Hrvatska numizmatika

petak, 09.02.2007.

Prigodni srebrni kovani novac „Ivan Meštrović“

Prigodni srebrni kovani novac - Ivan MeštrovićHrvatska narodna banka izdaje prigodni srebrni kovani novac posvećen Ivanu Meštroviću, najpoznatijem i najslavnijem hrvatskom kiparu te jednom od najvećih suvremenih svjetskih umjetnika.

Hrvatska narodna banka izdaje ovaj prigodni srebrni kovani novac u suradnji s Central Bank & Financial Services Authority of Ireland koristeći se kao poveznicom radom Ivana Meštrovića »Djevojka s harfom«, koji je autor 1927. izradio kao predložak za kovani novac Republike Irske u sklopu međunarodnog natječaja, a kojim se motivom od 1965. Central Bank & Financial Services Authority of Ireland koristi na svom službenom pečatu.

Hrvatska narodna banka izdaje prigodni srebrni kovani novac nominiran u kunama, a Central Bank & Financial Services Authority of Ireland istodobno izdaje prigodni srebrni kovani novac nominiran u eurima, a obje se kao zajedničkim motivom na licu prigodnoga srebrnoga kovanog novca koriste radom Ivana Meštrovića »Djevojka s harfom« u nakani da učvrste suradnju Republike Hrvatske i Republike Irske i na tom području djelovanja.

Prigodni srebrni kovani novac Hrvatska narodna banka izdaje u apoenu od 150 kuna, u količini od 3 000 komada i u ukupnom iznosu od 450.000,00 kuna.

Prigodni srebrni kovani novac bit će izrađen od srebra stupnja čistoće 925/1000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva. Srebrni kovani novac imat će masu od 24 grama i promjer od 37 milimetara.

Prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je rada Ivana Meštrovića »Djevojka s harfom«. Uz rub, kružno s lijeve na desnu stranu, ispisan je tekst »IVAN MEŠTROVIĆ« te godine »1883. – 1962.«.

5. Prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je dvaju kvadrata i dvaju listova djeteline, simbola Republike Hrvatske i Republike Irske. Kvadrati i listovi djeteline postavljeni su naizmjenično u dvije vodoravne razine, spojeni vrhovima u središnjem dijelu. Unutar gornjega lijevog kvadrata ispisana je godina izdanja »2007.«, dok je u donjemu desnom kvadratu prikaz grba Republike Hrvatske. U gornjoj polovici, polukružno uz rub, ispisan je tekst »REPUBLIKA HRVATSKA«. U donjoj polovici, uz rub, ispisana je oznaka nominalne vrijednosti »150« i oznaka novčane jedinice »KUNA«.

Obod je prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 150 kuna gladak.

Autor je motiva na licu prigodnoga srebrnoga kovanog novca Ivan Meštrović. Autor je motiva na naličju prigodnoga srebrnoga kovanog novca i cjelokupnog dizajna prigodnoga srebrnoga kovanog novca Damir Mataušić.

Hrvatska narodna banka od ukupno iskazane količine prigodnoga srebrnoga kovanog novca iz 1000 primjeraka prodavat će u pojedinačnom pakiranju po cijeni od 300,00 kuna za komad.

Hrvatska narodna banka od ukupno iskazane količine prigodnoga srebrnoga kovanog novca 1000 primjeraka razmijenit će s Central Bank & Financial Services Authority of Ireland za 1000 primjeraka prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 15 eura radi formiranja kompleta s hrvatskim i irskim izdanjem.

Hrvatska narodna banka od ukupno iskazane količine prigodnoga srebrnoga kovanog novca 1000 primjeraka prodavat će u kompletu s prigodnim srebrnim kovanim novcem od 15 eura koji izdaje Central Bank & Financial Services Authority of Ireland, po cijeni od 750,00 kuna za komplet.
Prodaju prigodnoga srebrnoga kovanog novca iz točke 8. ove odluke obavljat će Hrvatska narodna banka.

Prigodni srebrni kovani novac pustit će se u prodaju 1. veljače 2007.

Izvor: Odluka o izdavanju i prodaji prigodnoga srebrnoga kovanog novca »Ivan Meštrović«
Slika: Hrvatska narodna banka

Ključne riječi: Hrvatska, 150 kuna, Irska, 15 eura, srebrni kovani novac, Meštrović
Keywords: Croatia, 150 kuna, Ireland, 15 euro, silver coin, Mestrovic


Odluka o puštanju u optjecaj kovanog novca kuna i lipa s oznakom godine kovanja »2007.«
Kovani novac kuna i lipa s oznakom godine kovanja »2007.«, izdan u skladu s Odlukom o izdavanju novčanica i kovanog novca koji glase na novčanu jedinicu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 37/1994., 44/1994. i 68/1994.) s istovjetnim osnovnim obilježjima (osim godine kovanja) utvrđenima u Odluci o apoenima i osnovnim obilježjima novčanica i kovanog novca kune i lipe (»Narodne novine«, br. 37/1994.), pušta se u optjecaj 29. siječnja 2007.


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

- 14:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #