Hrvatska numizmatika

petak, 04.11.2005.

Sve varijante hrvatskih novčanica od 10 kuna

Prvo izdanje

Prvo izdanje novčanice od 10 kuna s datumom 31. listopada 1993. sa prevladavajućom ljubičastom bojom. Pušteno je u optjecaj 31. svibnja 1994., ali je nakon nekog vremena povučeno zbog velike sličnosti sa novčanicom od 10 njemačkih maraka. Povlačenje je vršeno zaključno do 1. travnja 2001., te ova novčanica više nije zakonsko sredstvo plaćanja. Jednog dana, svakako će predstavljati numizmatičku zanimljivost i vrijednost. Više o novčanici.

Drugo izdanje

Drugo izdanje kojim je zamjenjeno prvo „problematično“ izdanje nosi datum 15. siječnja 1995., a pušteno je u optjecaj već 30. lipnja 1995. Motivi su ostali isti, samo što je ova novčanica „šarenija“, te prevladavaju siva, smeđa i zelena boja. Više o novčanici.

Treće izdanje

Treće izdanje s datumom 18. lipanj 2001., pušteno je u optjecaj 7. ožujka 2001. i sadrži više zaštitnih elemenata u odnosu na prethodno izdanje, što je djelomično utjecalo na izmjene u dizajnu. Osim toga, izmjenjen je i naziv narodne banke koji glasi: HRVATSKA NARODNA BANKA umjesto dotadašnjeg NARODNA BANKA HRVATSKE. Više o novčanici.

Četvrto izdanje

Obilježavajući 10. obljetnicu puštanja kune u optjecaj, Hrvatska narodna banka izdala je ovu prigodnu novčanicu koja predstavlja četvrto izdanje po redu i nosi datum 30. svibanj 2004. Novčanica je puštena u optjecaj 24. svibnja 2004., dakle 6 dana prije datuma koji novčanica nosi. Osim boljih zaštitnih elemenata kao kod trećeg izdanja i novog naziva banke, na mjestu vodenog znaka otisnut je okomito, u trideset četiri retka, u neprekinutom nizu tekst "DESETA OBLJETNICA HRVATSKOGA NOVCA KUNE I LIPE 2004." Tekst je otisnut mikropismom i tvori pravokutnu podlogu unutar koje je zadebljanjem pojedinih slova i brojki dobiven vidljiv efekt broja "10.". Preko pravokutne podloge u tri je retka bojom koja se prelijeva otisnuta riječ "OBLJETNICA". Na podlozi prevladava narančasta boja. Više o novčanici.

Naše novčanice od 10 kuna svakako predstavljaju jednu od numizmatičkih zanimljivosti s obzirom na već četiri varijante koje su do danas puštene u optjecaj.

Izvor: Hrvatska narodna banka

Unicel prijevodi

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #