Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hohnjec

Marketing

Euroliga: Grupa B

Euroliga započinje već u ponedjeljak, baš utakmicom ove grupe-Žalgiris ugoščuje branitelja naslova Maccabi Tel Aviv. Ova grupa je po imenima najjača, evo kratkog pregleda po momčadima:

MACCABI TEL AVIV
-nisu puno trgovali ovoga ljeta, Final4 junak David Bluthental, je otišao u NBA, gdje će biti rezerva Predragu Stojakoviću, a i naš Bruno Šundov više neće nositi vodu za izraelski klub, on je novi "waterboy" New York Knicksa. Na jednici je Šarunas Jasikevičius, koji je na Olimpijadi pokazao da je bolji i od nekih razvikanih NBA zvijezda. Ostao i je Anthony Parker, bez dvojbe najbolja trojka u Europi, a centarska linija je ostala gotovo ista. Nikola Vujčić će se vjerojatno zadnje sezone u Europi boriti s Arvydasom Sabonisom za naslov najboljeg centra Eurolige, pomagat će mu atletični Maceo Baston, a s klupe će kao i prošle godine ulaziti Deon Thomas, dok je novo ime izraelski reprezetativac Yaniv Green, koji nakon solidnog nasutpa u ljetnoj ligi nije dobio pozivnicu za camp. Jedina pozicija na kojoj nemaju vrhunskog igrača je ona beka shootera, to će mjesto pokrpavati s dobrim all-round igračem Talom Bursteinom, a svoje će dionice imati i iskusni Derrick Sharp. Final 4, je minimum onoga što Maccabi može i mora napraviti, a naslov će biti teško obraniti jer se završni turnir igra u Moskvi.


UNION OLIMPIJA
-napisao sam dosta toga o Olimpija kroz Goodyear ligu, ali još jednom moram ponoviti da sam zaista oduševljen kako su posložili momčad i da mogu računati na pravi stvari i u Euroligi. Dobili su zaista sjajnog razigravača Andresa Rodrigueza, koji je jedan od kandidata za najboljeg asistenta Eurolige. Odličnu vanjsku liniju upotpunjuju novopečeni slovenski reprezentativac Sašo Ožbolt i naš Marino Baždarić, koji igra toplo-hladno ove sezone. Širok izbor igrača na vanjskim pozicijama zaključuju ex-Cibos Marjan Mance i talentirani Gruzijac Manuchar Markoishvili. Vladimer Boisa igra bolje nego ikad, a i Dušan Bocevski se pokazao kao pravi potez, s klupe ulaze solidni Pavić i Drobnjak. Ako dovedu nekog centra koji ne prođe u NBA, kako najavljuje Filipovski, mislim da bi mogli biti ravnopravni s svima, ali i ovako će biti ponovo najugodnije iznenađenje Eurolige. Po meni prolaz dalje im je gotovo siguran, unatoč vrlo jakoj grupi.


ADECCO ASVEL
-uz AEK, vjerojano će se boriti da izbjegnu posljednje mjesto. Nemaju puno poznatih imena, a najjači će biti pod košem gdje ordiniraju odlični Stephane Pelle, naš Tomislav Ružić i turski veteran Huseyin Bešok. Najbolji igrač momčadi je spomenuti Pelle, koji u Francuskoj ima svaku utakmicu double-double. Najbolji strijelac je playmaker Terrell Lyday, a na vanjskim pozicijama startaju obično još Karim Souchu i Danny Miller. Makan Dioumassi i švicarski shooter Harold Mrazek, najjača su imena na klupi. Kao što rekoh skromna momčad, koja nema neke ozbiljnije šanse da se probije u TOP 16.


AEK ATENA
-mnogi im predviđaju slabu sezonu, pa niti ja nisam iznimka. Najveća zanimljivost za nas što se ove momčadi tiče je da u njoj igraju dvojica bivših igrača Cibone-Davor Kus i Sandro Nicević. Najbolji igrač će im i ove sezone biti krilo Quadre Lollis, a osim njega imaju i još jednog Amera, odličnog shootera za 3 poena-Tobya Baileya. Kus će kao i u Ciboni vjerojatno ulaziti s klupe, jer na tome mjestu igra jedan od najboljih mladih grčkih igrača Nikos Zizis. Nicević bi vjerojatno trebao startati na centru, a mijenjat će ga Glyniadakis, koji je draftiran od strane Pistonsa i Bourussis. AEK će večinu svojih pobjeda morati tražiti na domaćem terenu, jer sumnjam da su sposobni vani odnest makar i jednu pobjedu.

BARCELONA
-prošle godine se nisu uspjeli plasirati na Final 4, teško će i ove. Istina je da nisu izgubili mnogo važnih igrač u odnosu na lani, ali je činjenica da Dejan Bodiroga i Gregor Fučka više nisu mladi i da su im karijere u silaznoj putanji. Ostao je i Juan Carlos Navarro koji nikako da postane konstanta, već jednu utakmicu igra sjajno, a drugu zakaže.
Pod košem su ostali bez Femerlinga i Varejaoa koji je otišao u NBA, pa će tako sad onaj majmun Duenas imati više minutaže, kao i mlađi Gasol. Na vanjskim pozicijama će kao i lani igrati makedonski playmaker Vlado Ilijevski, a oporavljen je i Roger Grimau koji je propustio značajniji dio prošle sezone. Treba spomenuti i Christana Drejera, koji zasad ne dobija mnogo prostora, ali je riječ o talentiranom igraču s dobrom rukom. Barcelona je još uvijek velika momčad, ali i momčad koja je na zalazu i mislim da je četvrfinale njihov maximum.


ŽALGIRIS KAUNAS
-prošle godine im je završni turnir izmakao za 1sec, u onoj legendarnoj utakmicu Derrick Sharp im je zabio tricu s pola terena za produžetak, u kojem ih je dokrajčio Vujčić. Sad su opet u grupi s Maccabijem i već čemo na početku sezone gledati taj obračun. Najviše ovisi o tome hoće li legendarni Arvydas Sabonis ostati zdrav cjelu sezonu, on i Tanoka Beard čini najbolji centarski par Eurolige, a treba obratiti pažnju i nasljednika sjajnog Arvydasa, 217 cm visokog Martynasa Andriuskevičisua. Momak je siguran TOP 10 pick na draftu kad se prijavi, a ovo bi trebala biti prva njegova sezona u seniorksom team nakon što je dominirao u juniorskim natjecanjima. Vanjska linija im je puno oslabljena odlaskom Eda Cote, ali im je iz Pamese došao Robert Pack, koji je prošle sezone uzimao dosta minuta našem Planiniću u Netsima. Osim njega najopasniji će biti latvijski veteran Ainars Bagatskis, te Salenga i još jedan veteran Mindaugas Timinskas.
Ova momčad ne bi trebala brinuti za prolazak ove skupine, ali dalje mnogo toga ovisi o Sabonisu.


SCAVOLINI PESARO
-povratak ovog team u Euroligi, prošle sezone su igrali vrlo dobro talijanskoj ligi, ove su godine nešto lošije startali. U momčadi nema više Alphonsa Forda, najboljeg strijelca talijanske lige. Ford je ovoga ljeta preminuo od leukemije. U zamjenu za njega stigao je NBA veteran Charles Smith, koji ima prosjek oko 20koševa domicilnoj ligi zasad. Na playu će igrati dobri Finac Teemu Ranniko, i još uvijek aktivni Aleksadar Đorđević koji se planira oprostiti na sljedećem Europkom prvenstvu. Uz Smitha, najveće pojačanje ovoga ljeta im je stiglo iz europskog viceprava Skippera, riječ je o još jednom Fincu Hanni Motoli, koji bi trebao biti zadužen za koševe s posta, iako više voli igrati licem okrenut košu. U momčadi je i nekad velika nada Slovenije Marko Milić, koji više nije onako explozivan kao nekad, ali je koristan. Uz Saleta, naiskusniji igrač je German Scarone od kojega se očekuje dobar doprinos s klupe. Čini mi se da Scavolini očekuje velika borba za 5. mjesto s Olimpijom i Žalgirisom, u kojoj im dajem manje šanse nego ovim dvjema momčadima.

MONTEPASCHI SIENA
-dvije godine zaredom su bili na Final 4 pa je logično da i ove godine imaju isti cilj, ako je suditi po onome što prikazuju u Italiju još su jači nego lani. Odlični David Andresen im je otišao u CSKA, ali to je više manje jedini značajniji gubitak i odnosu na lani. I dalje će najviše toga ovisiti o dvojici tamnoputih all-round bekova Bootsyu Thortonu i Davidu Vanterpoolu. Njima treba dodati i inteligentnog playmakera Vrbicu Stefanova i imate drugu najbolju vanjsku liniji Europe, iza CSKA. S klupe će svoje minute čekati i najveći talijanski igrač proteklog desetljeća Carlton Myers koji više nije u stanju odigrati sjano svake većeri, ali je sjajna stvar imati ga na klupi. Dugačku klupu upotpunjuju Mindaugas Žukauskas i Davide Lamma. U zamjenu za Andersena je doveden Efthimos Rentzias koji je imao slabu sezonu u Ulkeru. Startne role će i ove sezone držati i drugi Grk Michalis Kakiouzis, te sreberni s Olimpijade Giacomo Galanda. Jedni onaj pravi klasnični centar je još jedan član reprezetacije iz Atene-Roberto Chiacig, ako se neko od spomenuth ozlijedi ukočit će novopridošli Benjamin Eze. Siena ima najdužu i najkvalitetniji klupu u Euroligi, vjerujem da i ove godine mogu postići ono što i prethodne dvije-Final 4, a možda i nešto više.


PROGNOZA
1.MACCABI
2.SIENA
3.BARCELONA
4.ŽALGIRIS
5.OLIMPIJA
6.SCAVOLINI
7.ASVEL
8.AEK

Post je objavljen 28.10.2004. u 17:50 sati.