28.10.2004., četvrtak

Euroliga: Grupa B

Tragično preminuli Alphonso Ford Euroliga započinje već u ponedjeljak, baš utakmicom ove grupe-Žalgiris ugoščuje branitelja naslova Maccabi Tel Aviv. Ova grupa je po imenima najjača, evo kratkog pregleda po momčadima:

MACCABI TEL AVIV
-nisu puno trgovali ovoga ljeta, Final4 junak David Bluthental, je otišao u NBA, gdje će biti rezerva Predragu Stojakoviću, a i naš Bruno Šundov više neće nositi vodu za izraelski klub, on je novi "waterboy" New York Knicksa. Na jednici je Šarunas Jasikevičius, koji je na Olimpijadi pokazao da je bolji i od nekih razvikanih NBA zvijezda. Ostao i je Anthony Parker, bez dvojbe najbolja trojka u Europi, a centarska linija je ostala gotovo ista. Nikola Vujčić će se vjerojatno zadnje sezone u Europi boriti s Arvydasom Sabonisom za naslov najboljeg centra Eurolige, pomagat će mu atletični Maceo Baston, a s klupe će kao i prošle godine ulaziti Deon Thomas, dok je novo ime izraelski reprezetativac Yaniv Green, koji nakon solidnog nasutpa u ljetnoj ligi nije dobio pozivnicu za camp. Jedina pozicija na kojoj nemaju vrhunskog igrača je ona beka shootera, to će mjesto pokrpavati s dobrim all-round igračem Talom Bursteinom, a svoje će dionice imati i iskusni Derrick Sharp. Final 4, je minimum onoga što Maccabi može i mora napraviti, a naslov će biti teško obraniti jer se završni turnir igra u Moskvi.


UNION OLIMPIJA
-napisao sam dosta toga o Olimpija kroz Goodyear ligu, ali još jednom moram ponoviti da sam zaista oduševljen kako su posložili momčad i da mogu računati na pravi stvari i u Euroligi. Dobili su zaista sjajnog razigravača Andresa Rodrigueza, koji je jedan od kandidata za najboljeg asistenta Eurolige. Odličnu vanjsku liniju upotpunjuju novopečeni slovenski reprezentativac Sašo Ožbolt i naš Marino Baždarić, koji igra toplo-hladno ove sezone. Širok izbor igrača na vanjskim pozicijama zaključuju ex-Cibos Marjan Mance i talentirani Gruzijac Manuchar Markoishvili. Vladimer Boisa igra bolje nego ikad, a i Dušan Bocevski se pokazao kao pravi potez, s klupe ulaze solidni Pavić i Drobnjak. Ako dovedu nekog centra koji ne prođe u NBA, kako najavljuje Filipovski, mislim da bi mogli biti ravnopravni s svima, ali i ovako će biti ponovo najugodnije iznenađenje Eurolige. Po meni prolaz dalje im je gotovo siguran, unatoč vrlo jakoj grupi.


ADECCO ASVEL
-uz AEK, vjerojano će se boriti da izbjegnu posljednje mjesto. Nemaju puno poznatih imena, a najjači će biti pod košem gdje ordiniraju odlični Stephane Pelle, naš Tomislav Ružić i turski veteran Huseyin Bešok. Najbolji igrač momčadi je spomenuti Pelle, koji u Francuskoj ima svaku utakmicu double-double. Najbolji strijelac je playmaker Terrell Lyday, a na vanjskim pozicijama startaju obično još Karim Souchu i Danny Miller. Makan Dioumassi i švicarski shooter Harold Mrazek, najjača su imena na klupi. Kao što rekoh skromna momčad, koja nema neke ozbiljnije šanse da se probije u TOP 16.


AEK ATENA
-mnogi im predviđaju slabu sezonu, pa niti ja nisam iznimka. Najveća zanimljivost za nas što se ove momčadi tiče je da u njoj igraju dvojica bivših igrača Cibone-Davor Kus i Sandro Nicević. Najbolji igrač će im i ove sezone biti krilo Quadre Lollis, a osim njega imaju i još jednog Amera, odličnog shootera za 3 poena-Tobya Baileya. Kus će kao i u Ciboni vjerojatno ulaziti s klupe, jer na tome mjestu igra jedan od najboljih mladih grčkih igrača Nikos Zizis. Nicević bi vjerojatno trebao startati na centru, a mijenjat će ga Glyniadakis, koji je draftiran od strane Pistonsa i Bourussis. AEK će večinu svojih pobjeda morati tražiti na domaćem terenu, jer sumnjam da su sposobni vani odnest makar i jednu pobjedu.

BARCELONA
-prošle godine se nisu uspjeli plasirati na Final 4, teško će i ove. Istina je da nisu izgubili mnogo važnih igrač u odnosu na lani, ali je činjenica da Dejan Bodiroga i Gregor Fučka više nisu mladi i da su im karijere u silaznoj putanji. Ostao je i Juan Carlos Navarro koji nikako da postane konstanta, već jednu utakmicu igra sjajno, a drugu zakaže.
Pod košem su ostali bez Femerlinga i Varejaoa koji je otišao u NBA, pa će tako sad onaj majmun Duenas imati više minutaže, kao i mlađi Gasol. Na vanjskim pozicijama će kao i lani igrati makedonski playmaker Vlado Ilijevski, a oporavljen je i Roger Grimau koji je propustio značajniji dio prošle sezone. Treba spomenuti i Christana Drejera, koji zasad ne dobija mnogo prostora, ali je riječ o talentiranom igraču s dobrom rukom. Barcelona je još uvijek velika momčad, ali i momčad koja je na zalazu i mislim da je četvrfinale njihov maximum.


ŽALGIRIS KAUNAS
-prošle godine im je završni turnir izmakao za 1sec, u onoj legendarnoj utakmicu Derrick Sharp im je zabio tricu s pola terena za produžetak, u kojem ih je dokrajčio Vujčić. Sad su opet u grupi s Maccabijem i već čemo na početku sezone gledati taj obračun. Najviše ovisi o tome hoće li legendarni Arvydas Sabonis ostati zdrav cjelu sezonu, on i Tanoka Beard čini najbolji centarski par Eurolige, a treba obratiti pažnju i nasljednika sjajnog Arvydasa, 217 cm visokog Martynasa Andriuskevičisua. Momak je siguran TOP 10 pick na draftu kad se prijavi, a ovo bi trebala biti prva njegova sezona u seniorksom team nakon što je dominirao u juniorskim natjecanjima. Vanjska linija im je puno oslabljena odlaskom Eda Cote, ali im je iz Pamese došao Robert Pack, koji je prošle sezone uzimao dosta minuta našem Planiniću u Netsima. Osim njega najopasniji će biti latvijski veteran Ainars Bagatskis, te Salenga i još jedan veteran Mindaugas Timinskas.
Ova momčad ne bi trebala brinuti za prolazak ove skupine, ali dalje mnogo toga ovisi o Sabonisu.


SCAVOLINI PESARO
-povratak ovog team u Euroligi, prošle sezone su igrali vrlo dobro talijanskoj ligi, ove su godine nešto lošije startali. U momčadi nema više Alphonsa Forda, najboljeg strijelca talijanske lige. Ford je ovoga ljeta preminuo od leukemije. U zamjenu za njega stigao je NBA veteran Charles Smith, koji ima prosjek oko 20koševa domicilnoj ligi zasad. Na playu će igrati dobri Finac Teemu Ranniko, i još uvijek aktivni Aleksadar Đorđević koji se planira oprostiti na sljedećem Europkom prvenstvu. Uz Smitha, najveće pojačanje ovoga ljeta im je stiglo iz europskog viceprava Skippera, riječ je o još jednom Fincu Hanni Motoli, koji bi trebao biti zadužen za koševe s posta, iako više voli igrati licem okrenut košu. U momčadi je i nekad velika nada Slovenije Marko Milić, koji više nije onako explozivan kao nekad, ali je koristan. Uz Saleta, naiskusniji igrač je German Scarone od kojega se očekuje dobar doprinos s klupe. Čini mi se da Scavolini očekuje velika borba za 5. mjesto s Olimpijom i Žalgirisom, u kojoj im dajem manje šanse nego ovim dvjema momčadima.

MONTEPASCHI SIENA
-dvije godine zaredom su bili na Final 4 pa je logično da i ove godine imaju isti cilj, ako je suditi po onome što prikazuju u Italiju još su jači nego lani. Odlični David Andresen im je otišao u CSKA, ali to je više manje jedini značajniji gubitak i odnosu na lani. I dalje će najviše toga ovisiti o dvojici tamnoputih all-round bekova Bootsyu Thortonu i Davidu Vanterpoolu. Njima treba dodati i inteligentnog playmakera Vrbicu Stefanova i imate drugu najbolju vanjsku liniji Europe, iza CSKA. S klupe će svoje minute čekati i najveći talijanski igrač proteklog desetljeća Carlton Myers koji više nije u stanju odigrati sjano svake većeri, ali je sjajna stvar imati ga na klupi. Dugačku klupu upotpunjuju Mindaugas Žukauskas i Davide Lamma. U zamjenu za Andersena je doveden Efthimos Rentzias koji je imao slabu sezonu u Ulkeru. Startne role će i ove sezone držati i drugi Grk Michalis Kakiouzis, te sreberni s Olimpijade Giacomo Galanda. Jedni onaj pravi klasnični centar je još jedan član reprezetacije iz Atene-Roberto Chiacig, ako se neko od spomenuth ozlijedi ukočit će novopridošli Benjamin Eze. Siena ima najdužu i najkvalitetniji klupu u Euroligi, vjerujem da i ove godine mogu postići ono što i prethodne dvije-Final 4, a možda i nešto više.


PROGNOZA
1.MACCABI
2.SIENA
3.BARCELONA
4.ŽALGIRIS
5.OLIMPIJA
6.SCAVOLINI
7.ASVEL
8.AEK
- 17:50 - Ispeci, pa reci. (3) - print - #

<< Arhiva >>

  listopad, 2004 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

ICQ=293420227

Sportski blok
Blog blogova-MARKOMANIA
NBA rezultati
NBA Talenti Gumenjare
1.Nemanja Aleksandrov
2.Roko Leni Ukić
3.Predrag Samarđijski
4.Damir Markota
5.Uroš Tripković
6.Marko Tomas
7.Mile Ilić
8.Hrvoje Perić
9.Vuk Radivojević
10. Manuchar Markoishvili
11.Dragan Labović
12.Drago Pašalić
13.Jure Močnik
14.Marko Banić
15. Ivan Koljević


E-MAIL

Pošalji mi mail

Peticija za NBA na HRT-u
Hoću NBA

Linkovi


Blog.hr
-blog homepage
Forum.hr
-najbolji CRO forum
Monitor.hr
SportNet
-sportski site NO.1 u nas
NBA
-najposjećeniji sportski site
Livescore
-rezultati-nogomet, tenis, hokej
Sports Illustraited
-američki sportski site
ESPN
-također
WillHill
-najpoznatija kladionica
HRTsport
-sportski portal
Slobodna Dalmacija
-novine za Hajduk
Večernji
-novine protiv Hajduka
Vjesnik
-još jedne novine
Torcida
-site najjačih navijača
hoopshype
-NBA rumors....
Draftcity
-najbolji site o Draftu...
BLOGOVI KOJE ČITAM
redovito
Drito
-legenda
MARKOMANIA
-legenda u stvaranju
BRANKO
-misliš da znaš čitati?.
DINO
-Dino Dvornik
FREND
-koji ne plaća reklamu.
povremeno
NBA Murraya
-dobar info kad nemaš puno vremena
Hot
-softwear+najbolje dizajniran blog
Stanoye
-hip-hop
Dobrotvorna akcija




HRVATI u NBA

Popis "favorite" teamova

1. Hajduk
2. KK Split
3. Utah Jazz
4. Juventus
5. San Jose Sharks

TOP LISTA NAJDRAŽIH SPORTISTA
1.Roko Leni Ukić
2.Ivano Balić
3.Mario Ančić
4.Darijo Srna
5.Toni Kukoč

Naši po Europi

***NOGOMET***

NJEMAČKA

Zvonimir Soldo
Jurica Vranješ
Boris Živković
Marijo Marić
Tomislav Marić
Ivica Banović
Marino Biliškov
Robert Kovač
Niko Kovač
Ivan Klasnić
Josip Šimunić
Marko Babić
Filip Tapalović

ŠPANJOLSKA
Ivan Leko

FRANCUSKA

Ivica Mornar
Goran Rubil
Filip Marčić
Zvonimir Deranja

ENGLESKA
Eddy Bosnar
Igor Bišćan

ITALIJA

Dario Šimić
Igor Tudor
Ante Šerić
Saša Bjelanović
Igor Budan

***KOŠARKA***

Italija

Dalibor Bagarić
Siniša Kelečević

FRANCUSKA

Jurica Ružić
Hrvoje Perinčić
Davor Marcelić
Tomislav Ružić
Igor Perica

GRČKA

Slaven Rimac
Sandro Nicević
Davor Kus
Ivan Grgat
Damir Mulaomerović

ŠPANJOLSKA

Žan Tabak
Marijo Stojić

***RUKOMET***

ŠPANJOLSKA

Ivano Balić
Mirza Džomba
Pero Metličić
Velimir Rajić
Tonči Valčić
Patrik Čavar

NJEMAČKA

Blaženko Lacković
Ivan Vukas
Dragan Jerković


VIC DANA

Ivano Balić:
Niko Kranjčar: