Hrvatska numizmatika

četvrtak, 15.12.2005.

Vrijednosni bon tzv. "RS Krajine" od 50.000 dinara s numeracijom i žigom

50.000 dinara s numeracijom i pečatomNakon srpske pobune u Hrvatskoj i uspostave tzv. "Republike Srpske Krajine", pobunjeničke su vlasti odlučile izdavati svoje novčanice koje su tiskane u Beogradu. No osim novčanica namjenjenih optjecaju, iste su vlasti pripremile i seriju vrijednosnih bonova koji su trebali biti izdavani upisnicima zajama za obranu tzv. "RSK". No, ovi bonovi nisu nikada bili pušteni u promet, niti je zajam ikad raspisan. (vidi članak Pukanić-Krasnov: Pobunjeni Srbi u Republici Hrvatskoj osnovali „Krajinu“ i izdali svoje novčanice 1992.-1994., NV, 1998.).

vrijednosni bonoviSpomenuti bonovi tiskani su u nominalama od 10.000, 20.000 i 50.000 dinara. Do sada poznati primjerci nisu imali numeraciju, niti pečat na sebi (iako za to imaju predviđeno mjesto). No, naš član Veljko Guduraš iz Županje došao je u posjed bona od 50.000 dinara koji na sebi ima serijski broj, žig i potpis (vidi veću sliku). Serijski broj je otisnut u crvenoj boji i sadrži oznaku "No" i 5 znamenki (u konkretnom slučaju radi se o serijskom broju: "No 00009"). Pečat je kružnog oblika sa slabo vidljivim tekstom "Republika Srpska Krajina - Ministarstvo unutrašnjih poslova - ********** unutrašnja kontrola - Vukovar", a u sredini se nalazi grb. Potpis nije čitak.

Ovo je svakako zanimljiv podatak pošto je poznato da primjerci sa numeracijom ili sa žigovima nisu bili dosad poznati. Ukoliko netko ima više saznanja o ovom bonu, svakako neka ostavi komentar, odn. javi se na e-mail: veljko.guduras@vk.t-com.hr ili zviscevic@gmail.com.

Naravno, kod ovakvih slučajeva treba postojati i stanoviti oprez, jer je moguće da se radi o naknadno numeriranoj, odn. pečatiranoj novčanici (tj. nepostojećem izdanju). Osobito treba biti oprezan pošto je opće poznato da su ovi vrijednosni bonovi rijetki na tržištu, a i cijena im je poprilično visoka.

Coins Banknotes Militaria Store

- 00:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #