HRANIDBA

26.02.2010., petak

Retrogradacija škroba

Škrob je polimer molekula glukoze i javlja se u dva oblika, kao linearni lanac (amiloza) ili kao razgranati lanac (amilopektin). Amiloza je većim dijelom topiva u vodi dok amilopektin nije. Odnos ova dva oblika škroba u žitaricama je dosta konstantan i kreće se 4:1 (iako je razvoj genetike i selekcije doveo do stvaranja sortimenta koji odskače iz ovih okvira). Škrob se nalazi u obliku granula. Pri visokim temperaturama (iznad 60°C) i u prisutnosti vode dolazi do prelaska čvrste amiloze u tekuću i taj se proces naziva želatinizacija. Peletiranje i ekstrudiranje su postupci u kojima je želatinizacija izuzetno bitna. Korisni učinci želatinizacije škroba poznati su ali malo je poznat pojam retrogradacije škroba i kako on utječe na hranu. Hlađenjem nakon peletiranja/ekstrudiranja, molekule želatiniziranog škroba tvore međusobne veze i na taj način istiskuju vodu (zato su pelete kompaktne). No, s daljnjim starenjem želatiniziranog škroba, lanci (pogotovu amiloze) nastavljaju se međusobno vezivati tvoreći na kraju kristale i taj se proces naziva retrogradacija. Retrogradirani škrob je slabo topiv i teže probavljiv (čak i od nativnog škroba). Amilopektin je manje osjetljiv na ovaj proces (manje ga se na početku želatinizira) te je stoga pojava retrogradacije izuzetno bitna u onim peletiranim/ekstrudiranim smjesama koje su bogate amilozom. Kod dugog stajanja takve smjese dolazi do značajne retrogradacije i smanjene probavljivosti (manja ME za monogastrične životinje).
Stoga … imati na umu retrogradaciju, paziti na temperaturu peletiranja/ekstrudiranja, paziti na starost hrane te na količinu probavljivog i rezistentnog škroba u hrani.
Rezistentni škrob … u mnogim istraživanjima pokazalo se da prehrana ljudi velikim količinama rezistentnog škroba izuzetno povoljno utječe na smanjenje pojave raka debelog crijeva … jedan od izvora rezistentnog škroba ili retrogradiranog je stari kruh … zato … polako sa svježim, mirisnim, toplim i mekim kruhom !!!

- 06:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.02.2010., srijeda

Novi EFMC (vodič dobre prakse za proizvođače krmnih smjesa)

Grupacija europskih proizvođača hrane za životinje (FEFAC) objavio je novi EFMC. Novo izdanje izmijenjeno je u pogledu uloge veterinara u propisivanju lijekova i nadgledanju proizvodnje ljekovite hrane za životinje te u mjerama sprečavanja ili minimalizacije mogućnosti carry-ower-a tijekom proizvodnje ljekovite hrane na hranu koja to nije.
Novi EFMC ver. 1.1 možete preuzeti na ovom linku!
Ugodno čitanje ...
- 05:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.02.2010., utorak

Nano-tehnologija 2. dio

Zaštita od mikrobiološkog kvarenja je veoma značajno područje. Naslojavanjem unutrašnjeg dijela ambalaže slojem nano čestica (npr. srebra) produljuje vrijeme trajanja proizvoda upakiranog u dotičnu ambalažu. Uklanjanje neugodnih mirisa putem hrane za životinje. Sustavi za filtraciju vode na farmama. Sustavi za identifikaciju životinja ili proizvoda. Dijagnostika bolesti životinja. Veterinarski lijekovi bazirani na nanotehnologiji.
Ovo je kratak popis segmenata u kojima se primjenjuje nanotehnologija i čiji se proizvodi nalaze na tržištu.
Kako je ova tehnologija prilično nova i poučeni iskustvima nekih prijašnjih sličnih slučajeva na kojima smo naučili (ili smo trebali naučiti) da je neophodan poseban oprez kod uvođenja novih tehnologija u svakodnevni život (kako u davanju zelenog svijetla tako i suprotno u njihovom, nazovimo, zabranjivanju) htio bih skrenuti pažnju na reguliranje prometa ovim proizvodima. Što se tiče hrane za životinje takvi proizvodi bi spadali pod Pravilnik o dodacima hrani za životinje i morali bi proći propisani postupak odobravanja već prema funkcionalnoj grupi kojoj pripadaju. Funkcionalna skupine ide prema glavnom djelovanju ili namjeni proizvoda i ne postoji posebna grupa, nazovimo ju nano grupa. Da li je postupak odobravanja dovoljno siguran da veli … da, ovaj je proizvod siguran za životinju, okoliš ili čovjeka. Institucije koje su zadužene za ovu problematiku uvidjele su ovaj nedostatak tako da je za očekivati posebnu regulaciju ovim proizvodima. Upravo činjenica da se svojstva materijala promijene spuštajući čestice na nano razinu daje nam za pravo širom otvoriti oči, naćuliti uši i zauzeti kritički stav prema novini koja je tu. U SAD-u ne smije se koristiti proizvod koji prema FDA nije proglašen GRAS (Generally Recognized As Safe). U EU se radi okvir za posebnu regulaciju ovih proizvoda. Stoga, kad nam dolaze dobavljači nudeći veliku revoluciju u tehnologiji … uključite gumb kritično razmišljanje.

- 06:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2010., ponedjeljak

Nanotehnologija 1. dio

Odlučio sam potrošiti nekoliko riječi na tehnologiju koja nam galopirajuće dolazi. Svjedoci smo sve češćeg spominjanja nano-tehnologije u raznim prilikama, od usko stručnih krugova do potpuno laičkih i populističkih, a nije rijedak gost u govorima predizbornih nadmudrivanja kao sinonim nečeg neizbježnog i izuzetno korisnog. Nova industrijska revolucija? Zasigurno da. No, zainteresiralo me koliko je ona prisutna u stočarstvu, posebno u proizvodnji hrane za životinje i hranidbi.
Što je to nanotehnologija? Postoji veliki broj definicija i objašnjenja. Bez nekog velikog mudrovanja rekao bih da se nanotehnologija bavi česticama raznih materijala kojih su dimenzije manje od 100 nano metara (nm). Točnije, ako je bilo koja od dimenzija čestice manja od 100 nm, postaje predmetom nanotehnologije. Ove su dimenzije u okvirima atomske, molekularne i makromolekularne razine. Nano-tehnologija proučava njihova svojstva i mogućnosti njihovog mijenjanja. Svojstva materijala na nano razini najčešće se uvelike razlikuju od onih koje taj materijal ima na, nazovimo ih tako, oku vidljivoj razini. Za primjer koliko su te čestice sitne, debljina ljudske vlasi je 80.000 nm. Veličina virusa je oko 50 nm (da me se ne shvati pogrešno ima i daleko manjih i daleko većih). Za nano česticu je put od jednog metra isti onaj koji bi vi ili ja morali preći da bi došli do Mjeseca, vratili se natrag na Zemlju, popili čaj/kavu/sok, pojeli ćevape i opet se vratili do Mjeseca. Zaista sitno!
Počeci svjesnog promišljanja o nanotehnologiji idu u kasne 50-e godine prošlog stoljeća. 1974 – prvi puta se koristi termin nanotehnologija.
1985 - prva čestica.
2009 - 32 milijarde dolara, godišnji promet trgovine nano proizvodima.
17.-19. Veljače 2010. Sajam nanotehnologije u Tokyju.
Neosporno je da su proizvodi nanotehnologije svuda oko nas. Popis jednog dijela proizvoda, proizvođača, grupa primjene te država proizvođača dat je na ovom linku.
Zemlje koje prednjače u razvoju nanotehnologije i njezine primjene su SAD i Japan.

- 06:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Lipanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (4)
Prosinac 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi