatski numizmatički forum - rasprave iz svijeta numizmatike.

- 20:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 13.02.2007.

DEM novac iz nužde u Bosni i Hercegovini

Novac iz nužde u Bosni i HercegoviniNjemački autor Jürgen Klotz izdao je još jedan zanimljiv katalog koji se bavi papirnim novcem iz nužde izdavanim za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, a koji nosi oznaku vrijednosti u njemačkim markama.

Katalog obrađuje sljedeća područja (izvučeno iz sadržaja):

A. Offiziell gültige Regionalausgaben
1. Bihać: Landkreis Bihać
2. Bihać: Wirtschaftsbank Bihać
3. Bihać: Postverwaltungstelle Bihać
4. Bugojno: Finanzsekretäriat der Stadt Bugojno
5. Goražde: Landkreis Goražde
6. Gornji Vakuf: Landkreis Gornji Vakuf
7. Mostar: Landkreis Mostar
8. Tešanj: Stadt Tešanj
9. Travnik: Wirtschaftsbank Travnik

B. Eingeschränkt gültige und private Ausgaben
1. Banja Luka: Savez Syndikata BiH
2. Bihać : Aduna
3. Bihać : Cafe Centar
4. Bihać : Cafe Bar Efam
5. Bihać : Cafe Jolly
6. Bihać : Cafe Bar Fair Play
7. Bihać: Restoran Gurman
8. Bihać: Cafe Bar M
9. Bihać: P.P. MB
10. Bihać: Cafe Bar Mirjam
11. Bihać : PP Hardrock Oskar
12. Bihać: Konditoraei Ozimice
13. Bihać: Cafe Bar Pegaz
14. Bihać: Restoran Pizzeria RB
15. Jošavka: Čelinac: Popovic Turs
16. Konjic: Cevabdžinica ABA
17. Konjic: Cafe Bar Adagio
18. Konjic: Cafe Art

DM-Notgeld in Bosnien & Herzegowina
19. Konjic: Cafe Ami
20. Konjic: Cafe Bar AS
21. Konjic: Cafe Bar BB
22. Konjic: Cafe Big Ben
23. Konjic: Gradska Pekara
24. Konjic: Cafe M&P
25. Konjic: Cafe Bar MTV
26. Konjic: Cafe Palma
27. Konjic: Cafe Bar Flip
28. Krupa: Cafe Vrbas
29. Maglaj: Bosnaprevoz
30. Maglaj: Šeki 6
31. Maglaj: Gewerbeamt
32. Prnjavor: Industriekonfektion
33. Sarajevo: Bilbo
34. Sarajevo: Iniss Club Premier
35. Sarajevo: Pizzeria Enco
36. Sarajevo: Cafe Slastičarna Foaje
37. Sarajevo: Graphic Car d.o.o. Restoran Can Can
38. Sarajevo: Vindex
39. Tešanj: Konditorei Dizdarević
40. Zenica: Cafe Fenix
41. Zenica: UTTP Horse
42. Zenica: Restoran Inžinjering
43. Zenica: Restoran Lav
44. Zenica: Market-Komerc
45. Zenica: Cafe Metro, Dallas,..
46. Zenica: Restoran Kod Rasima
47. Zenica: Cafe Bar Subway
48. Zenica: Restoran Ušce
49. Zenica: Centar Vojnih Škola

Vorsicht: Fälschungen zum Schaden der Sammler

Katalog je izdan u obliku CD-a u PDF formatu, a možete ga naručiti ovdje po cijeni od 12,00 EUR + poštarina.

Izvor: www.klotz-papermoney.de

Ključne riječi: Bosna i Hercegovina, papirni novac, novac iz nužde, njemačka marka, katalog
Keywords: Bosnia and Herzegovina, paper money, emergency issues, german mark, catalog, catalogue


Unicel prijevodi

- 01:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.02.2007.

Predstavljanje srebrnog kovanog novca "Ivan Meštrović" u Hrvatskoj narodnoj banci, 12. veljače 2007.

U Hrvatskoj narodnoj banci predstavljen je 12. veljače 2007. godine srebrni kovani novac posvećen velikom hrvatskom kiparu Ivanu Meštroviću. Taj je kovani novac Hrvatska narodna banka pripremila i izdala u suradnji s irskom središnjom bankom - Central Bank and Financial Services Authority of Ireland. Poveznica za taj poduhvat nađena je u radu "Djevojka s harfom" što ga je naš svjetski priznati umjetnik izradio 1927. godine na poticaj znamenitog irskog pjesnika Williama Butlera Yeatsa, kao predložak za prve kovanice Slobodne Republike Irske. Promociji hrvatskog izdanja prisustvovali su dužnosnici hrvatske središnje banke na čelu s guvernerom HNB-a dr. Željkom Rohatinskim, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Polančec i drugi predstavnici hrvatske Vlade, Gerard Danaher, član Savjeta irske središnje banke i počasni konzul Republike Hrvatske za Irsku, Louis O'Byrne, viceguverner irske središnje banke, Jillian O'Keeffe, zamjenica irskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj i drugi gosti.

O srebrnjaku "Ivan Meštrović" - promotivni letak "Djevojka s harfom"

Izvor: Hrvatska narodna banka

It-medija – SEO optimizacija
It-medija – usluge SEO optimizacije - budite među prvima na Google-u!

- 23:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.02.2007.

Redizajnirana internet stranica Hrvatskog numizmatičkog društva

Nova stranica Hrvatskog numizmatičkog društva

Hrvatsko numizmatičko društvo odlučilo je redizajnirati svoju internet stranicu. Nadamo se da će ova biti puno sadržajnija i češće ažurirana od dosadašnje. Stranicu možete pogledati na: www.hrvatskonumizmatickodrustvo.hr

Izvor: Hrvatsko numizmatičko društvo

Ključne riječi: Hrvatsko numizmatičko društvo, internet stranica
Keywords: Croatian Numismatic Association, internet web site


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 20:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 09.02.2007.

Prigodni srebrni kovani novac „Ivan Meštrović“

Prigodni srebrni kovani novac - Ivan MeštrovićHrvatska narodna banka izdaje prigodni srebrni kovani novac posvećen Ivanu Meštroviću, najpoznatijem i najslavnijem hrvatskom kiparu te jednom od najvećih suvremenih svjetskih umjetnika.

Hrvatska narodna banka izdaje ovaj prigodni srebrni kovani novac u suradnji s Central Bank & Financial Services Authority of Ireland koristeći se kao poveznicom radom Ivana Meštrovića »Djevojka s harfom«, koji je autor 1927. izradio kao predložak za kovani novac Republike Irske u sklopu međunarodnog natječaja, a kojim se motivom od 1965. Central Bank & Financial Services Authority of Ireland koristi na svom službenom pečatu.

Hrvatska narodna banka izdaje prigodni srebrni kovani novac nominiran u kunama, a Central Bank & Financial Services Authority of Ireland istodobno izdaje prigodni srebrni kovani novac nominiran u eurima, a obje se kao zajedničkim motivom na licu prigodnoga srebrnoga kovanog novca koriste radom Ivana Meštrovića »Djevojka s harfom« u nakani da učvrste suradnju Republike Hrvatske i Republike Irske i na tom području djelovanja.

Prigodni srebrni kovani novac Hrvatska narodna banka izdaje u apoenu od 150 kuna, u količini od 3 000 komada i u ukupnom iznosu od 450.000,00 kuna.

Prigodni srebrni kovani novac bit će izrađen od srebra stupnja čistoće 925/1000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva. Srebrni kovani novac imat će masu od 24 grama i promjer od 37 milimetara.

Prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je rada Ivana Meštrovića »Djevojka s harfom«. Uz rub, kružno s lijeve na desnu stranu, ispisan je tekst »IVAN MEŠTROVIĆ« te godine »1883. – 1962.«.

5. Prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je dvaju kvadrata i dvaju listova djeteline, simbola Republike Hrvatske i Republike Irske. Kvadrati i listovi djeteline postavljeni su naizmjenično u dvije vodoravne razine, spojeni vrhovima u središnjem dijelu. Unutar gornjega lijevog kvadrata ispisana je godina izdanja »2007.«, dok je u donjemu desnom kvadratu prikaz grba Republike Hrvatske. U gornjoj polovici, polukružno uz rub, ispisan je tekst »REPUBLIKA HRVATSKA«. U donjoj polovici, uz rub, ispisana je oznaka nominalne vrijednosti »150« i oznaka novčane jedinice »KUNA«.

Obod je prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 150 kuna gladak.

Autor je motiva na licu prigodnoga srebrnoga kovanog novca Ivan Meštrović. Autor je motiva na naličju prigodnoga srebrnoga kovanog novca i cjelokupnog dizajna prigodnoga srebrnoga kovanog novca Damir Mataušić.

Hrvatska narodna banka od ukupno iskazane količine prigodnoga srebrnoga kovanog novca iz 1000 primjeraka prodavat će u pojedinačnom pakiranju po cijeni od 300,00 kuna za komad.

Hrvatska narodna banka od ukupno iskazane količine prigodnoga srebrnoga kovanog novca 1000 primjeraka razmijenit će s Central Bank & Financial Services Authority of Ireland za 1000 primjeraka prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 15 eura radi formiranja kompleta s hrvatskim i irskim izdanjem.

Hrvatska narodna banka od ukupno iskazane količine prigodnoga srebrnoga kovanog novca 1000 primjeraka prodavat će u kompletu s prigodnim srebrnim kovanim novcem od 15 eura koji izdaje Central Bank & Financial Services Authority of Ireland, po cijeni od 750,00 kuna za komplet.
Prodaju prigodnoga srebrnoga kovanog novca iz točke 8. ove odluke obavljat će Hrvatska narodna banka.

Prigodni srebrni kovani novac pustit će se u prodaju 1. veljače 2007.

Izvor: Odluka o izdavanju i prodaji prigodnoga srebrnoga kovanog novca »Ivan Meštrović«
Slika: Hrvatska narodna banka

Ključne riječi: Hrvatska, 150 kuna, Irska, 15 eura, srebrni kovani novac, Meštrović
Keywords: Croatia, 150 kuna, Ireland, 15 euro, silver coin, Mestrovic


Odluka o puštanju u optjecaj kovanog novca kuna i lipa s oznakom godine kovanja »2007.«
Kovani novac kuna i lipa s oznakom godine kovanja »2007.«, izdan u skladu s Odlukom o izdavanju novčanica i kovanog novca koji glase na novčanu jedinicu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 37/1994., 44/1994. i 68/1994.) s istovjetnim osnovnim obilježjima (osim godine kovanja) utvrđenima u Odluci o apoenima i osnovnim obilježjima novčanica i kovanog novca kune i lipe (»Narodne novine«, br. 37/1994.), pušta se u optjecaj 29. siječnja 2007.


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 14:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.02.2007.

Bilteni "Kovani novac Republike Hrvatske 2005-2006"

Kovani novac Republike Hrvatske 2005-2006Svi koji se koriste katalogom Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas (koji obrađuje razdoblje od 1993. do 2004.), mogu upotpuniti svoj katalog sa ova dva biltena koji donose podatke o izdanjima iz 2005. i 2006. godine. Bilteni se nalaze u PDF formatu i mogu se besplatno skinuti ovdje: Optjecajni novac; Prigodni srebrni novac. Uz ove dodatke, navedeni katalog ostaje i dalje aktualna literatura za sve one koji se bave skupljanjem našeg novca.

Katalog Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas se još uvijek može naručiti na e-mail: zviscevic@gmail.com. Cijena je 75,00 kn + poštarina.

Unicel prijevodi

- 23:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #